Arzu Çekirge Paksoy Ağaç yaşken eğilir
HABERİ PAYLAŞ

Ağaç yaşken eğilir

Merhaba,

Ekonomik sıkıntıların herkesi etkilediği günümüzde parayı nasıl kullanacağımız ve nasıl değerlendireceğimiz her zamankinden daha çok önem taşıyor. Bu konuda toplumu, özellikle çocukları ve gençleri bilinçlendirmeyi hedefleyen kurumlar, finansal okuryazarlık konusunda sosyal sorumluluk projeleri gerçekleştiriyorlar.

En basit anlatımıyla finansal okuryazarlık, kişinin para kullanma ve yönetimi hakkında bilgiyle değerlendirme yapması, bütçelerini doğru yönetme ve etkili karar verme yetisidir. Toplumda bu konuda kamuoyu oluşturmak ve bilinçlendirme yapmak için kurulan Finansal Okuryazarlık ve Erişim Derneği (FODER), özel sektör kurumlarının desteğiyle pek çok sosyal sorumluluk projesi gerçekleştirmektedir. İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile birlikte “Bütçesini bilen çocuklar ve gençler” projesini hayata geçiren dernek hayal-hedef, istek-ihtiyaç, birikim, tasarruf, bütçe yapma gibi temel finansal konularda gönüllü eğitmenler kanalıyla öğrencileri eğitiyor.

Haberin Devamı

Gençleri finans konusunda bilinçlendirmeyi hedefleyen “Paramı Yönetebiliyorum” Visa Türkiye’nin 22 bankanın desteği ile Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Habitat Derneği ortaklığında yürüttüğü örnek bir projedir. 10. yılında 81 ilde 2000 gönüllü eğitmen ile topluma hizmet veren proje kapsamında 1 milyondan fazla gence, girişimciye ve çiftçiye birebir eğitim verildi.

Ağaç yaşken eğilir

Son dönemde çocuklara yönelik projelerin sayısında da artış gözlemleniyor. Örneğin Türk Ekonomi Bankası (TEB) Aile Akademisi çocuklara finansal terimleri eğlenerek öğretiyor. "Para kavramı", "paranın tarihçesi", "harçlık yönetimi" "birikim ve tasarruf" gibi temel finansal konu başlıklarının yer aldığı eğitimlerin 2018 sonuna kadar sürmesi planlanıyor. TEB'in yaklaşık yedi yıl önce 'Ekonomi ailede başlar' anlayışıyla hayata geçirdiği TEB Aile Akademisi bugüne kadar 250 binden fazla kişiye ulaştı.

Vakıf Emeklilik, çocuklara küçük yaşlardan itibaren tasarruf bilincini kazandırmak amacıyla ilkokullara yönelik olarak Kumbara Tasarımı Resim Yarışması düzenliyor. Çimsa ise FODER ile birlikte “Yaz Çocukları” projesi kapsamında çocuklara finansal okuryazarlık dersleri veriyor.

Haberin Devamı

Hepimize ekonomisi güçlü, paramızın değerini bileceğimiz günler diliyorum.

Sevgi ve saygılarımla,

***

İÇİNİZDEN DENİZ GEÇEN PROJELER

Yaz aylarında pek çok kurum denizle ilgili sosyal sorumluluk projeleri gerçekleştiriyor. Deniz ve kıyı temizliğinden yüzme yarışlarına, nesli tükenmekte olan deniz canlılarını korumaktan, ülkemizde kadın yelkencilerin sayılarını artırmaya çok farklı hedefleri olan bu projeler büyük ilgi çekiyor

Üç tarafı denizlerle kaplı ülkemizde, denizlerimizle ne yazık ki yeterince ilgilenmiyor, bu önemli güçten olması gerektiği kadar faydalanamıyoruz... Bununla birlikte, çevre konusunda gerçekleştirilen ve odağına denizi alan sosyal sorumluluk projelerine her geçen gün ilgi artıyor. Kurumlar denizlerin temizlenmesi, nesli tükenmekte olan canlıların korunması, denizlerimizin plastiklerden arındırılması, yüzme sporunun desteklenmesi, yeni yelken sporcularının yetiştirilmesi, çocuklara denizin sevdirilmesi gibi pek çok konuda uzun soluklu projeler gerçekleştiriyorlar.

Haberin Devamı

DÜNYANIN EN İYİSİ SEÇİLDİ

Dünyanın en iyisi seçildi Samsung tarafından desteklenen 30. Boğaziçi Kıtalararası Yüzme Yarışı, geçtiğimiz günlerde İstanbul Boğazı’nda gerçekleştirildi. Türkiye’nin ve İstanbul’un tanıtımına katkı sunan ve “Dünyanın En İyi Açık Su Yüzme Organizasyonu” seçilen Samsung Boğaziçi Kıtalararası Yüzme Yarışı’na 55 ülkeden toplam 2 bin 400 yüzücü katıldı

Türkiye’de kadın yelkenciliğinin gelişmesi amacıyla üç yıldır düzenlenen Deniz Kızı Ulusal Kadın Yelken Kupası, 7-8-9 Eylül’de İstanbul’da gerçekleşecek. Sloganı “Kadınlar İyiliğe Yelken Açıyor” olan Kupa’da kurumlardaki kadın yelkenciler ve bireysel olarak yelken sporu ile ilgilenen kadınlar yarışacaklar. İstanbul Yelken Kulübü işbirliği ile düzenlenen Kupanın katılım gelirleri ile AÇEV’e bağış yapılacak. (www.denizkiziyelkenkupasi.com)

Kıyıları temizliyor Volvo Cars, okyanuslardaki plastikten kaynaklı çevre kirliliğine dikkati çekmek ve dünya üzerindeki pek çok kıyının temizlenmesi için birçok ülkede kıyı temizliği yapıyor. Türkiye’de Türkiye Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV) ile iş birliği yapan Volvo Cars Turkey, geçtiğimiz günlerde 123 kişilik bir ekiple Riva’da kıyı temizliği gerçekleştirdi. Volvo Cars ayrıca dünyanın en zorlu yarışlarından biri olan Volvo Ocean Race’te yarışan teknelerden birini sensörlerle donatarak, okyanuslardaki mikroplastiklerin ölçümlemesini de yapıyor. Denizlerimizdeki plastik kirliliğine dikkat çekmek amacıyla WWF-Türkiye Çevre ve Şehircilik Bakanlığı işbirliğiyle “1 Güzel Hareket” kampanyası başlattı. Kullanıcılar www.1guzelhareket.org adresini ziyaret ederek, kullanım alışkanlıklarından en az birini değiştirmeyi taahhüt ediyorlar Mavi ve Orta Anadolu, “İndigo Turtles” projesiyle, Ekolojik Araştırmalar Derneği’nin (EKAD) çalışmalarına destek vererek, nesli tükenmekte olan deniz kaplumbağalarını koruyor. Bu projeyle, 110 milyon yıldır yaşayan Caretta Caretta deniz kaplumbağalarının yaşatılması hedefleniyor.

YELKENE DESTEK ARTIYOR

Son yıllarda yelken sporu kurumlar tarafından en çok ilgi gören sporlar arasına girdi. Örneğin, Arkas su sporlarının hak ettiği ilgiyi görmesi amacıyla yelken sporuna ve yüzmeye destek verirken, Doğuş Holding ülkemizi başarıyla temsil edecek sporcuların yetişmesi amacıyla Türkiye Yelken Federasyonu’nun hayata geçirdiği “Rüzgârın Çocukları”nı destekliyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder