Arzu Çekirge Paksoy Rekabetin yeni anahtarı: Yetkinlikler
HABERİ PAYLAŞ

Rekabetin yeni anahtarı: Yetkinlikler

Gelecekte inovatif, gelişime açık, yabancı dil bilen, değerlere önem veren, dijital teknolojiye hakim olan gençler başarılı olacak.

Teknoloji büyük bir hız kazandı. Özellikle pandemiyle birlikte yıllarca sürebilecek dönüşümlerin birkaç ayda gerçekleştiğine tanık olduk. Bu durum gençler için çok farklı kariyer imkanları sunuyor. Gençleri iş dünyasına hazırlayamak için Akbank Gençlik Akademisi’ni kurduklarını söyleyen Akbank İnsan ve Kültür Genel Müdür Yardımcısı Pınar Anapa, “Günümüzde teknolojinin başı çektiği dönüşüm sürecinde herkes gençlere neyi öğrenmesi gerektiğini söylüyor. Biz Akbank Gençlik Akademisi’nde geleceğin sosyal, bilişsel ve teknoloji yetkinliklerinin nasıl geliştirilebileceğini uygulamalı olarak anlatıyoruz” diyor.

Haberin Devamı

GENÇLERİ İŞ DÜNYASINA HAZIRLIYOR

Akbank’ın sosyal sorumluluk ve sürdürülebilirlik yaklaşımı nedir?

Sürdürülebilirliği stratejilerimizin önemli bir parçası olarak görüyoruz. Yakın zamanda tekrar gözden geçirdiğimiz yaklaşımlarımız ile sürdürülebilirlik çalışmalarımızda önceliklendirdiğimiz 4 değer alanını belirledik. Sürdürülebilir finansman, insan ve toplum, ekosistem yönetimi ve iklim değişikliği alanlarında, kendimize uzun vadeli hedefler koyduk. Bu alanlardaki etkin, odaklı çalışmalarımızla, gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmayı arzu ediyoruz.

AKBANK GENÇLİK AKADEMİSİ

Akbank için gençlere yatırım yapmak neden önemli, Akbank Gençlik Akademisi niçin kuruldu?

Yarının liderleri olacak gençlerin de gelişim yolculuklarında onlara yol arkadaşı olmayı ve geleceğin yetkinliklerini şimdiden kazandırmayı önemli bir sorumluluk olarak görüyoruz. Bu sebeple kurduğumuz Akbank Gençlik Akademisi’nde şimdiye kadarki birikimimiz ve tecrübemizi onlarla paylaşıyoruz.

Günümüzde teknolojinin başı çektiği dönüşüm sürecinde inovasyon, yapay zeka, analitik, tasarım gibi kavramları kullanarak herkes gençlere neyi öğrenmesi gerektiğini söylüyor. Biz Akbank Gençlik Akademisi’nde geleceğin sosyal, bilişsel ve teknoloji yetkinliklerinin nasıl geliştirilebileceğini uygulamalı olarak ve iş hayatından örneklerle anlatıyoruz. Gençlerin kariyer yolculuğunda onların yanında olmak ve iş dünyasına hazırlanmalarını sağlamak istiyoruz.

Haberin Devamı

HEDEF 15 BİN KİŞİYE ULAŞMAK

İlk yıl kaç gence ulaşmayı hedefliyorsunuz?

Bütüncül ve kapsayıcı olan yapımızla 2021 yılında hedefimiz 15 bin gence ulaşmak. Proje ve eğitimlerimizi çeşitlendirerek önümüzdeki yıllarda daha fazla gençle buluşmak istiyoruz.

Sizce gençlerin gelecekte başarılı olması için hangi yetkinlikleri kazanmaları gerekiyor?

Dünya Ekonomik Forumu’nun yayınladığı Geleceğin Meslekleri raporunda 2025 yılına kadar 85 milyon işin otomasyona devrolacağı ve 97 milyon yeni işin ortaya çıkacağı tahmin ediliyor. Aynı raporda temel yetkinliklerin yüzde 40’ının değişeceği, çalışanların yüzde 50’sinin yeni yetkinlikler kazanması gerektiği öngörülüyor.

Esneklik, çeviklik, adaptasyon, iletişim gibi sosyal yetkinlikler her zamanki gibi önemini korurken; yaratıcılık, tasarım odaklı düşünme, problem çözme gibi bilişsel yetkinlikler ile yapay zeka, siber güvenlik gibi teknoloji yetkinliklerinin de önemi daha da artacak. Biz Akbank Gençlik Akademisi ile tüm bu yetkinliklere odaklanan programlar tasarladık.

Haberin Devamı

ÖĞRENCİLER VE YENİ MEZUNLAR KATILABİLİR

Akbank Gençlik Akademisi’nden kimler faydalanabilir, kriterler nelerdir?

Akbank Gençlik Akademisi tüm üniversite öğrencileri ile iş dünyasına hazırlanan yeni mezunlar için tasarlandı.

Gençlik Akademisi’ne nasıl başvurulabilir, ileriye dönük hedefleriniz neler?

Tüm programlarımıza ve detaylarına Akbank’ın sosyal medya sayfaları üzerinden ve kariyer.akbank.com web sitesinde bulunan Akbank Gençlik Akademisi’nden ulaşmak mümkün. Eğitimlerimiz tüm yıla yaygın bir şekilde dijital platformlar üzerinden düzenlenecek.

INOVASYONDAN GIRIŞIMCILIĞE YAPAY ZEKADAN TASARIMA

Hangi alanlarda eğitim veriyorsunuz?

Bugünün gençlerini geleceğin iş hayatına hazırlamaya katkı sağlayacağını düşündüğümüz Akbank Gençlik Akademisi’ndeki programları, kapsayıcı olacak şekilde kurguladık. Programlarımız ‘Yetkinliklere Giriş-101 Eğitimleri’, ‘Yapılandırılmış Yetkinlik Eğitimleri’ ve ‘Tamamlayıcı Programlar’ olmak üzere üç ana başlıktan oluşuyor. Yetkinliklere Giriş-101 Eğitimleri’ne katılanlar geleceğin teknolojilerine ve yaklaşımlarına odaklanan; inovasyondan girişimciliğe yapay zekadan tasarıma geniş bir perspektifle hazırlanmış eğitimler alacaklar.

Yapılandırılmış Yetkinlik Eğitimleri’nde de gençlerin bu alanlarda derinleşmelerini ve geleceğin mesleklerine hazırlanmalarını hedefliyoruz. Tamamlayıcı Programlar’da ise mentorluk, staj, proje çalışmaları gibi uygulamalı program ve etkinliklerle gençlerin deneyimleyerek öğrenmesini desteklemeye devam edeceğiz.

GELECEĞİN MESLEKLERİNE HAZIRLIK

Dünya Ekonomik Forumu’nun yayımladığı ‘Geleceğin Meslekleri’ raporunda, temel yetkinliklerin yüzde 40’ının değişeceği, çalışanların yüzde 50’sinin yeni yetkinlikler kazanması gerektiği öngörülüyor. Türkiye’nin ve dünyanın geleceği, gençleri 21’inci yüzyıla hazırlayan yetkinlik odaklı bir eğitim sistemiyle şekillenecek.

İNOVATİF FİKİR MARATONU

54 OKUL, 83 TAKIM

İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB), meslek lisesi öğrencilerinin yenilikçi iş fikirlerini sektörün önde gelen isimlerinin rehberliğinde uygulamaya geçirebilmeleri için ‘İnovatif Fikir Maratonu’ başlattı. Maratonun ilkine, İstanbul’da hazır giyim bölümü olan 54 mesleki ve teknik Anadolu lisesinden 83 takım halinde yaklaşık 500 öğrenci katılıyor. Türk moda endüstrisinin, katma değerli ihracatta mücevher ve savunma sanayiinden sonra üçüncü sırada yer aldığını belirten İHKİB Başkanı Mustafa Gültepe, 33 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşabilmek için tasarım odaklı, inovatif ve markalı üretimi artırmak zorunda olduklarını vurguladı.

MARTTA AÇIKLANACAK

Katma değerli üretim için öncelikle donanımlı, vizyoner bir işgücüne ihtiyaç olduğunu belirten Mustafa Gültepe, “Meslek liselerindeki gençlerimizin motivasyonlarını pandemi sürecinde de yüksek tutmak ve yaratıcı fikirlerini işe dönüştürmek için Milli Eğitim Bakanlığı’nın da desteği ile ‘İHKİB İnovatif Fikir Maratonu’nu düzenledik. Daha okul aşamasında girişim ekosisteminde inovasyon süreçlerinin tüm aşamalarını uçtan uca deneyimleme imkanı bulan gençler, sektörümüz için yeni bir itici güç olacak” dedi. İHKİB İnovatif Fikir Maratonu’nun sonuçları, mart ayında açıklanacak.

PANDEMİ EŞİTSİZLİĞİ DERİNLEŞTİRDİ

Türkiye’de Gençlerin İyi Olma Hali Araştırma Raporu’nun üçüncüsü açıklandı. Habitat Derneği ve Infakto RW ortaklığında gerçekleştirilen raporda birçok farklı pencereden gençlerin yaşam kalitesi değerlendirildi. Rapora göre pandemi eşitsizlikleri derinleştirdi, bu durumdan en çok gençler etkilendi ve ‘ev gençleri’ diye bir kavram oluştu.

Habitat Derneği Başkanı Sezai Hazır, “Gençlerin istihdamı için yeni teknolojiler konusunda yetkinliklerin geliştirilmesi gerekiyor. Bundan sonra hangi üniversite mezunu olduğunuzdan çok, hangi yetkinliklerinizin fazla olduğu önemli olacak” diyor. Gençlerin girişimciliğe yönlendirilmesi ve girişimciliği bir kariyer alanı olarak benimsemelerinin sağlanması da önem taşıyor. Kurulacak olan girişimlerin sayısının artmasıyla yeni istihdam fırsatlarının da yaratılacağı belirtiliyor.

BİLİM TUTKUSU BULAŞTIRIYOR

  • Çocuklara ve gençlere bilim tutkusu bulaştırmayı ve 21’inci yüzyıl yetkinliklerini kazandırmayı hedefleyen ‘Bilim Virüsü’ sosyal girişimi, gençlere temel bilim ve dijital çağa uyum yetkinliklerini içeren ücretsiz programlar sunuyor.
  • Üç yıl gibi kısa bir süre içinde 15 bini aşkın kişiden oluşan bir topluluk yaratan Bilim Virüsü, Türkiye genelinde eğitim programları düzenliyor ve gençlerin birlikte bilim yapmalarını teşvik ediyor.

‘İNGİLİZCE FIRSATIM’A YOĞUN İLGİ

Esas Sosyal tarafından üniversiteli gençlere fırsat eşitliği sağlamak amacıyla geliştirilen İngilizce Fırsatım Programı’na 124 devlet üniversitesinden 6 bin 500 genç başvuru yaptı. 15 Mart haftasında başlayacak olan program ile 150 gence 3 kur İngilizce eğitimi verilecek. İngilizce Fırsatım Programı; Esas Holding’in sosyal yatırım birimi olan Esas Sosyal’in, ‘gençlere fırsat eşitliği’ yaratma misyonu ile 2016 yılında başlattığı ‘İlk Fırsat Programı’nda edinilen deneyimlerden yola çıkılarak, Hayırlı Sabancı’nın desteğiyle hayata geçirildi. İngilizce Fırsatım Programı’nda gençlerin yabancı dillerini geliştirmelerine katkıda bulunulması ve okuldan işe geçiş süreçlerinin kolaylaştırılması hedefleniyor. Programa yapılan başvuruların yüzde 74’ünü kadın, yüzde 26’sını erkek adaylar oluşturdu.

SOSYAL GİRİŞİMDE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİN ÖNEMİ

Gençlik Kooperatifi’nin 23-24 Ocak tarihlerinde online platformda düzenlediği Gençlik Zirvesi’nde ‘gençlik nereye gidiyor?” sorusuna yanıt arandı. Milli cimnastikçi Ferhat Arıcan, milli okçular Mete Gazoz ve Yasemin Ecem Anagöz, girişimci Sertaç Taşdelen, SosyalBen Vakfı kurucusu Ece Çiftçi ve iklim aktivisti Selin Gören gibi konuşmacıların katıldığı zirvede, sosyal girişimde sürdürülebilirliğin önemi vurgulandı.

Etkinlik kapsamında ‘Gençlik İpi’nin de lansmanı gerçekleştirildi. Shopify’da satılan Gençlik İpi’nden elde edilen gelirle gençliğin gücüne dair aidiyet ve birlik yaratılarak, fon sağlanması hedefleniyor. Böylece ürünü satın alan herkes ‘gençliğin değişiminde ben de varım’ diyerek, gençliğin ileriye gitmesine fayda sağlamış olacak.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder