Banu Şen Bu fotoğraf karesi İzmirli gençlerin durumunun acı özeti
HABERİ PAYLAŞ

Bu fotoğraf karesi İzmirli gençlerin durumunun acı özeti

Bu fotoğraf karesini ilk gördüğümüzde ‘acı bir tablo’ diye düşündük. Aslında bu fotoğraf karesi, İzmirli gençlerin durumunun acı özetidir. Fotoğrafın çekildiği yer İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonu. Kürsüde İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer var. Büyükşehir Belediyesi’nin ekim ayı olağan meclis toplantısının ilk oturumunun sonunda, kürsünün önünde izdiham yaratanlar ise İzmirli gençler.

ADETA YARIŞTILAR

Pırıl pırıl bu gençler işsiz. Oturum tamamlandığında hepsi Başkan Soyer’in önüne yığılıp özgeçmişlerini vermek için adeta birbirini eziyor. Benzer tablo başkanın yaptığı mahalle, semt ya da diğer ziyaretlerinde de ortaya çıkıyor. Kuşkusuz Başkan Soyer, tüm bu başvurulardan, taleplerden yorgun düşmüş, başa çıkamaz hale gelmiş olabilir.

Haberin Devamı

Bu fotoğraf karesi İzmirli gençlerin durumunun acı özeti

GENÇLERİMİZ SOLUĞU İSTANBUL’DA ALIYOR

İzmir’deki işsizlik sorunundan, beyaz yakalı gençlerin kenti terk etmesinden hepimiz bir parça payımızı aldık. Üniversitede bile İzmir’de kalmak için direnen kızım, “Buraya kadarmış” deyip okul biter bitmez soluğu İstanbul’da aldı. Birlikte okuduğu, birlikte semtimizde büyüdüğü arkadaşlarının neredeyse tamamı İstanbul’da, başka şehirlerde ya da yurtdışında. Peki bu nereye kadar böyle gidecek?

SOYER’İN İŞSİZ GENÇ BIRAKMAMA SÖZÜ

Tunç Soyer’in aday olduğu günlere gidelim... Şubat 2019’da İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayıyken Ege İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulları ortak toplantısına katılan Soyer; işsiz genç ve aşsız ev bırakmama sözünde ısrarlı olduğunu vurgulayarak, “İşsiz genç bırakmama konusunda çok iddialıyım. Seferihisar’da işsiz genç ve aşsız ev bırakmayacağım demiştim. Onuncu yılın sonunda bunu başardığımı söyleyebilirim. İzmir’de bu daha mümkün. Gençlerle ilgili İzmir’de yapacağım sayısız ve sonsuz işim var. İzmir’den giden beyin göçünü durduracağız.

O gençlerin iş imkanını yaratacağım ve o gençler hayalini kurduğumuz yere gelmek için emeklerini ve alın terlerini ortaya koyacaklar” demişti. Sonra da seçim çalışmalarında “İzmir’de işsiz genç, aşsız ev kalmayacak” sloganını sık sık vurguladı. Başkan Tunç Soyer, birinci yılını bile tamamlamadı. Ama ‘neredeyse geriye kaldı 4 yılı’ diye de zamanlamaya bakabiliriz. İzmirli gençleri işsiz, evleri de aşsız bırakmamak adına neler yapılmaya başlandı bunu merak etmekteyiz. Ayrıca beklentiyi sadece Soyer’e de yüklemek haksızlık olur. İzmir’in köklü kurumları, kuruluşlarından gençlerimize sahip çıkmak için biraz daha fedakarlık beklemek de yersiz olmaz.

Haberin Devamı

KADINLARDA DAHA GERİDEYİZ

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) İzmir Bölge Müdürlüğü verilerine göre İzmir’de 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsizlik sayısı 2018 yılında bir önceki yıla göre 2 bin kişi artarak 265 bin kişi oldu. Kadınlarda ise durum vahim. İşsizlik oranının en yüksek olduğu bölge yüzde 33.2 ile Mardin, Batman, Şırnak, Siirt olurken, bunu yüzde 20 ile Van, Muş, Bitlis, Hakkari ve yüzde 19.3 ile İzmir’in takip ettiği görülüyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder