Banu Şen GAP Bölgesi Mezopotamya ile markalaşıyor
HABERİ PAYLAŞ

GAP Bölgesi Mezopotamya ile markalaşıyor

Uygarlık tarihinde kültürleri birleştirip kaynaştıran uçsuz bucaksız topraklar... Anadolu’nun can suyu ve bu bölgeye hayat verecek, 100 yılın en büyük projesi: Güneydoğu Anadolu Projesi...GAP!

GAP Bölgesi Mezopotamya ile markalaşıyor

Toprak, su ve insan kaynaklarını geliştirmeyi hedefleyen bir bölgesel kalkınma projesi olan GAP, Türkiye’nin en büyük, dünyanın ise sayılı projelerinden. Entegre bölgesel kalkınma yaklaşımı ve sürdürülebilir insani gelişme felsefesi üzerine kuruldu. Gelecek kuşaklar için kendilerini geliştirebilecekleri bir ortam yaratılmasını amaçlayan, uluslararası literatüre geçen ve marka değeri olan bir proje olarak şekillendirildi. Proje alanı Fırat-Dicle Havzası ile Yukarı Mezopotamya ovalarında yer alan 9 ili (Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Mardin, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak) kapsıyor. Uygarlıkların beşiği olarak adlandırılan bu topraklarda, çeşitli dinlere ait kültür varlıkları turizm açısından da ayrı bir önem taşıyor. GAP Bölgesi’nde turizmin yeniden canlanmasıyla bölgenin kültürel değerlerinin ön plana çıkarılması hedefleniyor.

Haberin Devamı

DÜNYANIN EN BÜYÜK TURİZM DURAĞI

Fırat ve Dicle nehirlerinin hayat verdiği Mezopotamya’da uygarlık tarihi Göbeklitepe’nin keşfi ile artık 12 bin yıl öncesine kadar uzanırken; tarihi, kültürü, doğası, gastronomisi ile Mezopotamya, keşfedilmeyi bekliyor. GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı da ‘GAP Bölgesi Turizm Odaklı Tanıtım ve Markalaşma Projesi’ kapsamında Türkiye’de ve dünyada Mezopotamya’yı güçlü bir marka haline getirmek amacıyla bölgenin sosyal, kültürel ve ekonomik kalkınmasına ivme kazandırmayı amaçlıyor.

GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkan Vekili Mehmet Açıkgöz, “Turizm odaklı tanıtım yapılıp markalaştırmaya çalıştığımız GAP Bölgesi, tarihi coğrafyada Yukarı Mezopotamya olarak tarif edilen yerdir. ‘Mezopotamya’ markası, tüm bölgeyi kapsaması, marka geçmişinin zenginliği, bölgenin tüm tarih, kültür, doğa, inanç, dil, folklor, gastronomi vb. ögelerini sahiplenmesi ve en önemlisi ulusal ve uluslararası bilinirliliği nedeniyle tercih edilmiştir.

Haberin Devamı

Bölgeyi tarihi mirası, doğası, kentsel yapısı ve dokusu, yeme-içme, eğlence, kültürel adetleri, zanaatları ve ürünleri ile bütüncül bir yaklaşımla korumak, geliştirmek ve tüm dünyaya anlatmak istiyoruz” diyor.

PROJE KAPSAMINDAKİ ÇALIŞMALAR

Mezopotamya’nın değerlerini tanıtan web portalı ile bölgenin destinasyon odaklı rotaları oluşturuldu. GAP Tanıtım ve Markalaşma Ofisi’nin kurum web sitesi tasarlandı. Mobil uygulama hazırlandı. Üç kısa film, YouTube ve diğer sosyal medya mecralarında yayınlandı.

Stratejik İletişim Eylem Planı ve Kurumsal Kimlik Çalışması yapıldı, müziği ve hikayesi hazırlandı. 2018’de yapılan Dünya Ekonomik Forumu’nda THY ile birlikte markanın görünürlüğü sağlandı. Mezopotamya Sonuç Odaklı Programı hazırlanıp yatırım programında yerini aldı.

ZAMAN YOLCULUĞU

Gaziantep’i tarihi dokusu ve kültürüyle dünyaya tanıtmak için Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin yeni projeleri hayata geçiriyor. Kentin tarihi kalesinde başlatılan tünel açımı ve restorasyon çalışmalarında sona gelindi. Bu yıl ziyarete açılması planlanan tünellerde zamanda yolculuğa çıkılacak. “Fırat’ın incisi” Rumkale’nin en güzel göründüğü alana Valilik ve Büyükşehir Belediyesi iş birliğiyle yapılan cam terasın da inşası sürüyor.

Haberin Devamı

Başkan Fatma Şahin; cam terasın bitmesiyle bölgenin cazibe merkezi haline geleceğini belirterek şöyle anlatıyor: “Cam terasın önünde tarih, medeniyet ve coğrafya var. Türkiye’de ilk gastronomi şehriyiz. Buraya gelenler, Fırat ve Rumkale’ye karşı küşleme kebabını ve baklavasını yiyecek, menengiç kahvesini içecek.

Milyonlarca insanın gelmesini hedefliyoruz.” Vali Davut Gül ise Türkiye’nin en büyüğü olacağını dile getirerek, “Projeyi, doğaya zarar vermeden hizmete sunacağız. Su sporları merkezi de yapıyoruz” diyor.

GAP Bölgesi Mezopotamya ile markalaşıyor

YUKARI MEZOPOTAMYA’NIN İNCİSİ

Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu, “33 medeniyete ev sahipliği yapmış; peygamberlerin, sahabelerin şehri. Dicle’nin suladığı verimli toprakların, Yukarı Mezopotamya’nın incisi” sözleriyle kenti anlatıyor. Vali Karaloğlu, şöyle diyor: “Sadece Diyarbakır’ı tek başına pazarlamak yeterli olmaz.

Bir çalıştay düzenledik. Pandemi sonrasında ‘Mezopotamya’nın Altın Üçgeni’ dediğimiz Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin’de büyük bir kültür ve inanç turizmi hareketi olacak. İnsanlığın medeniyet, inanç, gastronomi tarihi bakımından bu üç şehir çok önemli.”

Vali Karaloğlu ayrıca 639 yılında, Diyarbakır’ın fethedildiğini de hatırlatarak şu sözlerin altını çiziyor: “Bu fetih ruhunu yeniden, yaşatmak istiyoruz. Bu sene yapabildiğimiz etkinlikleri yapalım, yapamadıklarımızı da dijital platformlar üzerinden yaparak fetih ruhunu özellikle gençlerimize yaşatalım, hissettirelim diye düşüncemiz var."

GAP Bölgesi Mezopotamya ile markalaşıyor

BÖLGESEL DESTİNASYON YARATMAK ÖNEMLİ

Malatya; doğunun batısı batının doğuya açılan kapısı, bir köprü şehir. Onlarca medeniyete ev sahipliği yapmış, zengin kültürel yapıya sahip. Malatya Büyükşehir Belediyesi de şehrin, bölgenin turizm destinasyonlarına dahil edilmesine büyük önem veriyor. Arslantepe’nin UNESCO Asıl Listesi’ne alınması için Kültür Bakanlığı ile çalışmalarda bulunduklarını belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan; Şahabiyeyi Kübra Medresesi’nde kazı çalışmalarını devam ettirdiklerini, Taşhoran Kilisesi’nin restorasyonunu ise bitirme aşamasına getirdiklerini kaydediyor.

İl destinasyonu yerine bölgesel destinasyonların yapılmasının önemine değinen Gürkan, şunları anlatıyor: “Bölgemize üç gün ayıran bir turist için birbirine yakın ve ana güzergah üzerine yakın alanlardaki tarihi veya turistik mekanların gösterilmesi çok daha mantıklı olacaktır. Amacımız Malatya’nın da içinde bulunduğu bölgesel bir destinasyon hazırlanmasını sağlamak. Bu konuda Türkiye Belediyeler Birliği nezdinde bölge illeri ile koordinasyon içinde çalışmalarımız var.”

GAP Bölgesi Mezopotamya ile markalaşıyor

EŞSİZ MİRASA SAHİP ÇIKILIYOR

Yapılan arkeolojik kazıda tarihin yeniden yazılmasına vesile olmuş kadim bir şehir Urfa. Neresine dokunsan adeta tarihe ait bir izle karşılaşılıyor. Urfa Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, “Bu mirası korumak en büyük görevlerimizden. Pek çok noktada eserleri restore ediyor, işlevlendiriyor ve gerçek bir müze kent oluşturuyoruz. Şanlıurfa’nın kültürel değerlerinden Sakıb’ın Köşkü’nü, restorasyon çalışmalarıyla yeniliyoruz.

Çalışmalar tamamlandığında ‘Gastronomi Merkezi’ olacak. Turizm çeşitliliğine katkı sunmak amacıyla Valilik, Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü koordinasyonuyla yürütülen sıcak hava balonu uçuşu da başlatıldı. Şanlıurfa, Türkiye’nin önemli bir turizm merkezi olmayı sürdürecek. Ziyaretçiler, yeryüzünden seyrettikleri Şanlıurfa’yı, Göbeklitepe’yi bir de gökyüzünden seyredecek” diyor.

GAP Bölgesi Mezopotamya ile markalaşıyor

TARİHİN BAŞLANGIÇ NOKTASI

GÖBEKLİTEPE’DE HEDEF 1 MİLYON TURİST

Tarih kitaplarını değiştiren, gizemini halen koruyan 12 bin yıllık bir ören yeri Göbeklitepe... Şanlıurfa’nın Haliliye ilçesinde bulunan ve UNESCO Dünya Mirası Kalıcı Listesi’nde yer alan Göbeklitepe, bölgenin kaderini değiştirdi. Dünyanın dört bir yanından turistler, Şanlıurfa’ya akın ederken, bölgenin kalkınması için de büyük bir fırsat yakalandı.

Haliliye Belediye Başkanı Mehmet Canpolat, 2021 için 1 milyon ziyaretçi hedefi olduğunu söyleyerek şunları aktarıyor: “Cumhurbaşkanımızın 2019’u Göbeklitepe Yılı ilan etmesinden sonrası 1 milyona yakın yerli, yabancı turisti Şanlıurfa’mızda ağırladık. Yatak kapasitesini artırmak amacıyla belediyemize ait atıl durumda bir binayı Göbeklitepe oteline çeviriyoruz.”

GAP Bölgesi Mezopotamya ile markalaşıyor

SADECE FİZİKSEL YATIRIM DEĞİL

Batman Valisi Hulusi Şahin, GAP’ın kente ve ekonomisine sağladığı faydaların büyük olduğunu belirtiyor. Vali Şahin, “GAP Bölge Kalkınma İdaresi, yürüttüğü projelerle kırsalda verimliliği ve istihdamı artırdı. Tarımdan kırsal kalkınmaya, turizmden sanayiye, yenilenebilir enerjiden organik tarıma ve sosyal altyapının güçlendirilmesine kadar birçok alanda bölgemizin sosyo ekonomik yapısında çok önemli gelişmeler sağladı.

Bölge nüfusunun yarısını oluşturan kadınların statüsünün yükseltilmesi, kadınlara ilişkin sosyo-ekonomik gelişme göstergelerinin iyileştirilmesi amacına yönelik çeşitli alanlarda eğitim, gelir getirici faaliyetlerin uygulandığı, kısmi zamanlı poliklinik hizmetlerinin verildiği, sosyo-kültürel etkinliklerin düzenlendiği Çok Amaçlı Toplum Merkezleri ve Gençlik Merkezleri sadece bazıları” diye belirtiyor.

GAP Bölgesi Mezopotamya ile markalaşıyor

Sıradaki haber yükleniyor...
holder