Bilal Emin Turan 2 milyar dolarlık açığa yerli çözüm
HABERİ PAYLAŞ

2 milyar dolarlık açığa yerli çözüm

İstanbul Havalimanı’nın yapımına liderlik eden Cengiz Holding, son 10 yılda sanayiye 2.5 milyar dolar yatırdı. 1 milyar dolarlık ek yatırımı gündemine alan şirket Türkiye’nin 2 milyar dolarlık döviz açığını yerli imkanlarla tek başına kapatacak.

İlk yurtdışı uçuş

Limak, Kolin, Cengiz, Mapa, Kalyon Ortak Girişim Grubu’nca inşa edilen İstanbul Havalimanı’nın yıllık 90 milyon yolcu kapasiteli ilk etabı 29 Ekim’de Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından resmen açılmıştı. İlk yurtiçi uçuş 31 Ekim’de Ankara’ya, ilk yurtdışı uçuş da aynı gün saat 16.30 itibarıyla, TK 0978 sefer sayılı Boeing 777-300 tipi yolcu uçağı ile KKTC’deki Ercan Havalimanı’na yapılmıştı.

Haberin Devamı

Konsorsiyum lideri

5’li konsorsiyumun lideri olan Cengiz Holding’in davetlisi olarak ilk yurtdışı uçuşuna katıldıktan sonra şirketin gelecekle ilgili planlarını Holding’in Genel Müdür Yardımcısı Murat Ergönül’den dinledik. “Tarihe tanıklık ettik” diyerek söze başlayan Murat Ergönül, firmanın inşaatla başlayan sürecinin sanayi ve madencilik alanındaki büyümeyle devam edeceğine dikkat çekti.

Art arda yatırım

Cengiz Holding’in sanayi yatırımlarının stratejik öneme sahip olduğunu vurgulayan Ergönül, kapanmak üzere olan Eti Bakır ve Eti Alüminyum’u aldıklarını, bu iki firmaya 10 yılda 1 milyar 175 milyon dolar yatırım yaptıklarını söyledi. Ardından 1.2 milyar dolar yatırımla Mardin Mazıdağı’ndaki Metal Geri Kazanım ve Entegre Gübre Tesisleri’ni inşa ettiklerini aktaran Ergönül şunları söyledi:

10 bin kişiye iş

“Yıl sonunda bu yatırım devreye girecek. Böylece Mardin’e alınacak 1500 kişi ile sanayi şirketlerimizdeki toplam istihdam 6 bini aşacak. Eti Bakır ve Eti Alüminyum’a 2023’e kadar 1 milyar dolarlık yeni yatırım yaparak sanayideki toplam istihdamı 10 bine çıkaracağız. Yılbaşında Mazıdağı tesisimizin tam kapasite hizmete girmesiyle yılda 1.5 milyar dolarlık cari açık ikamesine ulaşacağız. 1 milyar dolarlık Eti Bakır ve Eti Alüminyum yatırımının da 2023’te tamamlanmasıyla yılda 2 milyar dolarlık açığı ikame edeceğiz. Cari açığın 50-60 milyar dolar olacağını düşünürsek, yüzde 4’ünü Cengiz Holding karşılamış olacak.”

Haberin Devamı

Elektrikli otoya hammadde

Mardin Entegre Tesisleri’nde akıllı telefonlar, tabletler, bilgisayar ve elektrikli arabalar gibi birçok teknoloji ürününü çalıştıran bataryaların ana maddelerinden kobaltın üretimini de gerçekleştireceklerini anlatan Ergönül, “Kobaltın tonu 75 bin dolar. Tesislerimiz dünyanın sayılı kobalt üreticileri arasında yer alacak. Yerli otomobilini yapmaya hazırlanan Türkiye, kobalt ile ilgili sıkıntı yaşamayacak” dedi.

Savunma için kritik ürün!

Seydişehir’deki eti alüminyum’un cevherden alüminyum üreten Türkiye’nin tek tesisi olduğunu belirten Murat Ergönül, şu bilgileri verdi: “Seydişehir’i 540 milyon dolar yatırımla ayağa kaldırdık. Türk mühendisler burada sadece ABD, Almanya, Çin ve Macaristan’da üretilen ‘Alümina’yı üretti. Paranız olsa dahi kimse bunu satmıyor. Bu ürünle, yerli tank, uçak, otomobil, savaş gemisi, füze gibi çok önemli savunma sanayi araçlarında gerekli bir hammadde sıkıntısı da aşılmış olacak.”

Haberin Devamı

SAF BAKIR ÜRETİYOR

2022 sonuna kadar 450 milyon dolarlık yeni yatırımın yapılacağı Türkiye’nin sanayi devi Samsun’daki Eti Bakır’la ilgili bilgileri de paylaşan Ergönül, “Burada yüzde 99.99 saflıkta saf bakır üretiyoruz. bakır, kablolarda, bilgisayarda ve devrelerde kullanılıyor. Türkiye’nin ihtiyacı 400 bin ton. bunun 75 bin tonunu eti bakır karşılıyor. 50 bin tonu da geri dönüşümle sağlanıyor” diye konuştu.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder