Banu Şen En çok sağlık en az iş ve para mutlu ediyor
HABERİ PAYLAŞ

En çok sağlık en az iş ve para mutlu ediyor

İhtiyaç duyan adam, mutlu bir yaşam için en kısa ve pratik yolu bulmuş demektir” diye tarif ediyor M.Ö. 500’de yaşayan Platon mutluluğu... Öğrencisi Aristo ise mutluluğun hissedilebilir bir durumdan ziyade bir hayat tarzı olduğuna inanıyordu. Nietzsche’ye göre de huzurlu ve endişesiz yaşamak, hayata daha büyük anlamlar vermeyen vasat insanların arzusuydu; “Mutluluk, güçle çoğalan; direncin üstesinden gelindiğinde ortaya çıkan bir duygudur” diyordu. Düşünürlerden sade bireye, herkes mutluluğun tarifini bulmaya çalışmış, insanoğlunun günümüze kadarki geçmişinde...

Haberin Devamı

Doğru olan bir şey varsa o da; insandan insana değişir mutluluk... Herkesin mutluluğu da kendisine! TÜİK (Türkiye İstatistik Kurumu) de araştırıyor mutluluğu. Mutlu insan sayısını, en çok kimlerin mutlu olduğunu, nelerin ülkede yaşayanların mutluluğunu etkilediğini... Böylece yıllara göre de karşılaştırma imkanı ve ülkedeki bireyleri neyin mutlu ettiği neyin etmediği verileri de oluşturulmuş oluyor.

KADINLAR ERKEKLERDEN DAHA MUTLU

TÜİK araştırmasına göre, Türkiye’de mutlu kişi oranı yüzde 53.4. Kadınlar erkeklere göre daha mutlu. Erkeklerde mutluluk oranı yüzde 49.6, kadınlarda ise yüzde 57. Verilerde 2018’de evlilerin, evli olmayanlara göre daha mutlu olduğu görülüyor. 2018’de evli ve mutlu olanların oranı yüzde 56.3 iken, evli olmayanlarda bu oran yüzde 46.7. Evli olanların mutluluk düzeyi cinsiyete göre incelendiğinde ise erkeklerin yüzde 51.6, kadınların ise yüzde 60.7’sinin mutlu olduğu gözlemlenmiş. Mutluluk sıralamasında ise sağlıklı olmanın mutlu ettiğini belirtenlerin oranı yüzde 69 olurken, bunu sırasıyla yüzde 15.5 ile sevgi, yüzde 8.8 ile başarı, yüzde 4.2 ile para ve yüzde 2.2 ile iş takip ediyor. Bu da dikkat çekici bir veri.

ERSÖZLÜ'DEN 'TANRI'NIN YAŞAM KILAVUZU'

O da bizi mutlu eden insanlardan biri... Ses tonu, hep gülen yüzü, genç meslektaşlarını her daim takip ve takdir edişi, pozitifliğiyle yeri ayrıdır. Gazeteciliğin yanısıra yazarlığı ve şairliği ile de bilinir. İzmirli gazeteci, Ünal Ersözlü ağabeyimiz... Son kitabı ‘Tanrının Yaşam Kılavuzu’ Karakarga Yayınları’ndan çıktı ve raflarda yerini aldı. Yayınevi, okurlarına kitabı şu ifadelerle sunuyor: “İnsanın, kendisine kavuşmak için sürdürdüğü yolculuk, tıpkı bu yolculukta soracağı sorular gibi, hiç bitmeyecek. Karşılaştığı her durum da, içsel yolculuğunun birer durağı gibi, ona soluklanma, yaşadıklarını sindirme ve yola devam etme gücü verecek.”

Haberin Devamı

BUDHA'NIN TARİHİ

Buddha’nın mutluluk tarifini de o zaman not düşelim: “Sonu mutluluğa varan bir yol yoktur: Yol mutluluğun kendisidir.”

Sıradaki haber yükleniyor...
holder