Bilal Emin Turan Akılda 'Toz' bırakmayan seçim
HABERİ PAYLAŞ

Akılda 'Toz' bırakmayan seçim

24 milyon hanenin hemen hemen hepsinde elektrikli süpürge var. Belli bir ekonomik ömrü olan bu süpürgeleri yenilemek gerektiği gibi yeni evlenen çiftler de çeyizlerine mutlaka koyuyor. Her bütçeye uygun (400-7.500 TL arasında) cihaz var ama ucuzunu alsan ya iyi çekmeyecek ya da kısa sürede bozulacak. ‘Pahalısı olsun’ desen belki de kullanılmayan özellikler için boşa para harcamış olacaksın. Peki hayatımızda bu kadar önemli bir yeri olan elektrikli süpürgeleri alırken nelere dikkat etmeli? Merak edilen detayları dünyada elektrikli süpürge üretiminde söz sahibi Dyson’ın Tasarım Mühendisi Jenni Stones anlattı...

Haberin Devamı

Akılda Toz bırakmayan seçim

ÇEŞİT ÇOK, KAFA KARIŞIK

Evlerin vazgeçilmezi olan elektrik süpürgeleri, teknolojiyle birlikte hızlı bir dönüşüm yaşadı. Piyasada onlarca çeşit süpürge var. Artan özellikler bu kadar çok çeşit ve farklı fiyatlar kafa karışıklığı da yaratıyor. Malum, devir tasarruf devri ve sık sık alınmayan bu tür cihazlarda da iyi tercih yapmak, verimi, elde edilen faydayı ve kullanım ömrünü gözönünde tutmak şart. Bir süpürgeden ne beklendiği çok önemli.

4 TEMEL BEKLENTİ VAR

Çoğu kişi ‘iyi bir emiş gücüne sahip olsun yeter’ der. Ama bu tek başına maalesef yeterli değil. Jenni Stones, “Dyson mühendisleri olarak, iyi bir elektrikli süpürgenin ‘zeminden tozu çekme’, ‘bu tozu makinenin içine hapsetme’, ‘dışarıya temiz hava verme’ ve bunları yaparken ‘emiş gücünü kaybetmeme’ gibi dört temel işlevi yerine getirmesi gerektiğine inanıyoruz” diyor. Gelin bu özelliklerin ne anlama geldiğini daha detaylı inceleyelim.

ÇEKİŞ (EMİŞ) GÜCÜ

Elektrik süpürgeleriyle ilgili 2017’de düzenlemeye gidildi. Buna göre; süpürgelerin motor gücü 900 watt’ı geçemiyor. O yüzden alacağınız süpürgeyi mutlaka mağazada test edin. Daha düşük watt’lı siklon teknolojili süpürgeler, yüksek watt’lı olanlara göre daha iyi performans sağlayabilir. Halen stok nedeniyle 2000-2400 watt süpürge satışlarına rastlamak mümkün. Fiyatı uygun gibi olsa da bu süpürgeler elektrik faturasını yükseltir.

SERVİS-GARANTİ

Kullanıcı hatası olsun ya da olmasın, cihazınızda bir arıza oluştuğunda hızlı bir şekilde servis bulabilmek de oldukça önemli bir konu. Yani alacağınız ürünün yaygın servis ağı olup olmadığına bakın. Tabi hizmet kalitesi de önemli. Bu konuları şikayet sitelerinden araştırabilirsiniz. Ayrıca ekstra garanti uzatma seçeneklerini mutlaka değerlendirin. Başta cepten para çıksa da bu uzun vadede sizi ek maliyetlerden korur.

Haberin Devamı

Akılda Toz bırakmayan seçim

FİLTRELER

Her süpürgede filtre bulunur. Standart filtreler genel olarak süpürge içinden motor kısmına toz kaçmasını engeller. Bir de süpürge içine çekilen havanın tozdan arınarak tekrar dışarı atılmasını sağlayan filtreler var. Bunların HEPA (yüksek verimli partikül filtresi) ve yıkanabilir olanını tercih edin. Filtre sağlığınız için de önemli.

TORBALI-TORBASIZ

Son yıllarda torbalı modellerin yerini torbasız süpürgeler almaya başladı. Halen piyasada bir çok modelin toz torbalı süpürgesi mevcut. Torba ekstra masraf ve düşen emiş gücü demek. 4’lü torba fiyatı 25-30 liradan başlıyor. Torba tozla doldukça çekiş gücü de düşüyor. Siklon torbasız modellerde ise toz haznede birikir ve dolunca çöpe boşaltılır. Emiş gücü kaybı olmaz. Tek dezavantajı hazneyi temizlerken ve yıkarken zaman alması.

Haberin Devamı

KABLOLU-ŞARJLI

Pratik kullanım sağladığı için şarjlı (kablosuz) elektrikli süpürgeler de yaygınlaşıyor. Kablo ve priz derdinden kurtaran bu süpürgeler, yüksek emiş gücüyle kablolu modellerini aratmıyor. Üstelik şarjlı olduklarından daha az enerjiyle daha yüksek verim alınabiliyor. Hatta bir şarjla tüm evi temizlemek mümkün. Burada performansta düşüş olmaması için cihazın torbasız olmasına dikkat edin. Kullanımı da kolay bu süpürgelerin ağırlığına dikkat edin.

VERİMLİ KULLANIM

Süpergenizin ilk günkü verimle çalışması için yıkanabilir özellikli filtrelerini, kullanım talimatında belirtildiği gibi ayda bir yıkayın.

APARATLAR

Başlıklar süpürgenin tozla temas ettiği yerdir. Dolayısıyla turbo başlıklı bir başka deyişle motorlu başlıklar daha temiz bir süpürme işleminde yardımcı olur. Parke, koltuk ve dar alan aparatlarının olması temizlikte yarar sağlar. Başlıkların evdeki koltuk ve yatak altlarına girip girmeyeceğini de iyi hesap edin.

Akılda Toz bırakmayan seçim

FİYAT/PERFORMANS

Süpürge seçiminde fiyat performansı en iyi olanını seçmeye çalışın. Ucuz ama kalitesiz, özelliksiz bir süpürge hem kullanışlı hem de uzun ömürlü olmaz. İyi bir cihazı kampanyada yakalayıp, indirimli almaya çalışın. Kaliteli süpürgenin motor ömrü de uzun, malzemesi sağlam olacağından tamir ve yeni süpürge alımı gibi ek harcamaların önüne geçecektir.

SES SEVİYESİ

Satın alma tercihinizi yaparken süpürgenin çıkardığı ses seviyesine dikkat etmeyi unutmayın. Temizlik esnasında en azından telefonun veya kapının çaldığını duyacak seviyedeki elektrikli süpürgeleri tercih edin.

PRATİK ÖNERİLER

  • Süpürgenin filtresini ve toz torbalıysa torbasını tam dolmadan değiştirin. Bu durum hem makineyi zorlamaz hem daha iyi emiş gücü sağlar.
  • Evinizde şarjlı elektrik süpürgesi kullanıyorsanız şarjını prize takılı bırakmayın. Elektrikli cihazlar sadece prize takılı olsa bile elektrik tüketir.
  • Makineyi mümkün olduğunca düşük güçte çalıştırın.
  • Parke gibi düz ve sert zeminler için uygun başlığı kullanın. Hiç hava alamayacak şekilde motorun uzun süre zorlanmasını engelleyin.
Sıradaki haber yükleniyor...
holder