Banu Şen “Gel ne olursan ol yine gel” diyen bir dünya şehri: Konya
HABERİ PAYLAŞ

“Gel ne olursan ol yine gel” diyen bir dünya şehri: Konya

Bazı şehirler var ki yazmakla bitmiyor... Daha önce tarımını, binlerce yıla dayanan tarihini yazmıştım bu kadim şehrin. Daha anlatacak sayısız tarihi-kültürel mirası, günümüzde de tarımdan ticarete, turizmden sanayiye pek çok yatırımı barındırıyor Konya. Dinsel dokuları ve mistik havasıyla huzur ve hoşgörü şehri olan Konya, zengin kültürel mirasları sayesinde hem yurt içinden hem de yurt dışından her yıl binlerce kişiyi misafir ediyor. Geçmişi boyunca görkemli bir yerleşim ve ticaret kenti olan Konya, tarihi İpek Yolu üzerinde bulunuyor.

Haberin Devamı

Anadolu Selçukluları döneminde kültür ve sanatta altın çağını yaşamış. Devrin ünlü bilginleri, filozofları, şairleri, mutasavvıfları ve diğer güzel sanatlar ustalarını bir araya getirmiş. Mevlâna Celaleddin başta olmak üzere Kadı Burhaneddin, Kadı Sıraceddin, Sadreddin Konevi, Şahabeddin Sühreverdi gibi bilginler, Muhyiddin Arabi gibi mutasavvıflar Konya’ya yerleşmiş, eserleriyle şehri kültür merkezi haline getirmiş. Tüm bu özellikleriyle Konya günümüzde bir dünya şehri...

“Gel ne olursan ol yine gel” diyen bir dünya şehri: Konya

‘KONYA’NIN MARKA DEĞERİ ARTIYOR’

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Konya’nın marka değerini artıracak çalışmalar yaptıklarını belirterek, “Konya, Türkiye’ye ve dünyaya tanıtılacak bir şehir. Hem kadim kültürü hem de bugün belediyecilik manasında geldiği nokta Konya’yı tanıtmak için üzerimizde büyük bir vebal oluşturuyor. Biz de bunun için çaba sarf ediyoruz” diyor.

Büyükşehir Belediyesi’nin boşaltılan binasının yerine Türkiye’nin en güzel kütüphanelerinden birinin yapılacağı bilgisini veren Başkan Altay, Akyokuş Kasrı ve palye düzenlemeleri ile de Akyokuş’un yeniden bir cazibe alanı haline dönüştürüleceğini ekliyor. “Konya belediyecilik manasında örnek bir şehir. ‘Konya Modeli Belediyecilik’in belki de bugüne kadar altı çizilecek en önemli unsuru da birlikte uyum içinde çalışma alışkanlığının ortaya çıkması” diyen Başkan, yatırımları şöyle anlatıyor:

GASTROFEST’E 250 BİNDEN FAZLA ZİYARETÇİ

Konya Büyükşehir Belediyesi’nin şehrin mutfak kültürünü tanıtmak için düzenlediği Konya GastroFest, 1-3 Ekim arasında on binlerce lezzet tutkununu ağırladı.

Haberin Devamı

Kalehan Ecdat Bahçesi’nde “Benim Şehrimde Yemek Bir Medeniyettir” sloganıyla ilk kez gerçekleştirilen Konya GastroFest’te, Konya Saray Mutfağı ve ilçelerin yöresel yemekleri yurt içinden ve dışından gelen ziyaretçilere tanıtıldı. Profesyonel aşçıların hünerlerini gösterdiği festivalde Konya’nın etliekmeği, bamya çorbası, fırın kebabı, tiridi, düğün pilavı, sac arası, höşmerim tatlısı ve saray mutfağının yüzlerce çeşit tatları görücüye çıktı. Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, “Uzun süreli bir planlamanın sonucunda ortaya çıktı ama Konyalıların ilgisi bizi bu konuda çok cesaretlendirdi. Beklediğimizin çok üzerinde bir ilgi oldu. 3 günde 250 binden fazla insanımızı ağırladık. Yemek kültürümüzü tüm Türkiye’ye ve dünyaya tanıtmaya devam edeceğiz. Çünkü Konya’da yemek bir medeniyet. Çatalhöyük’ten başlayarak Ateş Baz-ı Veli hazretlerine kadar gelen bir geleneği sürdürüyoruz. Konya’yı, Konya mutfağını ve Ateş Baz-ı Veli hazretlerini, Mevlevi mutfak kültürünü, Konya’nın kadim geçmişini tüm dünyaya tanıtmayı arzu ediyoruz. Gelecek yıl çok daha coşkulu ve büyük olacaktır” diyor.

Haberin Devamı

BELEDİYE BİNASI YERİNE KÜTÜPHANE

“Yıkımına başlanan belediye binasının yerine kütüphane yapılacak. Gençlerimizden gelen talep doğrultusunda Türkiye’nin en güzel kütüphane binalarından birini hayata geçireceğiz. 26 bin 500 metrekarelik alanda 4 katlı binada hizmet verecek. Türkiye’de en çok ziyaret edilen İl Halk Kütüphanesi de Konya’da. Konya’mız okuyan bir şehir. 15-24 Ekim tarihleri arasında Konya Kitap Günleri’ni düzenleyeceğiz. 2019’da ilkini gerçekleştirmiştik, yaklaşık 500 bin ziyaretçi gelmişti. Yayın evlerimiz, yazarlarımız, söyleşilerimizle üniversite şehri Konya’mızın en önemli etkinliğini gençlerimizle buluşturmayı arzu ediyoruz. Konya, 5 üniversitesi, 150 bin üniversite öğrencisiyle Türkiye’nin en dinamik şehirlerinden. Okuma alışkanlığı bu tür etkinliklerle kazandırılır.”

AKYOKUŞ KASRI VE PALYE

Başkan Altay, Akyokuş’ta yapılacak Akyokuş Kasrı ve palye düzenleme çalışmalarıyla ilgili şu bilgileri aktarıyor:

“Akyokuş, Meram ile birlikte en çok ziyaret edilen alanlardan. Panoramik şekilde şehrin izlenebildiği; parklarıyla, yeşil alanlarıyla güzel bir alan. Konya Mutfağı’nın bulunduğu alanı Akyokuş Kasrı ile dönüştürüyoruz. Restoranlar, kafeler, toplantı odalarından oluşan bir bina inşa edeceğiz. Kentimize gelenlerin Konya’ya yakışır şekilde hizmet alacağı, Konya’nın simge yapılarından birini yapmayı planlıyoruz. Akyokuş’a çıkarken sol tarafta taş duvarlı alanda palye düzenlemesiyle ilgili süreç de tamamlandı. Yürüyüş yolları, kafeteryalar, seyir terasları ve şelalelerden oluşan bir konsept yapıyoruz. Daha önce yapılan köprüyle otoparkı bağlayacağımız bir alan da inşa edilmiş olacak. Otopark sorununu ortadan kaldırmayı; otoparkıyla, Akyokuş Kasrı’yla, palyesiyle Akyokuş’un bulunduğu alanı tekrar cazibe alanına kavuşturacağız.”

“Gel ne olursan ol yine gel” diyen bir dünya şehri: Konya

KAPSÜL TEKNOLOJİ PLATFORMU’NA YENİ MEKAN

Geçen ay Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın elinden Kapsül Teknoloji Platformu ile Genç Dostu Şehir ödülü aldıklarını hatırlatan Başkan Altay, şöyle devam ediyor:

“TEKNOFEST’te takım halinde gençlerimizin yarıştığı bir platform oluştu. Kapsül Teknoloji Platformumuzu 2020’de Konya Bilim Merkezi bünyesinde kurduk. 39 takımımız TEKNOFEST’te ve yurt dışındaki yarışmalarda Konya’mızı temsil ediyor. Konya bir üniversite şehri ve bu şehirde çocuklarımızın Milli Teknoloji Hamlesi’ne katkı sunması için gerekli altyapı hazırlıklarını gerçekleştiriyoruz. Gençlerimize yeni bir müjde veriyorum; Zindankale Otoparkı’nın bulunduğu yerdeki 3200 metrekarelik alan Kapsül Teknoloji Platformu için yeniden dizayn edildi. Aralıkta hizmet vermeye başlayacak. 300 mühendis adayının aynı anda çalışabileceği, atölye alanlarının bulunduğu yeni bir mekan oluşturuyoruz. Konyalı gençlerin Türkiye’nin teknoloji altyapısında yerini almasını sağlayacak, Türkiye’nin önemli firmalarında çalışmalarında önünü açacak önemli bir istihdam, gelişim ve teknoloji projesi hayata geçmiş olacak.”

2023’TE YENİ SANAYİ ALANI PLANI

Başkan Altay, Eski Sanayi ve Karatay Sanayi’nin taşınmasıyla ilgili de “Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız ve TOKİ ile birlikte Türkiye’nin en önemli dönüşüm projelerinden birini gerçekleştirdik. 2 milyon 260 bin metrekarelik alanda 2 bin 600 dükkan, 134 ticari ünitenin yapımıyla ilgili süreçler tamamlandı. İnşaatlar devam ediyor. 2023 içinde yeni sanayi alanına taşınmayı planlıyoruz. Eski Sanayi ve Karatay Sanayi’de bulunan dükkanlar da yıkılarak Konya’nın en önemli alanlarından olacak” bilgisini veriyor.

İSLAM OLİMPİYATLARI

Pandemi nedeniyle gelecek yıla ertelenen İslam Oyunları’nın değişmeyen ‘Konya 2021’ sloganıyla 9-18 Ağustos 2022 tarihleri arasında yapılacağını belirten Başkan Altay, “Konya’nın en büyük organizasyonunu gerçekleştireceğiz. 56 ülkeden 3 bin sporcu buluşacak. Tüm Konya’nın, tüm Türkiye’nin ve tüm İslam aleminin ekranlarında olacağız. Bu, şehrimiz için çok önemli tanıtım fırsatı. Tüm İslami alemine Hz. Mevlana’nın şehrinde, payitaht şehirde Konyalılara yakışır şekilde ev sahipliği yapacağız” diyor.

“Gel ne olursan ol yine gel” diyen bir dünya şehri: Konya

‘TÜRKİYE’NİN EN GÜZEL PROJELERİNDEN BİRİ’

Konya Millet Bahçesi’nin Türkiye’nin en güzel millet bahçelerinden biri olacağını anlatan Başkan Altay, şu bilgileri veriyor:

“Yürüyüş yolları, spor alanları, restoranlar, kafeteryalar, dinlenme alanları, cami ve gençlik merkezi, millet kıraathanesiyle tam bir buluşma alanına dönüşecek. Mimari eser olarak da Türkiye’nin en güzel projelerinden biri. Yıl sonu itibariyle büyük bir kısmını tamamlamayı ve bahar aylarında Konya Millet Bahçesi’nin cami hariç kısımlarının hizmet vermesini hedefliyoruz. Yaptığımız Konya Ulu Camii’nin de silüeti gözükmeye başladı.

İLGİ ÇEKECEK ALANA DÖNÜŞTÜ

Diğer bir çalışmamız olan Alaaddin cephe düzenlemesinin birinci etabını da tamamladık. Önce binaların cephelerini düzenledik. Sonra altyapı çalışmalarını hallettik. Zemin düzenlemeleri, aydınlatmaları ve peyzajıyla Konya’ya gelenlerin ilgisini çekecek bir alana dönüştü. İkinci etaptaki 40 binayla ilgili çalışmalar devam ediyor. Üçüncü etapta da Zafer Meydanı’ndaki binaların bir kısmına tekrar dönüşüm yapmayı planlıyoruz.”

Konya, adı eski devirlerden beri değişmeyen şehirlerden biri. Bu ismin ‘Kutsal Tasvir’ anlamındaki ‘İkon’ sözcüğüne bağlı olduğu söyleniyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder