Banu Şen İzmir için tehlike sinyalleri çalarken...
HABERİ PAYLAŞ

İzmir için tehlike sinyalleri çalarken...

Türkiye tarihinin en büyük felaketiydi. Bundan 21 sene önce... 1999’da 16 Ağustos’u 17 Ağustos’a bağlayan gece saat 03.01’de meydana gelen 7.4 büyüklüğündeki yer sarsıntısı, 45 saniye sürdü ve Türkiye tarihinin en büyük ikinci depremi olarak kayıtlara geçti.

Merkez üssü Gölcük olan deprem, Marmara Bölgesi’nin genelinde hissedildi. Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın kırılmasıyla meydana gelen deprem, İstanbul, Bolu, Bursa, Eskişehir, Kocaeli, Sakarya ve Yalova’da can ve mal kaybına neden oldu. Resmi kaynaklara göre, depremde 18 bin 373 kişi hayatını kaybetti, 48 bin 901 kişi yaralandı. 5 bin 840 kişi de kayboldu.

Haberin Devamı

Biz geride kalanlar ise her ufak büyük sarsıntıda elimiz yüreğimizde o korkunç anları bir daha yaşar olduk. Hafızalarımızdan aska silinmeyecek görüntüler, izler bıraktı 17 Ağustos...

DEPREM KUŞAĞINDA BİR ÜLKE

Türkiye deprem kuşağında... 17 Ağustos’tan sonra da can ve mal kayıplarına yol açan büyük depremler oldu ama bu tarih kayıtlara ülkenin ikinci en büyük depremi olarak geçti. Her 17 Ağustos’ta o günlerde yaşananlar yeniden canlanıyor, yapılması gerekenler sıralanıyor.

Ancak sonra bir sonraki sarsıntıya kadar hayatlarımız normal akışına dönüyor. Unutmamamız gereken bir şey var ki o da yaşadığımız şehrin yani İzmir’in de içinden fay hattı geçen 20 kent arasında bulunduğu.

VALİLİK VE BÜYÜKŞEHİR’E BÜYÜK GÖREV DÜŞÜYOR

Uzmanlar, bilim adamları, 7 şiddeti ve üzerinde deprem beklediklerini, 40 kilometre uzunluğunda deprem üretme potansiyeline sahip olan büyük bir fayın, Narlıdere ilçesinden geçerek Konak, Alsancak ve Altındağ’a doğru gittiğini ısrarla vurguluyor.

Alsancak ve Konak’ın kıyı ile bağlantılı olan kesimlerinin ve Bayraklı, Karşıyaka, Çiğli ilçelerinin riskli bölgeler olduğunu söylüyor. En çok riskli olarak görülen alanların ise Karşıyaka-Çiğli ve Menemen hattını kapsayan bölge olduğunu açıklıyor. Peki biz ne yapıyoruz?

17 Ağustos’un bugün acı yıl dönümünde; İzmir Valiliği ile İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne büyük görev düştüğünü, depreme hazırlık konusunda yapılması gerekenlerin bir an önce hayata geçirilmeye başlanması gerektiğini bugün yeniden hatırlatmakta fayda var.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder