Banu Şen 6 bin yıllık tarihi, 7.5 milyon yıllık doğasıyla Kayseri
HABERİ PAYLAŞ

6 bin yıllık tarihi, 7.5 milyon yıllık doğasıyla Kayseri

Erciyes Dağı’nın eteklerine kurulmuş kadim bir Anadolu şehri Kayseri... Tarihte Hitit, Bizans, Selçuklu ve Osmanlılara ev sahipliği yapmış, hemen her dönemde önemli yeri olmuş. 6 bin yıllık tarihi olan Kayseri; günümüzde Türkiye’nin kültür, sanat, bilim ve turizm merkezlerinden biri. 3 organize sanayi bölgesi, 1 serbest bölge, 1 teknopark ve 5 üniversiteyi bünyesinde barındıran; sanayi, ticaret, endüstri, gastronomi, turizm, eğitim, kültür, sağlık ve spor şehri. Köklü geçmişinde pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış olmasından dolayı da açık hava müzesi gibi. Günümüzde gastronomi ve turizm ile öne çıkan bu güzel kenti Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç’tan dinliyoruz.

Haberin Devamı

6 bin yıllık tarihi, 7.5 milyon yıllık doğasıyla Kayseri

ZENGİN MUTFAĞI UNESCO LİSTESİNDE

Kayseri, gastronomi şehri olarak da dünya çapında adından söz ettiriyor. Pastırma, sucuk ve mantı gibi dünyaca ünlü lezzetleri, zengin yemek kültürü ile Kayseri, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Yaratıcı Şehirler Ağı Ulusal Listesi’ne girmiş.

Başkan Memduh Büyükkılıç, Kayseri Büyükşehir Belediyesi bünyesinde oluşturulan UNESCO Komisyonu komitesinin ‘Tarihten Kültüre Lezzetler Diyarı’ sloganı ile yürüttüğü çalışmalar kapsamında UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı Programı 2021 başvurusunun kabul edildiğini söylüyor.

Büyükkılıç, “Kayseri, bu başarıyla kendisini gastronomi dalında da ispatladı. Sucuk ve pastırmayla yapılan pek çok yemek, mantı, pöç, fırın ağzı, kurşun aşı, Develi cıvıklısı, yağlama, çemen, katmer, aside, nevzine, gilaburu suyu gibi yüzlerce lezzete sahip zengin Kayseri mutfağı tüm dünyaya tanıtılıyor” diyor.

6 bin yıllık tarihi, 7.5 milyon yıllık doğasıyla Kayseri

TARİH GÜN YÜZÜNE ÇIKIYOR

Kayseri, köklü geçmişiyle Türkiye’nin tarihi yapılar bakımından en zengin ve korunmuş yerleşim yerlerinden biri. 2021’de yine tarihin yeniden yazılacağı eserleri gün yüzüne çıkardık” diyen Büyükkılıç, kazı çalışmalarını şöyle değerlendiriyor: “6 bin yıllık tarihi ve 7.5 milyon yıllık doğa geçmişiyle tarih kokan Kayseri’de Büyükşehir Belediyesi olarak kazı çalışmalarına özel önem veriyoruz.

Kentin dört bir yanında yapılan kazı çalışmaları kapsamında, 7.5 milyon yıl önce yaşadığı tespit edilen fosillerle ilgili çalışmaların yanında, Kızıl Köşk’te, Keykubadiye Sarayı bölgesinde ve Kültepe Kaniş Karum’daki kazı çalışmaları 2021’de de devam etti. Ayrıca 2021’de Seyyid Burhaneddin Hazretleri’nin de türbesinin bulunduğu mezarlık içinde kazı çalışmaları tamamlandı.

Haberin Devamı

Yine 2021’de çok önemli tarihi bir çalışmaya daha imza attık. İncesu’daki kazı çalışmalarında İç Anadolu’nun en büyük mozaik yapısına ulaşıldı. Devam eden Keykubadiye Sarayı kazı çalışmalarında da çıkan eserler, Kayseri ve Türk kültürüne önemli katkılar sağlayacak.” Büyükkılıç, “Paleontoloji Müzesi projesini hayata geçirdik ve temelini attık.

Yapımı hızla süren müze Kayseri’ye ayrı bir zenginlik katacak. Kazı çalışmalarında bulunan 7.5 milyon yıllık fosiller, Paleontoloji Müzesi’nde sergilenecek. Müze tarihi zenginliği ve doğal güzellikleriyle göz kamaştıran Kayseri’nin yeni cazibe merkezi olmaya şimdiden aday” diye de ekliyor.

6 bin yıllık tarihi, 7.5 milyon yıllık doğasıyla Kayseri

MİLLET BAHÇESİ SONBAHARDA BİTECEK

Haberin Devamı

Şehrin çehresini değiştirecek vizyon projeleri hayata geçirdiklerini belirten Büyükkılıç, “Recep Tayyip Erdoğan Millet Bahçesi çalışmaları hızla devam ediyor. Yapım çalışmalarında yüzde 65’lere geldik. Sonbaharda bitireceğiz. Çoklu fonksiyonları ile 1 milyon 260 bin metrekarelik alanda Orta Anadolu’nun, hatta Türkiye’nin sayılı millet bahçelerinden olacak. Aynı şekilde Keykubat Millet Bahçesi ile de ilçelere millet bahçelerini kazandıracağız” diyor.

6 bin yıllık tarihi, 7.5 milyon yıllık doğasıyla Kayseri

TÜRKİYE’NİN İNCİSİ KAYSERİ’NİN SEMBOLÜ: ERCİYES

Büyükkılıç, İç Anadolu Bölgesi’nin 1., Türkiye’nin 5. büyük dağı unvanına sahip olan Erciyes Kayak Merkezi’nin 25 günde 150 bin ziyaretçi ağırladığını söyleyerek, şöyle devam ediyor: “Dünyanın en büyük sertifikalandırma kuruluşu Bureau Veritas tarafından verilen sertifika ile dünyada ilk defa ‘Güvenli Kayak Merkezi’ sertifikasına sahip olan Erciyes Kayak Merkezi, bu yıl da yerli ve yabancı turistlerin akınına uğruyor.

6 bin yıllık tarihi, 7.5 milyon yıllık doğasıyla Kayseri

Türkiye’de yerel yönetimler tarafından kurulan ilk dağ yönetim şirketi Erciyes A.Ş. tarafından yönetilen kayak merkezine kış turizmi kapsamında her yıl yoğun ilgi var. Erciyes A.Ş., dağ turizmi tecrübesiyle Türkiye’de bir numara olarak anılıyor. 18 Aralık’ta başlayan kış sezonunda 25 günde 150 bin yerli ve yabancı turist Erciyes Kayak Merkezi’ni ziyaret etti.

Türkiye’nin incisi, Kayseri’nin sembolü, dağcılık ve kış sporları alanında 112 kilometrelik 41 kayak pisti ile cazibe merkezi olan Erciyes’e 19’uncu mekanik tesis yapıldı. Yatırım maliyetleri 210 milyon TL’yi bulan 4 ayrı otel de hayata geçerek yeni sezonda hizmet vermeye başladı.”

6 bin yıllık tarihi, 7.5 milyon yıllık doğasıyla Kayseri

KORAMAZ VADİSİ DÜNYAYA TANITILIYOR

Kayseri’de, Mimar Sinan’ın doğduğu Ağırnas Mahallesi’nde bulunan Koramaz Vadisi’ni turizme de kazandırdıklarını söyleyen Büyükkılıç, “Yürütmüş olduğumuz çalışmalarla UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne de giren Koramaz Vadisi’nin tanıtım etkinlikleri kapsamında Kapadokya Turizm Acenteleri’ni gezdirdik. Her mevsim farklı bir görsel şölen sunan, yeme içme mekânlarıyla birlikte hizmet sunan Koramaz Vadisi dünyaya tanıtılıyor. Yakın çevresinde yer alan tarihi ve doğal zenginlikler ile eşsiz güzellikteki vadiye yerli ve yabancı turistlerin yoğun ilgisini bekliyoruz” diye konuşuyor.

6 bin yıllık tarihi, 7.5 milyon yıllık doğasıyla Kayseri

BÜYÜKSİMİTCİ: ÜRETEREK BÜYÜYEN BİR İL

Kayseri aynı zamanda bir sanayi kenti. Kayseri Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Büyüksimitci, kentin çevresinde yer alan 12 şehir için ticaret, lojistik ve sağlık merkezi konumunda olduğunu ifade ediyor. Büyüksimitci, şu bilgileri veriyor: “Şehrimiz işletme sayısı bakımından yüzde 3’lük oranla İstanbul, Bursa, Ankara, İzmir ve Konya’nın ardından 6. sırada yer alıyor.

3 organize sanayi bölgesi ve 1 üretim ağırlıklı serbest bölgesi ile 42 milyon metrekare alanda yaklaşık 2 bin firması ile Türkiye’nin büyüyen ekonomisine ivme kazandırıyor. Sanayide kullanılan elektrik ve doğalgaz tüketiminde 2020’ye göre yüzde 16 civarında artış oldu. Kayseri olarak ihracatta da Türkiye ortalamasının üzerindeyiz. Cari fazla veren bir iliz ve geçen yıla göre ihracatta yüzde 42’nin üzerinde bir atış yaşandı.

2020’de pandemiye rağmen 2 milyar 624 milyon dolar ihracat gerçekleştirerek tüm zamanların ihracat rekorunu kırdık. 2021’de de 3.5 milyar dolar olan hedefimizi bir miktar geçerek yeni bir rekora imza atıyoruz.” Büyüksimitci, 2021’in zor bir yıl olduğunu vurgularken kendilerinin de etkilendiğini ancak Kayseri’nin üreterek büyüyen bir il olduğunu ve birçok veride Türkiye ortalamasının üzerinde büyüdüklerini anlatıyor.

Büyüksimitci, “Tüm dünyada olduğu gibi hammadde ve enerjiden kaynaklı zorluklarımız olsa da devletimizin de desteğiyle bu zorlukların altından hep birlikte kalkacağız. Şehrimizin ve ülkemizin gelişip kalkınmasına katkı sağlamaya devam edeceğiz” diyor.

6 bin yıllık tarihi, 7.5 milyon yıllık doğasıyla Kayseri

HEDEFLERİ TUTTURDUK

Büyüksimitci, enerji konusunun ülkelerin stratejik gündemlerinin en öncelikli konularının başında geldiğini belirterek, enerji verimliliğine katkı sağlamak amacı ile birçok projeye imza attıklarının altını çiziyor ve şunları ekliyor: “Enerji verimliliği sürdürülebilir kalkınmanın olmazsa olmazıdır. 2020’de Kayseri Ticaret Odası ortaklığında, Erciyes Üniversitesi ve Abdullah Gül Üniversitesi iş birliğinde, Orta Anadolu Kalkınma Ajansı güdümlü proje desteğiyle odamızda Verimlilik Koordinasyon Ofisi kurduk.

Burada pilot uygulama ile mobilya, elektrikli ev aletleri, fabrikasyon metal ürünler ve makine imalat sektörlerinde faaliyet gösteren 50 firmamızın verimliliklerini artırmak üzere ‘Yalın İmalat Süreç Danışmanlığı’ kurgulayarak hayata geçirdik.

Yine geçen yıl Yeşil Dönüşüm Ofisi ve Dijital Dönüşüm Ofisi’ni kurarak sanayicilerimizin hizmetine sunduk. Kayseri Model Fabrika’yı kurduk. Geçen yıl koyduğumuz hedefleri tutturduk. Artık dönem, elimizdeki kaynakları verimli bir şekilde kullanarak daha az enerji ve maliyetle daha fazla üretim yapma dönemidir.”

Sıradaki haber yükleniyor...
holder