Bilal Emin Turan 10 adımda online markette ucuz alışveriş
HABERİ PAYLAŞ

10 adımda online markette ucuz alışveriş

Market alışverişini internetten yapmak, karantina günlerinde hayatın önemli bir parçası haline dönüştü. Tek tıkla ihtiyaçlar kapıya geliyor. Bu kolaylığının yanında aynı ya da muadil ürünü, daha ucuza alabileceğiniz alternatifler de sunuyor. Peki bunun için ne yapmalı?

İşte alışverişte cebinize katkı sağlayacak 10 adım...

37 GÜN GERİDE KALDI

Koronavirüs tedbirleri kapsamında çoğu mağaza ve işletme kapalı. Sokağa çıkmama çağrısına uyan vatandaş da eve kapanmış durumda ve gerekli olmadıkça markete dahi gitmiyor. Türkiye’de 11 Mart’ta ilk virüs vakasının görülmesinin üzerinden 37 gün geçti. Bu süreçte evdeki ihtiyaçları karşılamak için özellikle internetten alışveriş öne çıktı. Makarnadan una, pirinçten bakliyata ve temizlik malzemelerine kadar pek çok çeşit ürün için online marketlere talep yağdı.

Haberin Devamı

DEVİR HESAP DEVRİ

Pekçok kişi de ilk defa internet marketlerinden alışveriş yaptı. Bankalararası Kart Merkezi’nin verisine göre; 3 milyon kartın ilk kez internetten ödemelerde kullanılması ve market-gıda grubunun harcamalarda öne çıkması da bu durumu destekliyor. Geride kalan 37 günlük sürede panikle yapılan alışverişlerde çoğu ürünün fiyatına dahi bakılmadı. Halen o refleksin olduğu görülüyor. Ancak devir hesap devri ve bu belirsizlikte kuruşun bile hesabı yapılmalı.

KIĞILI GİBİ GİRİŞiMLER

Gelinen noktada internetin sunduğu imkanlar hesaplı alışverişe kapı açıyor. Bir başka deyişle perakende devleri arasında internetten satışta oluşan rekabet, operasyonel maliyetin normal markete göre daha düşük kalması ve ana konusu hazır giyim olan Kiğılı gibi markaların sosyal sorumluluk anlayışıyla internet sitelerinde ‘ev-market’ kategorisini açıp, uygun fiyatlarla satış yapmaya başlaması, aynı gıda ya da temizlik maddelerinin daha ucuza alınması için fırsat sunuyor. İşte güvenli ve ucuz alışveriş için 10 taktik...

1-ALTERNATİFLERE MUTLAKA BAKIN

İşe temel ihtiyaç malzemelerinin alınabileceği alternatif siteleri keşfederek başlamakta fayda var. İşte son dönemde öne çıkan ve belli limit üzeri siparişlerde avantajlar sunan online alışveriş siteleri:

Haberin Devamı

■ migros.com.tr ■ kigili.com/ev-market/ ■ a101.com.tr/online-alisveris ■ ceptesok.com (mobil uygulama) ■ epttavm.com

■ carrefoursa.com ■ bizimtoptan.com.tr ■ trendyol.com (ev-yaşam) ■ begendik.com (belli illerde) ■ happy.com.tr

■ onurmarket.com ■ getir.com ve banabi ■ happycenter.com.tr (belli illerde) ■ hepsiburada.com ■ bisu.com.tr

■ n11.com/supermarket ■ gittigidiyor.com/ supermarket ■ istegelsin.com ■ glovoapp.com/tr

NOT: Bu e-ticaret sitelerinin çoğunun mobil uygulaması var. ‘Market ismi’ veya ‘market’ yazıp arattıktan sonra App Store ya da Google Play’den ücretsiz indirilebilir.

2-DAHA UYGUNUNU ARAYIP BULUN

Öncelikle en çok ihtiyaç duyduğunuz, ‘olmazsa olmaz’ diyeceğiniz ürünlerin listesini çıkarın ve bu listeye sadık kalın. Unutmayın bu dönemde nakit ve tasarruflar kral. O yüzden size verdiğimiz market listesinden en az 3-4’ünü ziyaret ederek, fiyat araştırması yapın.

3-FİYATI KARŞILAŞTIR

Aynı ürünü daha ucuza bulmak için karşılaştırma yapmak, internetten alışverişte altın kurallardan biri. Bunun için ’akakce.com’, ‘cimri.com’ gibi platformlardan yararlanabilirsiniz. Bu mecralar, ürünün geçmiş dönem fiyatlarını, gerçekten indirim olup olmadığını gösteriyor.

Haberin Devamı

4-BEDAVA TESLİM VAR MI?

Sitede gördüğünüz fiyata bakarken, KDV, kargo ücreti ve vade farkları gibi detaylar çok önemli. Ödeme aşamasında, mutlaka ödenecek toplam tutarı ve kargo bedelinin eklenip eklenmediğini kontrol edin. Belli bir limitin (75 lira gibi) üzerindeki market siparişlerinin bedava teslim edildiğini de belirtelim. Bu da 6-7 liranın cepte kalması anlamına geliyor, gözardı etmeyin.

5-GEL AL HİZMETİ

Bazı marketler ‘ Tıkla, Gel, Al’ hizmeti sunuyor. Bu yolla, seçilen ürünler belirlenen zaman diliminde en yakın market şubesinden aynı gün teslim alınabiliyor. Alışveriş internet üzerinden tamamlandığından, mağazada ürün toplama, kasada bekleme derdi olmuyor.

6-SMS VE BİLDİRİMLERE İZİN VERİN

Güvendiğiniz ve devamlı alışveriş yaptığınız e-ticaret sitelerinden gelen bildirimlere, bilgilendirici e-posta ve SMS’lere izin verin. Migros Money, CarrefourSA Kart gibi sadakat kartları önemli indirim ve avantajlı ürünler sunuyor. Bu avantajları da araştırıp, satış danışmanlarına sorun.

7-YORUM VE SATICI PUANINA BAKIN

n11.com, gittigidiyor.com ve hepsiburada.com gibi siteler, birçok satıcıyı bir araya getirerek adeta pazaryeri oluşturmuş durumda. Ürün alacağınız zaman buradaki satıcılarla ilgili yorumlara ve puanlara mutlaka göz atın.

8-SANAL KART KULLANIN

İnternet alışverişinde yüksek limitli kredi kartları yerine, limitini istediğiniz gibi ayarlayabileceğiniz ‘sanal kart’ kullanın. Eğer kredi kartınız varsa, sanal kart için şubeye gitmenize gerek yok. Bankanızın mobil uygulamasında ‘başvuru ve nakit ihtiyaçlar’ kısmından ‘sanal kart’ sekmesine tıklayarak, kartınızı oluşturabilirsiniz. Kartın limitini ise asıl kartın limitini aşmamak kaydıyla siz belirliyorsunuz. Örneğin; 200 TL’lik bir alışveriş yapacaksanız, karta 200 TL bakiye yüklüyorsunuz. Alışveriş yaptıkça limit de düşüyor.

9-‘KORONA İNDİRİMİ’ TUZAĞINA DÜŞMEYİN

İnternetten alışveriş arttıkça düzenbazlar da boş durmuyor. ‘İndirim’ adı altında yapılan satışlara dikkat edin. Sahtekarlar tanınmış, güvenilen markaların ürünlerinin fotoğraflarını internete ve sosyal medyaya koyup fiyatı da neredeyse yarı fiyat gibi cazip halde sunmak suretiyle vatandaşları aldatıyorlar. Güvenli ve bilindik siteleri tercih edin. Marketin internet adresini tek tek (örneğin www.migros.com.tr gibi) yazarak giriş yapın.

10-HAFTALIK İNDİRİM BROŞÜRLERİ

Artık her şey intertte. Evden çıkmadan BİM, A101, ŞOK, Migros, CarrefourSA ve Metro gibi perakende zincirlerinin indirim broşürlerine internetten ulaşabilirsiniz. İndirimleri cep telefonlarından izlemek de mümkün. App Store veya Google Play’de uygulama arama bölümüne; ‘indirim’, ‘aktüel ürünler’, ‘market indirim’, ‘eBroşür’ ve ‘market aktüel’ yazıp, size faydalı olan uygulamaları indirebilirsiniz. Marketlerin kendi resmi uygulamalarını da isimlerini yazıp aynı şekilde indirmenizde fayda var.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder