Banu Şen Neden? Niçin?
HABERİ PAYLAŞ

Neden? Niçin?

Paris Belediye Başkanı Anne Hidelgo...

Barselona; Ada Colau, Oslo; Marianne Borgen, Seattle; Jenny Durkan...

Dünyanın önde gelen şehirlerinin başkanları kadın. Geçen temmuzda yapılan seçimlerde Mexico City belediye başkanlığına da bir kadın seçildi. Üstelik Claudia Sheinbaum’un rakiplerinin 4’ü kadındı. Bizdeki duruma bakınca, üzülmemek elde değil. Her seçim öncesi “Siyasette daha çok kadın görmek istiyoruz. Kadın aday göstermeyen partiye oy yok” diyoruz. Peki ne değişiyor? Hiçbir şey!

Türkiye’de hali hazırda kadın belediye başkan oranı yüzde 2.86. Son 88 yılda seçilen 31 bin belediye başkanından sadece 119’u kadın. Siyasette kadınlar en çok muhtar olabiliyor derken; 50 binden fazla muhtarın bile sadece 647’si kadın. Oysa TÜİK’in birkaç hafta önce açıkladığı verilere göre nüfusumuzun yarısı kadınlardan oluşuyor.

Haberin Devamı

BİRER KADIN ÇEKİLDİ

İzmir’e bakınca... Cumhur İttifakı’nın 6 kadın aday göstererek en azından umut verdiğini daha önce yazmıştım. Ancak o adaylardan biri (Çeşme-Sema Aydın) ailevi nedenlerden çekildiğini açıklamıştı. Millet İttifakı’nda ise sadece Seferihisar, Karaburun ve Selçuk’ta kadın aday gösterildi.

Neden Niçin

Bu durum, büyükşehir için bile kadın aday göstereceği konuşulan CHP’de parti içinde de tepkilere neden oldu. Çok geçmeden de Seferihisar’da Yelda Celiloğlu da sağlık sebeplerini gerekçe göstererek adaylıktan çekildiğini açıkladı.

KİMSE SORMADI

Madem çekileceklerdi neden aday oldular? Ne oldu da çekildiler? Bunları bile kimse sormadı. Ne kadın dernekleri, ne kadın kuruluşları... Sessiz sedasız çekildiler. Biz de bu sessizliğe sessiz kaldık. Neden? Niçin? diye sormadan edemiyor insan...

TACETTİN

Bazen izin dönüşü ilk iş gününde gazete binasının merdivenlerini çıkarken ilk selamlaştığımdı... Bazen de akşam saati yorgun günün sonunda “Haydi iyi geceler” diye vedalaştığım. Akşam oldu mu gazete binamızın önüne gelir mamasını beklerdi... Ki o mamalar imece usulü, çalışanlarımızın gönlünden kopanlarla alınırdı her ay ve sadece onun değil civardaki tüm sokak canlarımızındı. Kapımızın önünde onunla göz göze gelmenin mutluluğu nasıl tarif edilir? Sadece sevgiyle sanırım. Bir avuç maması dışında ne karşılığı vardı ki bize sadakatinin?

Haberin Devamı

Neden Niçin

“Taci”den söz ediyorum. Gazete binamızın girişinde 3 yıldır keyifle bekleyen, alacalı kedimiz Tacettin’den yani... Bizi ve binamızı koruyan güvenlik çalışanlarımız ve bina yönetimimiz, sadece bununla da kalmaz; çevredeki kedi köpek, tüm sokak canlılarını da korur kollar. Taci de onlardan biriydi. İzin dönüşü bir arabanın tekerleri arasında ezildiğini “Taci nerede?” diye sorunca güvenlik birimimizden öğrendim. Çok üzgündü Sedat. Günlerce kendine gelemediğini anlattı. Duyunca benim de içimden bir şey koptu. Yanında da öfke! Bu ilk değildi. Geçen sene iki kardeş köpeğimiz, iki yavru kedimiz... Bina müdürümüz Murat Gökerti’nin tedavisi için çok uğraşsa da yaşatmaya yetmeyen “Sarı”mız. Taci’yi de bir aracın altında kaybettiğimizi öğrenince “Artık yeter!” dedim. Sokak aralarında, caddelerde gaza basarken tüm canlıları düşünün. Bir yılda sadece bizim binamızın koruyup kollamaya çalıştığı 6 canlı gitti. Sokaklar, caddeler, otoyollar iç sızlatan görüntülerle dolu. Bir de çarpıp, yaralayıp kaçanlar var: Ne olur biraz vicdan!

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder