Aytül Farquharson Mutlu ve başarılı çocuk yetiştirmenin 10 ALTIN KURALI
HABERİ PAYLAŞ

Mutlu ve başarılı çocuk yetiştirmenin 10 ALTIN KURALI

Araştırmalara göre üç ayrı ebeveyn tipi var: Birincisi, kendi anne babasından gördüğü şekilde çocuk yetiştirenler, ikincisi kendi büyütülme şeklinden memnun olmadığı için anne babasının tam tersi davrananlar, üçüncüsü ise sürekli bu konuda okuyan, düşünen, kendini geliştiren anne babalar. Hiç şüphesiz en makbul anne babalar üçüncü grupta olanlar. 50 yıldan beri bu konuda yapılan araştırmalar gösteriyor ki; bu gruptakilerin yetiştirdiği çocuklar daha mutlu, başarılı ve sağlıklı yetişkinler oluyorlar. Bu araştırmaların en yenisi California Üniversitesi’nde binlerce anne baba üzerinde yapılan bir çalışma. Bu araştırmanın sonunda uzmanlar en başarılı anne babaların kullandığı 10 yöntemi önem sırasına göre belirlemiş. İşte mutlu, sağlıklı ve başarılı çocuk yetiştirmenin 10 altın kuralı...

1. Sevgi: En önemlisi çocuklarınıza destek olup kayıtsız şartsız sevdiğinizi belli etmek! Sürekli fiziksel kontak (dokunmak, okşamak, öpmek) sayesinde çocuğunuzla tensel yakınlık kurmak... Ve başbaşa kaliteli zaman geçirmek.

Haberin Devamı

2. Stres ve öfke ayarı: Kendi stresinizi ve öfkenizi, dolayısıyla da çocuğunuzdaki stres ve öfkeyi azaltmak için yöntemler geliştirin. Özellikle kendiniz için gevşeme teknikleri öğrenin. Ayrıca olaylara olumlu yorumlar getirmeyi prensip edinin.

3. Sağlıklı ilişki kurabilme ve sürdürebilme yeteneği: Karşı cinsle olan ilişkinizi çocuğunuzun örnek alması gereken model olarak düşünün. Çocuğunuzun yetişkin hayatında karşı cinsle kuracağı duygusal ilişkinin modelini siz şu anda çiziyorsunuz!

4. Bağımsızlık: Çocuğunuza saygı gösterin. Onu kendi ayakları üzerinde durabilen, kendi kendine karar verebilen, kendine güvenli bir birey olarak yetiştirin.

5. Eğitim ve öğrenim: Eğitim ve öğrenimin önemini sürekli ortaya koyun, bunu adeta aşılayın çocuğunuza. Siz de yaşantınıza daima öğrenmeyi dahil edin ki; çocuğunuz için eğitim yaşam biçimi haline gelsin.

6. Yaşamı başarıyla idare edebilme yeteneği: Çocuğunuza düzenli bir iş ve gelir sahibi olarak sağlıklı bir model sunun. Yaşamla başa çıkmanın yollarını böyle öğrenecektir.

Haberin Devamı

7. Davranış: Çocuğunuza davranış eğitimi verirken olumlu yaklaşımları kullanarak istediğiniz davranışların oturmasına çalışın. Çocuğunuzun iyi davranışlarını hemen taltif edin. Ceza yöntemine ise başka hiçbir şey işe yaramayıp, çok çaresiz kaldığınızda başvurun.

8. Sağlık: Yaşayış ve beslenme şeklinizle çocuğunuza sağlık açısından ideal bir denge sağlayın. Düzenli spor şart. Erken başlanılan müziğin zekanın gıdası olduğunu unutmayın.

9. Din: Anne baba kendi inançlarına göre din ve ahlak eğitimi verebilir. Aşırıya kaçmadan verilen din ve ahlak eğitiminin çocuk gelişiminde faydalı olduğu görülüyor.

10. Koruma ve güvenlik: Çocuğunuzu korumak için gerekli önlemleri almanız şart. Çocuğunuzun dahil oldugu aktivitelerin neler olduğunu, nerelere kimlerle gittiğini bilmeniz şart. Fakat aşırı koruyucu ebeyenlerin kaş yaparken göz çıkarttığını da unutmayın. Bu konuda aşırıya kaçan ebeveynlerin çocuklarıyla olan ilişkilerinin bluğ çağında ciddi şekilde bozulmaya başladığı ve mutsuz çocuklar yarattıklarını gösteriyor araştırmalar.
Araştırma sonuçlarına göre ebeveynler altın kurallar listesinden en çok 1 ve 10 numarada başarı gösterirken, başarılı çocuk yetiştirmede aşırı önemli olan 2 ve 3 numarada büyük hatalar yapıyor. Uzmanlar 2 numarada yer alan ‘stres ve öfke ayarı’ ve 3 numaradaki ‘sağlıklı ilişki kurabilme ve ilişkiyi sürdürebilme’ konularında ebeveynlerin daha başarısız olduğunu söylüyor. Hatta ebeveynlerin bu konularda çocuklarına zarar verici girişimlerde bulunabildiklerini de...
Araştırmalar stres ve öfkelerini kontrol altına alabilen ebeveynlerin yetişkin yaşlarda, çocukları ile çok sağlıklı ilişkileri olduğunu gösteriyor. Ayrıca bu tip ebeveynlerin yetiştirdikleri çocukların yaşam boyu mutluluk düzeylerinin stres ve öfkesini kontrol altında tutamayan anne babaların yetiştirdiği çocuklara oranla çok daha yüksek olduğunu da gösteriyor.
Uzmanlar da araştırma sonuçlarını destekleyerek “İyi çocuk yetiştirme sanatının mihenk taşı anne babanın kendi stres ve öfkesini kontrol altında tutabilmesidir” diyor ve ekliyorlar; “Eğer iyi bir ebeveyn olmak istediğiniz halde stres ve öfkenizi kontrol edemiyorsanız bu konuda yardım almanız gerektiği kesin!” Meditasyon ve nefes teknikleri bu durumda olan anne babaların kullanabileceği yöntemlerden sadece ikisi...
Ya iş ilişki kurma ve sürdürmeye gelince? İşte orada da ebeveynler yeterince sağduyu gösteremiyor. Çocuklarımız ise doğaları gereği anne ve babalarını sevgi ve saygı dolu bir ilişki içinde görmek istiyor. Anne baba arasındaki sürtüşme çocukların kendilerini güvensiz ve hatta yetersiz hissetmelerine neden olabiliyor. “Anne babanın boşanmış olduğu durumlarda bile çocuklar iyi bir ilişki örneği görmeli” diyor uzmanlar. Eğer çözmeniz gereken sorunlar, tartışmanız gereken konular varsa bile bunları çocuğunuzun önünde yapmayın. Özellikle de çocukları karşı tarafa karşı güç kazanmak için asla kullanmayın! Her tür ilişkide zaman zaman sevimsiz anların olabileceği muhakkak. Uzmanlar bu noktada da şu tavsiyede bulunuyor: Böyle bir durumla karşılaştığınızda mutlaka diğer ebeveynden özür dileyin ve affettiğinizi gösterin ki, çocuğunuz doğru mesajı alsın. Büyürken karşı cinsle sağlıklı bir ilişkinin nasıl kurulabileceğini görmeyen çocuklar yetişkin hayata geçtiklerinde ilişki kurmada ve yürütmede başarılı olamıyorlar...

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder