Banu Şen İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener: Projelerimiz İzmir'in ortak projeleri
HABERİ PAYLAŞ

İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener: Projelerimiz İzmir'in ortak projeleri

İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener; İzQ İnovasyon ve Girişimcilik Merkezi'nin 2022'nin başında açılacağını, İzmir Ekonomi Üniversitesi'nin Güzelbahçe'deki yeni kampüsünün temelinin de yine 2022'de atılacağını söyledi.

İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener: Projelerimiz İzmirin ortak projeleri

İzmir, tarih boyunca birçok medeniyetin hayalini kurduğu, her metrekaresinde tarihi birikimi barındıran bir şehir... Kentin büyüsü, Herodot’un sözlerinde gizli: “Onlar kentlerini, bizim yeryüzünde bildiğimiz en güzel gökyüzü ve en güzel iklimde kurdular” Doğal güzellikleri, 8 bin 500 yıllık tarihi ve potansiyeliyle İzmir, Türkiye’nin kültür, sanat, turizm ve ticaret merkezi.

Haberin Devamı

Bu köklü mirasın kazandırdığı hazine ile günümüzde de ticareti ile parlamaya devam eden bir yıldız. 136 yıllık geçmişi olan İzmir Ticaret Odası (İZTO) da kentle bütünleşmiş önemli kurumların başında geliyor. 79 meslek grubundan 90 bine yakın üyesi olan büyük bir aile gibi devraldıkları mirası gelecek nesillere aktarmak için çalışmalar yapıyor. İzmir’de konuştuğumuz; İZTO Yönetim Kurulu Başkanı ve İEÜ Mütevelli Heyet Başkanı Mahmut Özgener, göreve geldikleri 3.5 yıldan bu yana yaptıkları çalışmaları anlattı, yeni projeler hakkında da bilgi verdi.

Göreve geldiğinizden bu yana 3.5 yıl geçti. Ancak bu dönemde tüm dünyayı etkisi altına alan pandemi süreci yaşandı. Siz projeler üretmeye devam ettiniz. Bu süreçte neler yaptınız?

3.5 yıllık başkanlık sürecimin yaklaşık 2 küsur yılı çok zorlu bir dönemdi. Pandemi sürecini yönetmekle geçti. Zamanımızın büyük bir bölümünü, sektörlerin ve üyelerimizin farklı ve yoğun sorunlarına çözüm önerileri bulma yönünde kullansak da, projelerimizin devamı konusunda aksaklık yaşanmadı. Önemsediğimiz projelerimiz, prensiplerimiz var.

Projelerimizi paydaşlarımızla beraber uzlaşıcı ve bir bütün olarak hayata geçirmeyi çok değerli buluyoruz. Projelerin İzmir'in ortak projesi olarak gerçekleşmesi için diğer kurumların verdiği destek çok önemli. İzmir; birlikte hareket edebilme, birlikte proje üretme, birlikte yaratma, yönetme, uzlaşı içinde karar verebilme yolunda bu projelerle önemli adım attı.

Haberin Devamı

ORTAK İŞ YAPMA KÜLTÜRÜNÜN EN GÜZEL ÖRNEĞİ: TARIMA DAYALI İHTİSAS OSB’LER

Yeni iş olanakları yaratacak yatırım projelerine özel önem veriyor, bu kapsamda tarıma dayalı ihtisas OSB’ler ve sektörel kümelenme projeleri yürütüyoruz. Tarıma dayalı sanayinin gelişmesini sağlamak, modern seralarda iyi tarım uygulamaları yaparak ülke tarımına katkı sunmak, tarımsal ürün ihracatını artırmak amacıyla 2018’de Tarım ve Orman Bakanı Sayın Dr. Bekir Pakdemirli’nin destekleriyle İzmir’deki Oda, Borsa ve Birlikler olarak “Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgeleri” kurulması kararlaştırıldı ve çalışmalara başlandı.

İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener: Projelerimiz İzmirin ortak projeleri

Tarıma Dayalı İhtisas OSB (TDİOSB) kurma projesi, Cumhurbaşkanlığımızın 100 günlük eylem planına girdi. TDİOSB projeleri İzmir’de ortak iş yapma kültürünün en güzel örneklerinden oldu. Bu protokol çerçevesinde çalışmaları devam eden TDİOSB projelerimiz; Dikili Tarıma Dayalı İhtisas Sera (Jeotermal Kaynaklı) OSB, İzmir Bayındır Tarıma Dayalı İhtisas Çiçekçilik OSB, İzmir Kınık Tarıma Dayalı İhtisas Bitkisel Üretim (Tohum, Fide, Tıbbi ve Aromatik Bitki vb.) OSB, İzmir Bergama Tarıma Dayalı İhtisas Süt OSB. Bizim en kısa zamanda faaliyete geçecek ve en uzun süredir üzerinde çalıştığımız projemiz; İzQ İnovasyon ve Girişimcilik Merkezi...

Haberin Devamı

BİR İZMİR PROJESİ: İzQ

Ben de bu projeyi soracaktım... İZTO, İZQ Girişimcilik ve İnovasyon Merkezi’nin mimarı. Siz de bu projenin ısrarla üzerinde durdunuz. İzmir tam da bu dijital dönüşüme uygun bir kent. İzmir için önemini anlatır mısınız?

Nisan 2018’de göreve geldik. Ağustos 2018’de projenin ilk adımlarını attık. Projenin amacını ‘teknoloji şehri olma, yaratma’ vizyonu içinde ilk adım olarak görüyoruz. İzmir hakikaten bir teknoloji şehri olma yönünde çünkü çok büyük avantajlara sahip olduğuna inanıyoruz. İzQ Girişimcilik ve İnovasyon Merkezi, “İzmir’in Uluslararası İnovasyon ve Girişimcilik Kentine Dönüşümü” vizyonumuz doğrultusunda ortaya çıktı.

İzQmarkası, “İzmir” ve “IQ” kelimelerinin birleşimini; İzmir’in gücünü ve nitelikli insan kaynağını ifade ediyor. Merkez, Odamızın Pasaport’ta yer alan eski hizmet binalarında konumlanacak ve Odamız, İzmir Valiliği, İzmir Büyükşehir Belediyesi, Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO), İzmir Ticaret Borsası (İTB), Ege İhracatçı Birlikleri (EİB), Ege Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği ve Ege Genç İş İnsanları Derneği paydaşlığında kurulan İzQ Anonim Şirketi’nce işletilecek. İzQ Girişimcilik Merkezi’nde girişim fikirlerinin ticarileşmesi, büyümesi ve uluslararasılaşmasına destek olmak için eğitim, danışmanlık ve mentorluk hizmetleri sunacağız.

Girişimcilere fiziki çalışma alanları tahsis edeceğiz. İzQ İnovasyon Merkezi’ni ise inovasyon üssü olarak kurguluyoruz. Büyük ve orta ölçekteki şirketlere, Ar-Ge ve inovasyon çalışmalarını sürdürebilmeleri için fiziksel altyapı sağlayacağız. Merkezimizin iki katını Dijital Deneyim Merkezi oluşturacak. K12 seviyesindeki öğrencilere 3D Max, visual art, artırılmış gerçeklik ve yapay zeka uygulamaları ile teknoloji deneyimi yaşayacakları ve bilgi edinecekleri bir ortam sunacağız.

İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener: Projelerimiz İzmirin ortak projeleri

YÜZDE 100 DOLULUK

Girişimcilik ve İnovasyon merkezlerimiz arasındaki bağı güçlendiren ve etkin kılan projemiz ise “İzQ Girişim Portalımız”. İzQ web sitemiz üzerinden erişilebilen bu portal, firmalarca tanımlanan ihtiyaç alanlarını, yenilikçi proje üretme potansiyeline sahip girişimcilerin görüntülemesine olanak sunuyor, firma-girişimci eşleşmelerinin gerçekleştirilmesine imkan tanıyor.

İzQ bir İzmir projesi, paydaşlarımız sayesinde yayıldığımız geniş bir ağ var. Şimdiden 5 binden fazla ekosistem paydaşı ile temas kurduk, sayı her geçen gün yükseliyor. 2022’nin başında merkezlerimizi açacağız. İnovasyon Merkezi’nde bütün ofisler kiralandı. Açılmadan yüzde 100 doluluğa ulaştık; tam da hedeflediğimiz gibi. Amacımız aslında İzmir dışından firmaları da İzmir’e çekebilmek.

İEÜ TÜRKİYE’NİN EN ÇOKTERCİH EDİLEN 6.VAKIF ÜNİVERSİTESİ

İZTO bünyesinde kurulan İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ), İzmir için çok önemli ve gittikçe büyüyor. Üniversite artık kabına sığamıyor, büyümeye devam edecek mi? Yeni bölümler eklenecek mi?

Üniversitemiz için kapsamlı bir stratejik plan oluşturduk. "İzmir’in tamamı bizim kampüsümüzdür" diyerek Türkiye’de üniversite-şehir bütünleşmesinin ilk modeli olan ‘Kampüsİzmir’i oluşturduk. Garantili staj, 3 kuşak usta-çırak, kesintisiz burs, küresel bağlantı gibi birçok projeyi hayata geçirdik.

Akademik kadromuzu daha da güçlendirdik, yurt dışı tecrübeye sahip çok önemli isimleri bünyemize kattık. Üniversitemizi, tüm Türkiye’ye açılan bir konuma getirdik. İzmir’e odaklanan tanıtım faaliyetlerini; tüm Türkiye’yi kapsayan, yıl boyunca süren, kesintisiz iletişimi öngören bir stratejiye dönüştürdük. Bu yıl, yüzde 97.68’lik doluluk oranına ulaşarak Türkiye’de en çok tercih edilen 6’ncı vakıf üniversitesi olduk.

İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener: Projelerimiz İzmirin ortak projeleri

GÜZELBAHÇE’YE YENİ KAMPÜS

Şimdi farklı bir heyecanın içindeyiz. Hayalini kurduğumuz yeni kampüsü inşa etme noktasına geldik. İzmir Güzelbahçe’deki kampüsün temelini 2022’de atmayı planlıyoruz. Yeni yerleşkemizin, yeşil ve akıllı bir kampüs olması en büyük isteğimiz. Projesi için ulusal ve prestijli bir mimari tasarım yarışması düzenleyeceğiz. Her şeyiyle örnek gösterilen bir kampüs için istişare kültürü ve katılımcı bir anlayışla hareket ettik.

İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener: Projelerimiz İzmirin ortak projeleri

KADIN DOSTU KENT PLANLAMASI

Kentin sadece ticari hayatı ile ilgili projeler geliştirmiyor, sosyal içerikli projelere de imza atıyorsunuz. Bunlardan biri ‘Kadın Dostu Kent Planlaması’. Kadına yönelik şiddet hepimizi yaralarken siz de hassas ve duyarlı davranarak bu projeyi hayata geçirdiniz. Bir de diğer sosyal sorumluluk projeleriniz var... Bu projeler nasıl ilerliyor?

Pandemiyle birlikte sosyal sorumluluk projelerine daha çok odaklandık. Kadına yönelik şiddet konusunda bizler de çok hassasız. Kadın meclis üyelerimiz bu konuda çok önemli çalışmalar yapıyor. Bunlardan biri, Kadın Dostu Kent Planlaması. Çiğli Belediyesi ile yaptığımız protokolle kadınların hayatını kolaylaştıracak, istihdama katılımını sağlayacak uluslararası standartlardaki planlamayı hayata geçiriyoruz.

Ayrıca İŞKUR İl Müdürlüğü’nden hasta, yaşlı ve çocuk bakımı ile ev hizmetlerinde mesleki eğitim kurslarını tamamlamış kadın iş gücü bilgilerini edindik ve 82 bin üyemize çağrıda bulunarak bu konuda hizmet alımına ihtiyaç duyanların odamıza başvurabileceklerini bildirdik.

Aldığımız geri dönüşler, projenin amacına hizmet ettiğini gösterdi. Online eğitime destek olmak bizim için çok önemliydi. Valilik onaylı kampanyamızla aldığımız tabletleri İl Milli Eğitim Müdürlüğümüze teslim ettik. Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği’nin plastik kapak toplama kampanyasına destek veriyoruz. Bu kapaklarla engellilere tekerlekli sandalye alınıyor.

İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener: Projelerimiz İzmirin ortak projeleri

BİRLİKTEN İZMİR DOĞAR

30 Ekim 2020 İzmir depremi sonrasında oda ve borsalarımızın da desteğiyle iş yerlerimize destek olabilmek amacıyla KOSGEB Acil Destek Kredisi için girişimde bulunduk ve başarılı sonuç verdi. Vatandaşlarımızın acil ihtiyaçlarını en kısa sürede karşılamaya gayret ettik. Valilik koordinasyonunda oluşturulan fonla, depremde zarar gören üyelerimize destek olmaya çalıştık.

Ege Bölgesi Sanayi Odası, İzmir Ticaret Borsası, Ege İhracatçı Birlikleri, İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi, İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, Ege Genç İş İnsanları Derneği, Ege Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği, İzmir Sanayiciler ve İş İnsanları Derneği ile başlattığımız ‘Birlikten İzmir Doğar’ kampanyası ile ailesinde vefat olan depremzedelere konut, sosyal ve eğitim alanlarının yapımını üstleniyoruz. TOBB'un da verdiği katkı ile yaklaşık 53 milyon TL bağış toplandı.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder