Banu Şen Toroslarla denizin kaynaştığı coğrafya: Mersin
HABERİ PAYLAŞ

Toroslarla denizin kaynaştığı coğrafya: Mersin

Suyuyla hayat verdiği medeniyetlerin şehri Mersin, sanki hâlâ aynı gizem ve büyüyü ruhunda taşıyor... Toros Dağları ile denizin kaynaştığı bir coğrafyada, sokakları sahile çıkan, tarihi ve modern dokuların harmanlandığı Mersin, geçmişin izlerini taşında toprağında saklıyor.

Toroslarla denizin kaynaştığı coğrafya: Mersin

Hititlerden Asurlara, Babillilerden Romalılara köklü bir geçmişe sahip, doğal güzellikleriyle adeta Türkiye’nin gizli cenneti bu şehir. Mersin’e adım attığınız andan itibaren Akdeniz iklimini iliklerinize kadar hissediyorsunuz. Burası; Akdeniz boyunca uzanan sonsuz kumsallarıyla, yeşili ve maviyi süsleyen narenciye bahçeleriyle, yöresel ve uluslararası şenlikleriyle, zengin tatlarıyla hem göze hem damağa hitap eden, verimli topraklarıyla insanları besleyen kendi kendine yetebilen bir şehir. Doğu Akdeniz’in en önemli liman kenti ve lojistik merkezi, Türkiye’nin de dünyaya açılan kapısı... Mersin Büyükşehir Belediyesi kadına destek projeleriyle ön plana çıkarken, Toroslar’da turizm, Mezitli’de tarım, Akdeniz’de kentsel dönüşüm, Erdemli’de tasarruf politikaları dikkat çekiyor.

Haberin Devamı

AKDENİZ’İN KURTULUŞ REÇETESİ KENTSEL DÖNÜŞÜM

Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak, “Akdeniz ile kent merkezi Mersin’in kurtuluşunun ve yeniden nefes alabilmesinin tek reçetesi, kentsel dönüşüm. Hedefimiz, kentin tüm konfor ve nimetlerinden vatandaşlarımızın faydalanmasını sağlayıp, yaşam kalitesini yükseltmek. Her yönüyle modern, temiz, sağlıklı, düzenli, doğal afetlere dayanıklı yapıların yükseldiği bir kent olmak. Herkese ulaşıyor, gönüllere dokunuyoruz. Burada; huzur, barış, kardeşlik, sevgi var” diyor.

Toroslarla denizin kaynaştığı coğrafya: Mersin

‘HAYALLERİN ÖTESİNDE BİR TOROSLAR İÇİN’

“Hedefim, hayallerimin ötesinde bir Toroslar” diyen Toroslar Belediye Başkanı Atsız Afşın Yılmaz, “Mersin’in dört merkez ilçesinden biri olan Toroslarımız; yaylaları, doğal dokusu ve tarih kokan yapısıyla keşfedilmesi gereken bir ilçe. İlçemizin değerlerini korurken, yeni yatırımlarla zenginleştirmeye çalışıyoruz.

Refah düzeyi yüksek, ‘kendisine yeten’ bir kent olmak için çalışıyoruz. 10 yılda istihdamın, üretimin ve turizmin merkezi olacağız.AR-GE, tarım, turizm, istihdam odaklı projeler sürüyor. Toroslar’ın zirvesinde Kar Festivali düzenleyerek, Çukurova bölgesinde ilke imza attık.Arslanköy Yaylamızdaki festivalle, Mersin’de kış turizmi ve sporları konusunda çığır açtık” sözleriyle anlatıyor projelerini.

Haberin Devamı

Toroslarla denizin kaynaştığı coğrafya: Mersin

25 BİN KİŞİYE İSTİHDAM

Mersin; güçlü tarım ekonomisi, sanayisi, serbest bölgenin ve Mersin Limanı’nın sağladığı avantajlarla kurulan organize sanayi bölgeleriyle, Türkiye’nin yıldız kentleri arasında. Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi (MTOSB) Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Tekli, 1993’te kurulan MTOSB’nin, 2020 yılı itibarıyla 3 bölge üzerinde faaliyet gösterdiğini söylüyor. Tekli şu bilgileri paylaştı: “Bölgemizde, 14 ayrı sektörde faaliyet sürüyor.

3. Bölge’nin tam kapasite faaliyete geçmesiyle 6 bin kişiye iş imkanı sağlanacak; MTOSB 25 bin kişilik istihdama ulaşacak. MTOSB, dünyanın her yerine ihracatı mümkün kılıyor. 2019’da ilimizde 1.8 milyar dolar olarak gerçekleşen ihracat, 2020’de 2 milyar 36 milyon dolara yükseldi. MTOSB’de 2020’de yaklaşık 850 milyon dolarlık ihracat yapıldı. Hedef, 1 milyar dolara ulaşmak.” Tekli, MTOSB Model Fabrika ve Yenilik Merkezi’nin Türkiye’de ilk olma özelliğini taşıdığını da söyledi.

Haberin Devamı

ERDEMLİ’DE ÜRETEN ELLER KAZANDIRIYOR

Çalışmalarda, üretim ve tasarrufa önem verdiklerini ifade eden Erdemli Belediye Başkanı Mükerrem Tollu, “Asfalt üretim tesisimizden çiçek seramıza kadar, kentin ihtiyacı olan ne varsa, üretmenin gayreti içindeyiz” diyor. Tollu, şöyle devam ediyor: “Üretici pazarı kurduk.

E-Ticaret Dijital Dönüşüm Projesi’yle, esnaf ve çiftçiye gelir kapısı olduk. 141 bin kişiyi dijitalleşme hareketine katarak, yüzlerce üreticiye e-ticaret eğitimi verdik. 800’ü Erdemli’de 4 bin arıcı, internetten satışa başladı. Seralarda, üretim yapıyoruz.Yılda ürettiğimiz 20 bin süs bitkisiyle yüzde 40 tasarruf sağlıyoruz. Güneş Enerjisi Santral Projesi’ni hayata geçirdik. Santral, günlük en az 500 hanenin elektrik ihtiyacını karşılayabilecek.”

Toroslarla denizin kaynaştığı coğrafya: Mersin

CAFE 5 DAKİKA İLE KENDİ KAHVE MARKASINI YARATTI

Kendi işini kurmaya üniversite yıllarında karar veren Mersinli Aycan Kimyon (45), 2001’de açtığı “Cafe 5 Dakika” ile uzun bir kahve yolculuğuna başlamış. Kimyon, “Kahve benim için tutku. İnsanları bir araya getirme özelliği olan nadir lezzetlerden. Amacım, Mersin’de kahve kültürünü ve dünya kahvelerini keyifli sunumlarla, kahveseverlerle buluşturmak ve yaygınlaştırmaktı. 5 Dakika’ya yakışacak kahveleri seçip, sunmaya başladım” diyor.

AKDENİZ AĞIZ TADINA UYGUN REÇETE

Kriz dönemlerinde pes etmeyi hiç düşünmediğini ifade eden Kimyon, şöyle devam ediyor: “Her krizde daha çok çalıştım.Amacım, kendi markamı yaratmaktı. En iyi kavurma uzmanları ile çalıştım, yedi yılın sonunda Akdeniz insanının ağız tadıyla uyumlu özel reçete oluşturduk. 2016’da Miss Cherry Espresso markamızı yarattık. Satış sitemiz ‘Kahvedenince’ ile dijital bir kafeye dönüştük.”

Toroslarla denizin kaynaştığı coğrafya: Mersin

MEZİTLİ KENT MERKEZİNDE TARIM

Mezitli Belediyesi, Mezitli Üretici Kadın Kooperatifi ve Mezitli Kent Konseyi işbirliğinde hayata geçirilen projeyle, yüksek binalar arasındaki boş arsalar değerlendirilerek; mısır, enginar, salep, biberiye, lavanta ve kekik tarlasına dönüştürülüyor.

Belediye Başkanı Neşet Tarhan,Türkiye’de ilk kez denenen bir çalışmaya imza attıklarını söylüyor.Tarımsal üretimi kentin içine yayarak, üretimin önemine dikkat çekmeye çalıştıklarını belirten Tarhan, binalar arasında nefes alacak bölgeler oluşturduklarını aktarıyor. Diğer bir projede ise kadınlar, serada çiçek ekimi yapacak. Çiçekler, peyzajda kullanılacak. Kadınlar, ürettikleri çiçeklerin satışını yaparak, bütçelerine de katkı sağlayacak.

