Banu Şen Kadınlar, telefonunuza KADES'i indirdiniz mi?
HABERİ PAYLAŞ

Kadınlar, telefonunuza KADES'i indirdiniz mi?

COVID-19; gecemizin, gündüzümüzün, gündemimizin neredeyse tamamını kaplarken; dört duvar arasında, odasında yalnız ve çaresiz kaybolup gidenler var. Bu kabus günlerinde sesini duyamadıklarımız var. Sesini duyuramayanlar var. Kadınlar! Ah, her gün bir sokak ortasında vurulduğunu izlediğimiz, canını zor kurtaranın yaşadığı dehşete tanık olduğumuz kadınlar! İçimizde yıllardır kanayan yara... O sessiz çığlıklar! Şiddetin her türlüsünü yaşayan, dayanamayan, en sonunda öldürülen kadınlarımız... Kimi zaman derdini bile anlatamadan, sesini duyuramadan öldürülen kadınlarımız...

Haberin Devamı

GEÇEN HAFTA BİR KADIN BÖYLE KURTARILDI

Elbette çözüm, önce şiddeti uygulayanları eğitmek, rehabilite etmekten geçiyor. Ama bir de şiddete uğrayanlar için hızlı yardım, destek hatları, uygulamaları, birimleri artmalı. Bir süre önce pilot bölgelerde başlanan İçişleri Bakanlığı’nın Kadına Şiddete Karşı Destek Hattı (KADES) uygulaması, bugüne kadarki en etkin sistem bence. İlk olumlu yansımaları da gelmeye başladı.

Örneğin, geçen hafta İzmir Ödemiş’te kocasının falçatayla saldırı girişiminde bulunduğu bir kadın, KADES ihbarıyla gelen jandarma ekibi tarafından kurtarıldı. İlçe Jandarma Komutanlığı ekipleri, KADES aracılığıyla yardım istendiği bilgisi üzerine, ilçedeki bir işyerine hareket etti. Kısa sürede olay yerine ulaşan ekipler, işyerinde bir çiftin tartıştığını gördü.

Jandarma ekiplerini gören Cemile K., şikayetçi olduğunu söylediği sırada eşi Mehmet K., elindeki falçatayla kadına saldırmaya çalıştı. Müdahalede bulunan jandarma ekibi, Mehmet K.’yi etkisiz hale getirerek gözaltına aldı. Mehmet K., jandarmadaki işlemlerinin ardından çıkarıldığı hakimlikçe tutuklandı.

JANDARMANIN ETKİNLİĞİYLE HABERDAR OLMUŞ

Olaydan sonra Cemile K.; ‘25 Kasım Kadına Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’ kapsamında, İlçe Jandarma Komutanlığı ekiplerinin çalıştığı işyerine gelerek, KADES uygulamasıyla ilgili bilgi verdiğini, bu toplantı sonrası uygulamayı telefonuna indirdiğini anlatıyordu. Batman’da da bir kadın, yine kapısına dayanan kocasının saldırısından, KADES uygulaması sayesinde kurtuldu.

Haberin Devamı

DESTEK ÇAĞRISI

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, geçen haftalarda yaptığı açıklamada, KADES uygulamasının indirilme sayısının, 979 bine ulaştığını belirterek; 1 milyon hedefine çok az kaldığını vırguladı, uygulamaya destek çağrısında bulundu. Bu gelişmenin ardından, KADES uygulaması hakkındaki araştırmalar hız kazandı. Lütfen sevgili kadınlar, bu uygulamayı telefonlarınıza indirin.

NASIL ÇALIŞIYOR?

Peki, KADES tam olarak nedir ve nasıl çalışıyor? Kadın Acil Destek Uygulaması (KADES) ile kadınlar, tehlike anlarında tek bir tuşla kolluk kuvvetlerine ihbarda bulunabiliyor. 24 Mart 2018’de kullanıma sunulan KADES’i, binlerce kadın telefonuna indirirken, uygulama üzerinden yaklaşık 50 bin ihbarda bulunuldu. KADES, kadınların ve çocukların maruz kaldığı şiddet, taciz gibi kötü eylemleri, biraz olsun engellemek adına kullanıcılara sunulmuş resmi bir uygulama.

Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanmış ve acil durumlarda ilk aklınıza gelecek acil müdahale uygulaması. Eşinden veya bir başkasından şiddet gören ya da şiddete maruz kalma ihtimali olan kadınlar, akıllı telefonları üzerinden yapacakları ihbarlarda hızlı bir şekilde Kadın Acil Destek İhbar Sistemi’ne ulaşabiliyor.

Haberin Devamı

BİR TUŞLA YARDIM

Akıllı telefon kullanıcısı bir kadının; Google Play Store ve Apple Store uygulamalarından indirebileceği KADES, T.C. kimlik numarası girilerek ve sonrasında EGM ‘server’larından gelen aktivasyon kodu ile aktifleşiyor.

Uygulama, aile içi ve kadına yönelik şiddet mağduru kadınların, acil durumlarda cihaz konum bilgisini açarak, bir tuşla 155 Polis İmdat Acil Çağrı Merkezi’ne ulaşıyor. Böylece, yardım çağrısının yapıldığı olay yerine, en yakın ekip veya devriyenin sevk edilerek olaya müdahalesi sağlanıyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder