Ayça Okay Artam Antik A.Ş‘den anlamlı bağış müzayedesi
HABERİ PAYLAŞ

Artam Antik A.Ş‘den anlamlı bağış müzayedesi

Corona virüsten olumsuz etkilenen sanat endüstrisi için anlamlı bir projenin haberini vermek üzere yazıyorum sizlere! Bizler evlerimizde güvenle otururken virüsle mücadelenin en ön saflarında yer alan asıl kahramanlarımız, yani sağlık çalışanları için çok anlamlı bir destek söz konusu.

Tarihe göz attığımızda pek çok kez sanatın felaket ortamlarındaki iyileştirici ve kurtarıcı etkisine rastlarız. Yıllar boyu nüfusun büyük bölümünün yok olmasına sebep olan İspanyol gribi, veba, HIV gibi salgın hastalıkların yanı sıra, dünya düzenini altüst eden savaşlarla mücadele eden insanoğlu, sanatla iyileşerek, üretmeye devam ederek tepkisini göstermişti.

Haberin Devamı

Mart ayından günümüze kadar olan süreçte tamamen gündemimizi değiştiren corona virüsle mücadelenin en önemli parçası sağlık çalışanlarına geçtiğimiz hafta sanat endüstrisinden müjdeli bir haber geldi. Türkiye’nin köklü müzayede evlerinden, “Picasso ‘nun Modellleri, Matisse’in Odalıkları” gibi çok önemli sergilere ev sahipliği yapan Antik A.Ş., fedakarlıkla mücadele veren sağlık çalışanlarımıza destek amacıyla 30 Mayıs Cumartesi günü bir bağış müzayedesi düzenliyor. Galeri ve koleksiyonlardan gelen eserler arasında Devrim Erbil, Ahmet Oran, Ekrem Yalçındağ, Kemal Önsoy, Azade Köker, Adnan Çoker, Burhan Doğançay, Canan Tolon, Ahmet Güneştekin, Kezban Arca Batıkbeki, Balkan Naci İslimyeli gibi Türk resim sanatının hafızası sayılabilecek isimlerin bazı işleri sanat izleyicisiyle ilk kez buluşması planlanıyor. Müzayedeye destek veren isimler arasında Nil Duran, Demet Çetindoğan, Deniz Artun, Emin Hitay, Eda Özsoy, Rahmi Eyüboğlu gibi pek çok değerli koleksiyoner de yer alıyor. Elde edilen gelirin tamamı İstanbul Tıp Fakültesi’ne bağışlanacak.

Kendim de bir sanat profesyoneli olduğum için katma değeri hayli yüksek müzayedenin gerçekleşeceğine dair haberi aldığımda oldukça sevindim ve tabii ki projenin arka planındaki hazırlık sürecini ve yola çıkış noktasını merak ettim. Artam Antik A.Ş’nin önemli bir misyona ev sahipliği yaptığı projenin detaylarını ve müzayede evlerinin 'post-corona' aksiyon planlarına yönelik yol haritası hakkında bilgi edinebilmek adına Artam Antik A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Artam’a sordum.

Haberin Devamı

Corona virüsle birlikte iş akışınızda hangi değişiklikleri yaptınız? Hali hazırda ileri görüşlülüğünüzle zaten “Online Müzayedeler”e önceden beri yer vermeniz, sanıyorum ki diğer galeri ve müzelerin dijitalleşme süreci ile tanışması kadar dramatik olmamıştır. Artam Antik A.Ş'de 16 Mart itibari ile nasıl aksiyonlar alındı?

Son seneler online müzayedelerin hızla geliştiği ve büyüdüğü bir dönem oldu. Fakat corona virüs tedbirleri sırasında normal müzayedeler ve elden satışlarımız de dijitalleşti. Bu salgın dönemi her konuda olduğu gibi kesinlikle sanat alanında dijitalleşmeyi hızlandırdı. Salon müzayedeleri tamamen kalkmasa bile internet ile entegre olmuş sistemlere dönüşeceği artık ortada.

Sağlık çalışanlarımıza destek amacı ile üstlenmiş olduğunuz önemli misyondan bahsedelim… Pek çok önemli sanatçının işleri, koleksiyoner ve galeri gibi dış paydaşların dahiliyeti söz konusu. Süreç nasıl gelişti?

Haberin Devamı

Büyük fedakarlıklar yapan sağlık çalışanlarına teşekkür etmek amacıyla yola çıktık. ArtON galerinin öncülük etmesi, sanatçılar ve koleksiyonları ile destek olması ile başlayan süreçte Devrim Erbil, Ahmet Güneştekin, Ekrem Yalçındağ, Ahmet Oran, Kemal Önsoy, Azade Köker gibi birçok değerli sanatçımızın bağışları ile çok kısa sürede 50’yi aşkın eser bağış olarak bir araya geldi. Sanat eserlerini bağışlayan tüm sanatçı ve koleksiyonculara özel teşekkür ediyoruz.

Covid-19 sonrasında güncel sanat ortamı ile ilgili görüşleriniz nelerdir? Müzayede evlerini nasıl bir süreç bekliyor?

Christie’s ve Sotheby’s gibi büyük şirketler tüm müzayedelerini internet üzerinden düzenlemeye başladılar. Önümüzdeki dönemde dijitalleşmenin etkisi çok daha net hissedilecektir. Sitemizde kullanıcıların favori sanatçıları takip edebildikleri, kullanıcıya özel hizmet veren bir yazılım üzerinde çalışıyoruz.

Alina Cohen’in Artsy’de yer alan haberine göre Sotheby’s ve Christie’s gibi dünyaca ünlü müzayede evlerinin satışları özel satışlara oranla çok azalmış durumda… Bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?

Bu iki şirket dünya müzayede piyasasına hakimler, salgın nedeni ile büyük rakamlı eserleri elden satmayı tercih eden koleksiyoncular nedeni ile özel satış bölümleri açtılar. Dünya sanat piyasasında gidişat bu yönde, Artam Antik A.Ş. olarak biz de hemen al bölümümüzde özel satışlar için üyelerimize farklı alanlarda hizmet veriyoruz.

Kaynak:

https://www.artsy.net/article/artsy-editorial-auction-houses-attract-collectors-private-sales-three-key-reasons?utm_medium=email&utm_source=20429916-newsletter-editorial-weekly-05-26-20&utm_campaign=editorial&utm_content=st-T

Yarın düzenlenecek olan müzayedeye girecek eserler Artam Antik A.Ş sergi salonlarında 25-30 Mayıs tarihleri arasında görülebilecek. Bunun yanı sıra www.artam.com adresinden online kataloglara ulaşılabilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder