Banu Şen Salgının hızı kesildi diye aman rahatlamayalım
HABERİ PAYLAŞ

Salgının hızı kesildi diye aman rahatlamayalım

Geçen hafta; İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, kentte yeni tip koronavirüs (COVID-19) vaka sayılarında, son 3 günde, bir önceki haftaya göre üçte bir oranında gerileme görüldüğünü belirterek, vatandaşların 15 gün sabrederek kendilerini izole etmeleri durumunda sayıların minimuma çekilebileceğini söyledi. Köşger; Türkiye geneline bakıldığında İzmir’in daha iyi durumda olduğunu ama disiplini kaybetmemek gerektiğini de sık sık vurguluyor. Evet şu an için böyle bir gerçek var: Ankara, İstanbul gibi büyükşehirlere oranla İzmir salgınla mücadelede daha iyi durumda.

Haberin Devamı

Bunun belki birinci sebebi İzmir’de yaşayanların kurallara daha dikkat etmesi... Bir diğeri İl Hıfzıhssıhha Kurulu’nca alınan önlemleri içeren kararlar doğrultusunda bizzat Vali Yavuz Selim Köşger’in de katıldığı denetlemelerin sıkı yapılması... Haziran ayındaki kararname ile İzmir’e atanan Vali Yavuz Selim Köşger; kente geldiğinden bu yana dur durak bilmiyor.

Salgının hızı kesildi diye aman rahatlamayalım

Önlemler ve denetlemelerle mücadelenin sıkı tutulmasında etkin rol oynuyor. Üçüncü ve en önemli sebeplerden biri de yerel yönetimlerin salgınla mücadelede projeler geliştirip, vatandaşa destek olması. Sonuç olarak, tüm bu kurumların birbiriyle uyumlu çalışması da önemli. Ancak tekrar hatırlatmakta fayda var; bütün iş bizde bitiyor!

İzmir’de salgının hızı kesildi diye rahatlamayacak, kurallara daha sıkı uyacağız. Etrafımızda gördüğümüz sorumsuzca davrananları uyaracak ya da vatandaşlık görevimizi yerine getirip yetkililere ihbar edeceğiz. Önümüzde hala bilinmeyen, yarın ne olacağı belli olmayan uzun bir yol var.

Menderes'in mandalini

İzmir’deki ikinci evim Menderes... 30 yıldır haftasonu ve yaz tatillerinde en huzur bulduğum yer Menderes sınırlarında, Özdere’de. Mandalinliklerle bütünleşen enfes koylarına vurulmuştuk yıllar önce. Komşumuz da Gümüldür olunca, bu bölgede tüm çevremiz mandalin bahçeleriyle çevriliydi. Geçmişte çok daha büyük alanlarda mandalin yetiştiriliyordu. Zamanla burada da yavaş yavaş betona yenik düşer oldu üretici. Çoğu bahçelerini sattı.

Yerlerine binalar, oteller yapıldı. Geçen hafta Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından Menderes’te yetişen satsuma cinsi ‘Gümüldür Mandalinası’na coğrafi işaret tescil belgesi verildiği haberi dikkatimi çekti. İlçenin yerel ürünlerinin korunması, kalitesinin artırılması ve markalaştırılması amacıyla Menderes Belediyesi tarafından yürütülen çalışmaların tüm hızıyla sürdüğünü aktaran Başkan Mustafa Kayalar, bu müjdeli haberi paylaştı. İlçenin tarım değerlerinin korunması ne güzel.

Haberin Devamı

Ama hala dev mandalinliklerin turizm uğruna betona kurban gideceğini görmek de bir o kadar üzücü. Umarım elde, geride kalan mandalinlikler alınan bu coğrafi işaret sonrası biraz daha korunur. Menderes bu güzellikleriyle öne çıkmaya devam eder. Yerel yönetimlerin yerel ürünlerini koruyucu ve geliştirici politikaları tam da bu noktada çok önemli. Yoksa yıllar sonra baktığımız bu uçsuz bucaksız yeşil yerine betonlara ve turistik tesislere bakıyor olacağız.

O gül soldu ama hayali gerçek oldu

Milletvekillerinin tek görevi büyük kitleler halindeki seçmenlerin büyük büyük sorunlarını çözmek değil sadece. Bazen tek bir vatandaşın küçücük bir dileğini yerine getirmek çok daha kıymetli. AK Parti İzmir Milletvekili Hamza Dağ’ın zaman zaman bu küçük dokunuşları dikkatimi çekiyor. Birkaç hafta önce İzmir’in Tire ilçesinde yaşayan kemik kanseri Gül Özkaya’yı (19) ziyarete gitmiş, genç kızın bir dileğini gerçekleştirmişti.

Haberin Devamı

Hayranı olduğu sanatçı Mustafa Ceceli ile cep telefonundan görüntülü görüştürmüştü. Genç kızın hasta yatağında mutluluğu gözlerinden okunuyordu. Maalesef o “gül” bu hafta soldu. Kısacık yaşamı son buldu. Ama ömrünün son günlerinde en büyük hayali gerçek olmuştu. İyi ki gitmiş Hamza Dağ Tire’ye. İyi ki kapısını çalmış, iyi ki o hayalini gerçekleştirmiş Gül’ün... Mekanın cennetin gül bahçeleri olsun Gül...

Sıradaki haber yükleniyor...
holder