Banu Şen Bir kahramanlık destanı
HABERİ PAYLAŞ

Bir kahramanlık destanı

Balıkesir’in Havran ilçesine bağlı Çamlık Köyü’nde 1889’da dünyaya geldi... Gürbüz yapısı, pehlivan görünüşü nedeniyle “Koca Seyit” derlerdi... 1909’da Osmanlı Ordusu’na katıldı. İlk olarak Balkan Savaşı’nda çarpıştı. I. Dünya Savaşı’nın başlamasıyla, 1914’te Çanakkale Cephesi’nde topçu eri olarak göreve başladı. Çanakkale Boğazı’ndan geçerek İstanbul’a ulaşmak isteyen Müttefik donanması 18 Mart 1915’te Anadolu ve Rumeli hattındaki tabyalara yoğun bombardıman yaptıkları sırada Rumeli Mecidiye Tabyası’nda görevliydi.

Haberin Devamı

Bombardıman sırasında düşman gemilerinden atılan bir mermi Seyit Ali’nin tabyasındaki cephaneliğe isabet edip havaya uçurmuştu. Tabyada bulunan erlerden 14’ü hayatını kaybetmiş, yirmi dördü ise yaralıydı. Sadece Seyit Ali ile Niğdeli Ali isimli arkadaşı yara almadan kurtulmuşlardı. Tabyanın toplarından sadece bir tanesi kullanılabilir halde idi. Ancak, mermiyi topa kaldıran vinç sistemi bozuktu.

Bir kahramanlık destanı

SIRTLAYIP TOPU ATEŞLEDİ

Seyit Ali, silah arkadaşı Niğdeli Ali’nin de yardımıyla 215 kilogramlık devasa top mermisini sırtlayarak kundağa yerleştirdi ve top ateşlendi. Atılan mermi, HMS Ocean adlı gemiyi arkadaki pervane kısmından vurdu. Nusret mayın gemisinin döktüğü mayınlardan birine çarpan Ocean, bu yaradan kısa bir süre sonra alabora olarak battı.

Bu yüzden komutan ona onbaşılık unvanını verdi. Savaşın sona ermesi ile 1918’de köyüne dönen Seyit Ali, ormancılık ve kömürcülük işlerine devam etti. 1934’te çıkarılan Soyadı Kanunu ile Çabuk soyadını aldı. Seyit Onbaşı 1939’da verem hastalığı yüzünden hayatını kaybetti. Seyit Onbaşı veya Koca Seyit olarak bilinen Seyit Ali Çabuk’tu o... Çanakkale Destanı yazılırken yüz binlerce Mehmetçik kahramanca savaştı.

O mücadelede öyle anlar vardı ki savaşın kaderini değiştirdi. Havranlı Seyit Onbaşı’nın kahramanlığı da onlardan biriydi. Mustafa Kemal Atatürk’ün Çanakkale Zaferi ve kahramanları için söylediği “Çanakkale Zaferi, Türk askerinin ruh kudretini gösteren şayanı hayret ve tebrik bir misaldir. Emin olmalısınız ki, Çanakkale Muharebelerini kazandıran bu yüksek ruhtur” sözleri de tarihe not olarak düşülür.

Haberin Devamı

1915 ÇANAKKALE KÖPRÜSÜ’NDE SEYİT ONBAŞI DETAYI

Bir ulusun kaderini değiştiren Çanakkale Zaferi’nin bugün 107. yıldönümü. Bu zafer gününde asrın projesi olarak bilinen, Çanakkale Boğazı’nda Avrupa ve Asya kıtalarını ilk kez birbirine bağlayan 1915 Çanakkale Köprüsü’nün açılışı yapılacak.

Bir kahramanlık destanı

Limak, Yapı Merkezi ile Güney Koreli DL E&C ve SK Ecoplant konsorsiyumunun inşa ettiği köprüyü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan açacak. Köprünün 2023 metrelik orta açıklığı Cumhuriyetimizin 100’üncü kuruluş yıl dönümünü, 318 metrelik çelik kuleleri de Çanakkale Deniz Zaferi’nin kazanıldığı 18 Mart 1915’i sembolize ediyor. Kulelerin kırmızı beyaz rengi ise al bayrağımızı temsil ediyor.

Birçok sembolü barındırmasıyla, bir anlamda semboller köprüsü. Bunlardan biri ve en sonuncusu da Seyit Onbaşı’nın sırtında taşıdığı, savaşın kaderini değiştiren top mermileri olacak. 16 metrelik bu figürle 334 metreye ulaşan kule yüksekliği ile, dünyanın en yüksek kulelerine sahip asma köprüsü niteliği kazanacak.

Haberin Devamı

Dört kulenin de tepesinde yer alacak olan, her biri 75 ton ağırlığında, 20.5 metre yüksekliğindeki anıtsal yapılar Çanakkale Boğazı’nda bir milletin kaderini değiştiren tüm kahramanlarımızı selamlayacak.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder