Arzu Çekirge Paksoy “İyi amaçlar, iyi insanları bir araya getirir"
HABERİ PAYLAŞ

“İyi amaçlar, iyi insanları bir araya getirir"

Bu hafta her bireyin hayatına anlam kattığına inandığım “Gönüllülük” konusunda yazmak istiyorum. Çünkü bu konuda her birimizin yapabileceği çok şey olduğuna inanıyorum.

“Nereden başlayacağımı bilmiyorum, zamanım yok, ben tek başıma ne yapabilirim?” gibi soruları uyar gibiyim…Öncelikle, bu gerekçeleri ortadan kaldıracak iki faydalı oluşumu tanıtmak istiyorum.

Yaşadığı topluma gönüllü olarak katkıda bulunmak isteyen bireylerin harekete geçmelerine olanak sağlayan dijital bir platform olan “Gönüllüyüzbiz" insanları bireyselleştirdiği öne sürülen teknolojiyi, insanların bir araya gelmesi için kullanmayı ve iyiliğin hizmete dönüşmesini amaçlıyor. (www.gonulluyuzbiz.net) Zumbara ise, para yerine zamanın kullanıldığı, kişilerin başkalarına sundukları gönüllü hizmetlere karşılık para kazandığı bir sosyal değişim hareketi, sosyal paylaşım ağı olarak göze çarpıyor. (www.zumbara.com)

Haberin Devamı

Bu oluşumlara ek olarak, ülkemizde ilgilendiğiniz tüm konularda gönüllü katkı verebileceğiniz pek çok Sivil Toplum Kuruluşu bulunuyor. Bazılarının bilgilerine sayfamızda yer verdiğimiz bu kurumlara web sitelerinden ulaşmak, merkezlerini ziyaret etmek, projelerinde görev almak mümkün…

“İyi amaçlar, iyi insanları bir araya getirir"

Ülkemizde gerçekleştirilen çok başarılı gönüllülük uygulamaları var. Geçtiğimiz hafta bir ödül töreninde bu yaratıcı çalışmalardan bazılarını dinleme fırsatı buldum. Örneğin Ford Otosan “Umuda Yolculuk-Umut Cafe” projesiyle kanserli çocuklarının tedavisi için İstanbul’a gelen ebeveynlere Umut Cafe’de iş olanağı sunarak, aileler için gelir modeli oluşturuyor. DeFacto elinde kalan fazla kumaşların meslek lisesi öğrencileri tarafından çeşitli ürünlere dönüştürülmesini sağlayarak, Kanserli Çocuklara Umut Vakfı’na sürdürülebilir gelir kaynağı yaratıyor. Kredi Kayıt Bürosu ise görme engelli öğrencilerin sınava hazırlanabilmeleri için oluşturduğu “Sesli Soru Bankası”ndaki sınav sorularını ve çözümlerini gönüllülerinin katkıları ile seslendiriyor.

Ve birkaç iyi insanın gönülden desteği ile hayatlara dokunan girişimler: Çorbada Tuzun Olsun Derneği, 3 yıla yakın süredir kesintisiz olarak sokakta yaşamak zorunda kalan insanlara bir nebze de olsa yardımcı olabilmek amacıyla çorba dağıtımı yapıyor. Yardımseverlik koşusunu Türkiye’de tanıtmak ve yaygınlaştırmak için kurulan ilk sivil toplum oluşumu olan Adım Adım başta koşu olmak üzere yüzme, bisiklet, dağcılık gibi dayanıklılık gerektiren sporlar aracılığıyla ülkemizin önemli sosyal sorumluluk projelerine maddi kaynak sağlamayı hedefliyor. Acil İhtiyaç Projesi gönüllüleri, çevrelerinden giyecek, erzak, eşya ve kitap toplayarak Türkiye’nin ulaşılması güç bölgelerine yardım gönderiyor.

Haberin Devamı

Haydi, gönüllü olma sırası şimdi Sizde…

Sevgi ve saygılarımla,

***

FAYDA YARATIRKEN MUTLU OLMAK İÇİN GÖNÜLLÜ OLUN

Toplumda ufak ta olsa fark yaratmak ya da belirli bir konuda değişime öncülük etmek için bireysel çabalarla yapabileceğimiz o kadar çok şey var ki… Önemli olan istemek; zamanını, emeğini, bilgi ve tecrübelerini toplumsal fayda yaratmak için paylaşabilmek…Kısaca gönüllü olmak…

Gönüllülük yaparak, hayatına anlam katmak bu kadar kolayken, Türkiye’de durum ne yazık ki pek iç açıcı değil… Dünya Gönüllülük Endeksi’nde Türkiye 135 ülke arasında 132’nci sırada yer alıyor. Türk halkının sadece yüzde 4’ü gönüllü faaliyetlere katılıyor. Buna mukabil, ülkemizde pek çok sivil toplum kuruluşu gönüllülük konusunda destek bekliyor. İlgi alanınız ne ise kadın, çocuk, çevre, hayvanlar, yaşlılar o konuda gönüllülük yapmak mümkün…Yeter ki isteyin…

Haberin Devamı

Kurumların itibarı artıyor

Bireysel gönüllülükte Türkiye olarak gerilerde olsak ta, son dönemde kurumsal gönüllülükle ilgili heyecan verici gelişmeler yaşanıyor. 2002 yılında kurulan Özel Sektör Gönüllüleri Derneği bugün 61 üye şirkette çalışan 10.000 aktif gönüllü ile pek çok konuda çalışmalar gerçekleştiriyor, 125’in üzerinde sivil toplum kuruluşu ile gönüllülük ağı yaratıyor. Toplum ve özel sektör arasında dinamik bir ilişki kurarak değer katacak projeler yaratmayı hedefleyen ÖSGD’nin kurucusu Dr. Yılmaz Argüden “Toplumsal sorunlara katkı sağlamak, çalışanlara manevi tatmin getiriyor. Gönüllülüğü

destekleyen kurumların itibarı artıyor. Bu süreçte Sivil Toplum Kuruluşlarına nitelikli çalışanlar kazandırılırken, gönüllülerin birlikte vakit geçirdiği gençlerin ve çocukların ufku açılıyor” diyor. Gönüllülük mottosunu “Hayatta en büyük zenginlik, almak değil vermektir” diyerek açıklayan Dr. Argüden “Hedefimiz 100.000 gönüllü, neden olmasın?” diye soruyor. ÖSGD’nin 15. yılı kapsamında ERA tarafından gerçekleştirilen araştırmaya göre çalışanlar gönüllülük projelerine katılımın hayatlarına anlam kattığını ve şirketlerine bağlılıklarının arttığını düşünüyorlar. Kurumlardaki gönüllü sayısının her yıl katlanarak arttığı gözleniyor. Türkiye genelindeki gönüllülük çalışmalarını desteklemek amacıyla 11 yıldır “Gönülden Ödüller” programını gerçekleştiren ÖSGD’nin yarışmasında bu yıl Coca Cola İçecek, Türk Tuborg, DeFacto ve Kredi Kayıt Bürosu’nun gönüllülük çalışmaları ödüle hak kazandı.

Anadolu’da gönüllülük

ÖSGD Başkanı Semra Akman “Kurumsal gönüllülüğün Anadolu’daki şirketlere de yayılmasını ve kurumlardaki fark yaratan gönüllülük çalışmalarının sayılarının artmasını hedefliyoruz” diyor. Ülkemizdeki pek çok Sivil Toplum Kuruluşu gönüllü katkılarına ihtiyaç duyuyor. Toplumsal fayda yaratmak isteyen herkes seçtiği STK’lara gönüllü olarak ya da bağış yaparak destek verebilir.

***

GÖNÜLLÜ ÇALIŞMAK İÇİN

Çevre gönüllüleri için: TEMA www.tema.org.tr TURMEPA www.turmepa.org.tr TÜDAV www.tudav.org DOĞA www.dogadernegi.org

Eğitim gönüllüleri için: AÇEV www.acev.org YEKÜV www.yekuv.org TOG www.tog.org.tr TEGV www.tegv.org

Kadınları desteklemek için: KEDV www.kedv.org.tr KAGİDER www.kagider.org

Çocukları sevindirmek için: Bir Dilek Tut www.birdilektut.org Sen de Gel www.sendegel.org.tr LÖSEV www.losev.org.tr KAÇUV www.kacuv.org

Hayvanlar için: HAÇİKO www.haciko.org.tr HAYTAP www.haytap.org

Engelleri birlikte aşmak için: AYDER www.ayder.org.tr Altı Nokta Körler Derneği www.altinokta.org DEM Derneği www.dem.org

Sıradaki haber yükleniyor...
holder