Banu Şen Mevlâna'nın, barışın ve huzurun kenti: Konya
HABERİ PAYLAŞ

Mevlâna'nın, barışın ve huzurun kenti: Konya

Konya, yerleşik hayata geçişin ilk bulgularının bulunduğu Çatalhöyük’ten bu yana yaklaşık 10 bin yıllık kadim bir tarihe sahip. Onlarca medeniyete şahitlik etmiş, Selçuklu döneminde ‘başşehirlik’ unvanı almış. Konya’nın her noktasında bu kadim izler ve kültürel birikimlerle karşılaşmak mümkün.

Bununla birlikte hoşgörüsüyle, misafirperverliğiyle, manevi iklimiyle tüm gönülleri huzura kavuşturan; doğal güzellikleriyle insanların ruhlarına hitap eden, dört mevsimi de güzel olan bir şehir. Konya’nın en önemli parçası da Mevlâna Celaleddin Rumi. Özü, insan ve Allah sevgisine dayanan Mevlevilik öğretisinin merkezi kabul edilen Konya için; 17 Aralık tarihi çok önemli. Hazreti Mevlâna’nın Şeb-i Arus, yani ‘düğün gecesi’ olarak nitelendirdiği ölüm yıl dönümü...

Haberin Devamı

Mevlânanın, barışın ve huzurun kenti: Konya

Konya’da her yıl 7-17 Aralık arasında Hazreti Mevlâna’nın Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Etkinlikleri yapılıyor. Mevlâna’nın 748’inci Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri bu yıl ‘İrfan Vakti’ temasıyla düzenleniyor.

Anma etkinlikleri için bulunduğumuz Konya’da Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay’dan hem Hazreti Mevlana’yı hem kentin tarihini hem de turizmi, tarımı ve gastronomisiyle bugünün dünya şehri Konya’yı dinliyoruz. Konya Panoroma Müzesi’nde buluştuğumuz Başkan Altay, “Konya bizim için bir şehirden çok daha fazlası. Şehrimizin bu önemini göz önünde bulundurarak çalışmalarımıza devam ediyoruz” diyor:

Mevlânanın, barışın ve huzurun kenti: Konya

“MEVLÂNA’NIN HOŞGÖRÜSÜNE İHTİYACIMIZ VAR”

“Konya, manevi iklimiyle gönülleri huzura kavuşturan, hoşgörü ve kardeşlik şehri. Şehrimiz bu özelliğini, bu toprakları değerli kılan âlimlerden, düşünürlerden ve mutasavvıflarından alıyor. Bu âlimlerden biri de Hz. Mevlana. Yaşayış biçimiyle, ilmi ve eserleriyle tüm gönüllerde hak ve hakikat ateşini yakmış, bu ateş Konya’mızdan yayılarak tüm dünyayı etkisi altına alan bir hoşgörü ve barış deryasına dönüşmüştür. ‘Düşüncen gül ise sen de bir gül bahçesindesin’ diyen Mevlâna, daima iyiliği, güzelliği ve hoşgörüyü düşüncemize yerleştirmeyi ve bu düşünceyle yaşamımızı öğütlemiştir. Mevlâna’nın bu öğütlerinden nasiplenen her hemşerim, Konya’nın huzur ve hoşgörü iklimine katkı vermekte. Bugün başta İslam Dünyası olmak üzere dünyanın birçok yerinde savaşlara, acılara şahit oluyoruz. Tüm dünyanın Mevlâna’nın bu hoşgörü ve kardeşlik düşüncesine hiç olmadığı kadar ihtiyacı var. Temenni ediyorum ki bu hoşgörü ve kardeşlik, Mevlâna vesilesiyle yine bu topraklarda filizlenecek ve tüm dünyaya yayılarak zulümlere, acılara ve savaşlara son verecek.”

Haberin Devamı

KONYA’DA İRFAN VAKTİ

Başkan Altay, anma etkinlikleriyle ilgili ise, “Hz. Mevlâna Celaleddin Rumi’nin, Rahmana kavuşmasını Şeb-i Arus, Düğün Günü olarak adlandırdığı özel bir haftadayız. Geçen yıl pandemi nedeniyle bu töreni uzaktan gerçekleştirmenin burukluğu içindeydik. Bu sene yine binlerce hak ve hakikat aşığıyla bir araya geliyoruz. Hz. Mevlâna’nın Hakk’a kavuştuğu bu günü asırlardır Vuslat Günü olarak anıyor, Mevlâna’nın bu gönül penceresinden dünyaya bakmak fırsatını buluyoruz. Gelişmiş otoyollarla, hızlı trenlerle, neredeyse her ilimizdeki havaalanlarıyla Konya’mıza ulaşım son derece kolay. Şehrimizin gelişmiş ulaşım altyapısı da ziyaretçilerin ulaşımını sorunsuz karşılayacak vaziyette. Bu vesileyle manevi huzurun tüm semayı kapladığı Şeb-i Arus törenlerine tüm Mevlâna âşıklarını davet ediyoruz” diyor.

Haberin Devamı

Mevlânanın, barışın ve huzurun kenti: Konya

TURİZM EYLEM PLANI HAREKETE GEÇTİ

Konya’nın dört mevsimde de güzel olduğunu söyleyen Başkan Altay, her yıl yerli ve yabancı binlerce turisti ağırladıklarını belirterek, “Ziyaretçilerimiz şehrimizin doğal güzelliklerinden etkileniyor. Türkiye’nin en büyük tatlı su gölü Beyşehir Gölü, Yerköprü Şelalesi, dünyanın nazar boncuğu olarak bilinen Meke Krater Gölü, Tuz Gölü, Akşehir Gölü, Derbent Aladağ gibi birçok doğal güzelliğimiz var. Bunları korumak ve yeni nesillere aktarmak için çalışmalar yürütüyoruz. Konya’mızın turizm gelirini artırmak ve uluslararası alanda daha çok tanınmasını sağlamak için çalışıyoruz. Acil Turizm Eylem Planımızı harekete geçirdik. 5 yıllık Konya Turizm Master Planımızı tamamladık. Şehrimizi daha fazla tanıtmak ve turizm istihdamını artırmak için gayret ediyoruz. Tarihi Eşrefoğlu Bedesten Turizm Tanıtım, Yeni YHT Gar Tanıtım, Havaalanı Tanıtım merkezlerimizin hazırlıklarını tamamladık. ‘Turizm Dostu İşletme’ uygulamasına geçiyoruz. Belirlenen standartları sağlayan esnafımızın tanıtımlarına destek olup görünürlüklerini teşvik edeceğiz” diye konuşuyor.

BAŞKANLIK KONYA’YA GEÇİYOR

Başkan Altay, dünyanın farklı bölgelerinden 240 bin şehri temsil eden en kapsamlı yerel ve bölgesel yönetim ağı olan Dünya Belediyeler Birliği Eş Başkanlığı’nı yürüttüklerini de anlatıyor:

“Dünyadaki tüm yerel yönetimlerin sorunlarının tespit edilmesi, yeni çözüm önerilerinin oluşturulması konusunda çalışmalarımız var. 2022 Haziran’dan itibaren birliğin dönem başkanlığını devralacağız. Birleşmiş Milletler’le koordineli olarak yerel dayanışmanın geliştirilmesi ve sürdürülebilir kalkınma hedeflerine yönelik faaliyetler gerçekleştirmeye devam edeceğiz.”

Mevlânanın, barışın ve huzurun kenti: Konya

ÖDÜLLÜ MÜZE

Mevlâna Türbesi yakınında, İstiklal Harbi Şehitleri Abidesi ve Mevlana Kültür Merkezi arasında bulunan Panorama Konya Müzesi, üç bölümden oluşuyor. 13. yüzyıl panoramik Konya görüntüsü ile o dönemin yaşantısından kesitler bulunuyor. 200 yıl boyunca Selçuklulara başkentlik yapan Konya; Alaaddin Keykubad Cami ve Külliyesi, Eflatun Manastırı, bedesteni, görkemli camileri, hanları ve insanlarıyla Konya Panorama’da gözler önüne seriliyor. Bahçesinde Türkiye’den ve dünyadan çeşitli mevlevihanelerin birebir maketleri bulunuyor. Alt katında yağlı boya tabloları ile Hz. Mevlâna’nın hayatından kesitlerin anlatıldığı bir sergi alanı var. Tarihi Kentler Birliği’nden Müze Özendirme Ödülü de alan Konya Panorama, mutlaka görülmesi gereken yerlerden.

Mevlânanın, barışın ve huzurun kenti: Konya

SEMBOL YAPI TURKUAZ YEŞİLE DÖNÜŞTÜ

Mevlâna Türbesi’nin sembol yapılarından olan yeşil kubbenin, Kubbe-i Hadra’nın restore edilmesi ve yeniden özüne dönmesi için başlattıkları çalışmaların tamamlandığını da dile getiren Başkan Altay, “Bu toprakların en büyük değerlerinden olan Hz. Mevlâna’nın aziz hatıralarını yaşatmak, bizden sonraki nesillere taşımak en önemli görevlerimizden biri. Kubbe-i Hadra, orijinal rengiyle şehrimizi süslemeye başladı. 60 yıl önceki çiniler esas alınarak, Bilim Kurulu’nun tavsiye kararı ve onayıyla turkuaz bir yeşile dönüştü. Temsil ettiğimiz inanç ve kültürümüzün en belirgin alamet-i farikalarından. Görüldüğü her yerde akla İslam’ı, Konya’yı, Hz. Mevlâna’yı getirmekte. Şehrimizin sembolü, inancımızın boyası, kültürümüzün mayasıdır” diye ekliyor.

Mevlânanın, barışın ve huzurun kenti: Konya

İSLAM OYUNLARI’NA EV SAHİPLİĞİ YAPACAK

Dünyanın en büyük spor organizasyonlarından olan İslami Dayanışma Oyunları’nın 5’incisi 9-18 Ağustos arasında Konya’da yapılacak. Başkan Altay, “Konya, tarihinin en büyük organizasyonuna ev sahipliği yapacak. 56 ülkeden 3 bini aşkın sporcu buluşacak. Şehrimizi olimpiyatlara en güzel şekilde hazırlıyoruz. Ayrıca Türkiye’nin ilk olimpik veledromu şehrimizde yapılıyor. Atletizm pistimiz ve olimpik yüzme havuzumuz bitmek üzere. Dünyanın en güzel stadyumlarından birine sahibiz ve uluslararası müsabakaların yapılabileceği spor tesislerimiz var. Olimpiyatlarda, ihtiyaç duyduğumuz kardeşlik, birlik ve dayanışma ruhu da pekişecektir. İslam ülkeleri için bu oyunlar birlik mesajı verilmesi açısından oldukça önemli. Bu mesajın Konya’dan verilmesi de ayrı bir değer olacak” ifadelerini kullanıyor.

40’IN ÜZERİNDE KARDEŞ ŞEHİR

Uğur İbrahim Altay, “Türk Dünyası Belediyeler Birliği Başkanlığı’nı da yürütüyoruz. 30 ülkeden 1 milyon 183 bin üyesi bulunuyor. Tüm dünyada huzurun ve barışın hakim olması için gayret gösteriyoruz. Dost ve kardeş ülkelerde yerel yönetimler arasında iş birliğini geliştirmeye yönelik projeleri en üst seviyede yürütüyoruz. Konya olarak 40’ın üzerinde şehirde kardeş şehrimiz var. Hem kardeş şehirlerimiz hem de üye olduğumuz birliklerle ortak çalışmalar yapıyoruz” diyor.

Hz. Mevlâna’nın 748’inci Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri bu yıl ‘İrfan Vakti’ temasıyla düzenleniyor. Mevlana: “Düşüncen gül ise sen de bir gül bahçesindesin.”

Sıradaki haber yükleniyor...
holder