Toroslarla denizin kaynaştığı coğrafya: Mersin

KADIN ELİ KADIN EMEĞİ

Mersin denince kadın kenti cümlesi dökülüyor hemen. Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer ile ağırlıklı olarak biz de kadın projelerini konuşuyoruz. Kadın emeği değen projelerini şöyle anlatıyor Başkan Seçer: “Birleşmiş Milletler Uluslararası Göç Örgütü ile Tarımsal ve Veteriner Hizmetleri Dairesi’nin işbirliğinde yapımı tamamlanan ve bedeli 1 milyon 200 bin lira olan Mersin’de Güneş Enerjisi ile Kurutma Tesisi hayata geçti.

Mersin’den Kadın Kooperatifi’nin işleteceği tesiste, 13’ü Suriyeli 25 kadın istihdam ediliyor. Güneş enerjisi panelleriyle enerji sağlanıyor, güneş ısısıyla kurutma yapılıyor. Ürünlerin kurutulmasından paketlenmesine, pazarlanmasına kadar olan süreçlere kadın kooperatifi öncülük ediyor. Kadınların emeği ile işlenen sebze ve meyveler, küçük çiftçiler ile kadın üreticilerden temin ediliyor. Büyükşehir Belediyesi, kadınlara verdiği desteği sürdürüyor.”

Toroslarla denizin kaynaştığı coğrafya: Mersin

‘İSTİHDAMI ÖNEMSİYORUZ’

Başkan Seçer, kadınların hangi dilden, dinden, ırktan, mezhepten olursa olsun, yaşadıkları sorunların ortak olduğunu ifade ederek, “Kadın istihdamını önemsiyoruz. Kadınların yaşadığı sorunlar ortak. Suriye ya da Türk uyruklu olmaları önemli değil. Sorunların üstesinden gelmek için var gücümüzle çalışıyoruz” diyor.

HAYDİ GEL KÖYÜMÜZE DESTEK VERELİM

Hayvancılığa da destek verdiklerini belirten Başkan Seçer, hayvansal üretimi çoğaltmak için çalışmalar yaptıklarını ekliyor. Seçer, “‘Haydi Gel Köyümüze Destek Verelim’ projesi kapsamında, geçen yıl 60 yetiştiriciye, 25’er küçükbaş hayvan verdik. 5 yıllık projede, damızlık popülasyonuna 7 bin 500 hayvan eklenecek.Ayrıca 100 dar gelirli yetiştirici aileye 100’er kaz ve yem desteğinde bulunuyoruz. 10 bin kazın dağıtılacağı projeyle, kaz üretiminin desteklenmesi amaçlanıyor” diye ifade ediyor.

KIR ÇİÇEKLERİ

Başkan Seçer’in kadın sporcularla ilgili bir projesi var ki... Projenin ismi de ayrı ilgimi çekti. ‘Kır Çiçekleri’ projesinde eğitim alan 55 kız öğrenci, geleceğin kadın sporcuları olarak yetiştiriliyor. Kırsal bölgelerde yaşayan kız çocuklarının spora kazandırılması amaçlanıyor. Öğrenciler, Özel Kır Çiçekleri Ortaokul Kız Sporcu Yetiştirme Yurdu’nda kalıyor. Seçer’in, “Benim kız çocuklarım” dediği 10-12 yaş aralığındaki Kır Çiçekleri, üniversite sınavına kadar Büyükşehir’in güvencesinde olacak; tüm eğitim masrafları karşılanacak.

Toroslarla denizin kaynaştığı coğrafya: Mersin

ANNELER TARLADA ÇOCUKLAR KREŞTE

Kadınlarla ilgili başka projeler de var. Hal Kompleksi’nde oluşturulan, sebze-meyve işi yapan kadınların çocuklarına öncelikli hizmet sunan Münir Özkul Kreşi’nde, çocukların potansiyelini ortaya çıkarmak için dersler veriliyor. Emekçi anneler, kreş sayesinde gönül rahatlığıyla işe gidebiliyor. Ayrıca kadınlara yönelik okuma yazma kursları sürüyor. Kadınlar, dört aylık eğitimin ardından okuyup yazabilmenin mutluluğunu yaşıyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder