Banu Şen Türkiye’yi doyuran il: Balıkesir
HABERİ PAYLAŞ

Türkiye’yi doyuran il: Balıkesir

Bir kıyısında Ege, bir kıyısında Marmara. Belki de yeşille mavinin en güzel kucaklaştığı şehir olarak akıllarda. Bir şehir düşünün ki toprağında bereket, denizinde hayat, sofrasında bolluk var. Kadim tarihi, kültürel mirasları, doğası, sanayisi ve gastronomisiyle Türkiye’nin lokomotif şehirlerinden Balıkesir. Verimli toprakları, bitki çeşitliliğinin zenginliği, coğrafi konumu ve ekolojik uygunluğundan dolayı tarım ve hayvancılık alanında Türkiye’yi doyuran bir kent.

Balıkesir, Marmara ve Ege denizlerine kıyısı olan, Türkiye’nin en çok adasını bünyesinde barındıran doğal, tarihi ve kültürel güzellikleriyle turizm cenneti. Temiz deniz suyunun kumlu plajlara kavuştuğu, yeşil renkli zeytinliklerle sarılmış koyları, irili ufaklı adaları, dünyada oksijenin en çok bulunduğu Homeros’un destanındaki İda Dağı, insanlara binlerce yıldır şifa dağıtan termal kaynakları ile Balıkesir, ülkede turizmin ilk başladığı yerlerden. Tarihte genellikle Misya ve Karesi adlarıyla bilinen Balıkesir yöresi, zamanla Roma, Bizans, Anadolu Selçuklu, Karesi Beyliği ve Osmanlı egemenliğinde kalmış.

Haberin Devamı

Türkiye’yi doyuran il: Balıkesir

COĞRAFİ İŞARETLİ ÜRÜN ÇALIŞMALARI

Tarımı, hayvancılığı ve üretim potansiyeliyle Türkiye’yi doyuran il Balıkesir’de katma değer sağlayan ürünler üretiliyor. Bir yandan coğrafi işaretli ürün sayısını artırmaya yönelik çalışmalar yapan Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, diğer yandan Ar-Ge çalışmalarıyla tanıtım ve pazar alanlarını çoğaltacak hamleler gerçekleştiriyor. Kırsalda kalkınmayı sağlamak ve şehir ekonomisini canlandırmak üzere tarımsal üretim ile hayvancılık faaliyetlerine önemli destekler veren Büyükşehir, bu alanlarda projeler üretmeye devam ediyor.

Türkiye’yi doyuran il: Balıkesir

Bin 131 mahallesinin, 960’ı kırsal mahalle statüsünde olan Balıkesir’in ekonomisinin büyük bölümünü oluşturan tarım ve hayvancılık, şehirdeki sanayi faaliyetlerinin de yüzde 65’ini kapsıyor. Üreticiyi koruyarak üründe kaliteyi artırıcı çalışmalara öncelik veren belediye, doğru tarım ve hayvancılık uygulamalarıyla su kaynaklarının da verimli kullanılması konusunda üreticileri teşvik ediyor.

Haberin Devamı

Ücretsiz fide ve yem desteklerinden alım garantili ürün projelerine, küçükbaş hayvan dağıtımından yerli boz ırk sığırlarda verim artırma çalışmalarına, Balıkesir Kuzusu Damızlık Üretim Merkezleri’nin kurulumundan arıcılık faaliyetlerinin teşvikine kadar birçok konuda çalışmalar yapan Büyükşehir Belediyesi, şehrin lokomotifi olan tarım ve hayvancılık alanlarında Ar- Ge çalışmaları yürütüyor. Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz ile projeleri, çalışmaları ve çiftçiye verdiği destekleri konuşuyoruz.

Türkiye’yi doyuran il: Balıkesir

BEREKETLİ TOPRAKLARIN KIYMETİNİ BİLİYORUZ

Balıkesir’in bereketli topraklarının kıymetini bildiklerini ve çiftçilerle birlikte ürettiklerini vurgulayan Başkan Yılmaz, “Balıkesir’e, Türkiye’yi doyuran il diyoruz. Temel gayemiz toprağımızın bereketini artırarak refahı büyütmek, sağlıklı gıdayı erişilebilir kılmak ve üreticilerimizin girdi maliyetlerini düşürmek. Kapsayıcı ve halkıyla bütünleşmiş işler yapıyoruz. Şehrin ekonomisi, kırsalda yapılan üretimin işlenerek ticarete dönüştürülmesiyle kalkınıyor. Bizim sanayimiz de tarıma dayalı. Evlatlarımız, memleketlerinin topraklarında ekmek kazanmaya devam etsin istiyoruz. Bu nedenle bir taraftan mahallelerimizin altyapısını iyileştirerek yaşam kalitesini yükseltiyor diğer yandan şehrimizin üretim altyapısını güçlendiriyor, üreticimizin alın terinin hakkını kazanması için çabalıyoruz” diyor.

Haberin Devamı

KONUM AVANTAJI

Balıkesir’in tarımsal faaliyetleri topraktan gıda sanayiine kadar çok geniş sınırları kapsıyor. Sahil kesimi zeytincilik, bağcılık ve balıkçılıkla uğraşırken, iç kısımlarda her türlü toprak mahsulü, ormancılık ve hayvancılık alanlarında faaliyet yapılıyor. Balıkesir’in coğrafi avantajlarından kaynaklanan ürün çeşitliliği dikkat çekiyor. Temel geçim kaynağı tarım ve hayvancılık olup bamya, börülce, kavun, zeytin, zeytinyağı, kelle peyniri gibi zirai ürünleri öne çıkıyor. Başta zeytin, buğday, arpa, mısır, tütün, pamuk, ayçiçeği, şekerpancarı, yem bitkileri, kavun, narenciye, sarımsak, şeftali, domates olmak üzere diğer sebze ve meyvelerin birçoğu yetiştiriliyor.

Türkiye’yi doyuran il: Balıkesir

DİNAMİKLERİ TANITILDI

Dünyanın en büyük turizm fuarlarından bir olan 25. EMITT Fuarı’nda Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ile paydaşları tarafından şehrin marka değerleri tanıtıldı. Fuarda; Balıkesir Pullusu yöresel kıyafeti defilesinden Sındırgı Yağcıbedir Halısı dokumasına, tahta kaşık yapımından Balıkesir kahvaltısı tanıtımına, şehrin gastronomi söyleşisinden 50 Peynirli Şehir Balıkesir ile Zeytin Ülkesi Balıkesir kitaplarının tanıtımına birçok etkinlik gerçekleşirken Balıkesir’in öne çıkan tüm potansiyelleri anlatıldı.

Türkiye’yi doyuran il: Balıkesir

ÇÖPTEN ELEKTRİK ÇÖPTEN ELEKTRİK

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, bir yandan vahşi depolama alanlarını ıslah ederken diğer yandan da düzenli depolama alanlarını artırarak atık yönetimini sürdürülebilir hale getirmeye çalışıyor. İklim ve çevre konusunda kalıcı çözümler üretme konusunda önemli adımlar attıklarını söyleyen Başkan Yılmaz, şöyle konuşuyor:

“424 bin 471 metrekare ve 2 milyon 367 bin 980 metreküp düzensiz depolama alanının ıslahını gerçekleştirdik. 733 bin 039 metrekare ve 3 milyon 225 bin 756 metreküp katı atık bertaraf edildi. Ayrıca, Katı Atık Düzenli Depolama Sahası’nda enerji üretim tesisi ile çöpleri elektrik enerjisine dönüştürüyoruz. Yıllık ortalama 450 bin ton çöp işlenerek 50 bin hanenin aylık enerji ihtiyacı karşılanıyor. Böylelikle, bu zamana kadar iklim değişikliğine sebep olan 25 milyon metreküp metan gazının, atmosfere salınımı engellendi. Hem Balıkesir hem de ülke ekonomisine katkı sağlayan tesis, Türkiye’ye örnek bir çevre projesi olarak nitelendiriliyor. Balıkesir’de çöpü sorun olmaktan çıkarıp ekonomik ve ekolojik değere dönüştürdük.”

Türkiye’yi doyuran il: Balıkesir

14 COĞRAFİ İŞARETİN 10’U GIDA ÜRÜNÜ

Her mecrada Balıkesir’in tarım ve hayvancılık potansiyelini öne çıkardıklarını belirten Yılmaz, “Şehrin marka değerlerini öne çıkararak, dünyaya tanıtıyoruz. Toplam 14 coğrafi işaretinin 10’u gıda ürünü olan Balıkesir’in Edremit, Burhaniye ve Ayvalık zeytinyağları, Edremit Yeşil Çizik Zeytini, Balıkesir Höşmerim Tatlısı, Balıkesir Kuzu Eti, Manyas Kelle Peyniri, Susurluk Ayranı, Susurluk Tostu, Kapıdağ Mor Soğanı, Balıkesir Pullusu, Gönen İğne Oyası, Yağcıbedir Halısı ile Marmara Mermeri ürünlerinde coğrafi işaret bulunuyor. Bunlara her geçen gün bir yenisini ekleme gayretiyle çalışan belediyemiz, Bükdere Küflü Deri Katık Peyniri ile Manda Kaymağı’nın ardından Savaştepe Seferberlik Çöreği için de işlemlerini tamamlayarak Türk Patent ve Marka Kurumu’na, Coğrafi İşaret Tescil Belgesi başvurusunu gerçekleştirdi” diye ekliyor.

Türkiye’yi doyuran il: Balıkesir

BALIKESİR KUZUSU ÜRETİMİ YAYGINLAŞIYOR

Başkan Yılmaz, şöyle devam ediyor: “Etinin lezzetinden dolayı tüm Türkiye’de ilgi gören coğrafi işaret tescilli Balıkesir Kuzusu’nun popülasyonunu artırmak ve üreticilere hibe desteği sağlamak amacıyla İvrindi ve Kepsut’ta ‘Balıkesir Kuzusu Damızlık Merkezleri’ kurduk. Sındırgı, Savaştepe ve Dursunbey’de de çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Böylelikle, Balıkesir kuzusu coğrafi işaret kriterlerine uygun damızlık yetiştirilmesi ve kırsalda dar gelirli Banu üreticinin damızlık ihtiyacının karşılanmasına büyük katkı sunuyoruz.”

KAPAMA MEYVE BAHÇELERİ KURULACAK

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü iş birliğinde hayata geçirilen ‘Meyve Üretimini Geliştirme Projesi’ni anlatan Yılmaz, şu bilgileri veriyor:

“Meyve üretim potansiyelinin artırılması, modern kapama bahçeleri kurularak bölgesel meyvecilik altyapısının güçlendirilmesi ve sertifikalı fidan kullanımının teşvik edilmesi amaçlanıyor. Bölgesel meyve dikiliş alanları yerine en az 5 dekar ve üzeri tarım alanlarında, ilçelerin iklim ve ürün desenine uygun tür ve çeşitlerin, geleneksel meyvecilik yerine kapama bahçe şeklinde dikiminin yapılacağı proje, 8 ilçede uygulanacak. Bigadiç, Edremit, Gönen, Havran, Kepsut, Manyas, Savaştepe ve Susurluk’ta 257 dekar alanda toplam 9 bin 225 adet; ayva, erik, zeytin, şeftali, asma, nektarin ve ıhlamur fidanı dikilecek. Yüzde 53’ü Büyükşehir Belediyesi, yüzde 37’si Tarım ve Orman Bakanlığı, yüzde 10’u üreticiler tarafından karşılanan fidanlar, üreticilere teslim edildi.”

YEM MALİYETİ AZALIYOR

Çiftçiler için önemli bir girdi kalemi olan yem bitkisinin maliyetini azaltmak amacıyla da hayvancılıkla uğraşan üreticilere 20 ilçede süt otu tohumu dağıttıklarını söyleyen Başkan Yılmaz, “Geçen yıl 35 bin dekarda üretimi yapılan süt otu ekimi, 70 bin dekara çıkarılarak bu zamana kadar verilen destekte rekor sayıya ulaştık” diyor.

Balıkesir’in şu ana kadar coğrafi işaret tescili aldığı 14 ürünü bulunuyor. Bunlardan 10’u gıda ile ilgili.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder