Bilal Emin Turan Akıllı iplik mucizesi
HABERİ PAYLAŞ

Akıllı iplik mucizesi

Kesilmeyen eldivenden, terletmeyen kıyafete, BMW ve Audi’nin tavan kaplamasına kadar her alanda kullanılan akıllı iplikler, büyük bir dönüşümün habercisi. Yerli otomobilin içini de şekillendirecek akıllı ipliklerin bölgedeki en büyük üreticisi ise Zorlu Grubu. Pazar ise şimdiden 160 milyar dolar...

Akıllı iplik mucizesi

Türkiye’nin tekstil hammadde ihracatı 10.5 milyar dolar. Konfeksiyon ve hazırgiyim ihracatı da 17.6 milyar dolar seviyelerinde. Yani tekstilde toplam ihracat 30 milyar dolara dayanmış durumda. Bu haliyle 32 milyar dolar ihracatla ilk sırada yer alan otomotive kafa tutuyor. Tekstil üretiminde dünyada da ilk 5’teyiz. Tabi bunda, dünyayla başa baş rekabet edecek son teknoloji üretim yöntemlerini hayata geçiren şirketlerin etkisi büyük.

Haberin Devamı

AVRUPA’NIN EN BÜYÜĞÜ

Anadolu’da bu anlamda parmakla gösterilecek şirketler var. Zorlu Tekstil Grubu bünyesinde faaliyet gösteren Avrupa’nın ve Ortadoğu’nun en büyük polyester iplik üreticisi ‘Korteks’ bunlardan biri. 80’li yıllardan itibaren Bursa’da üretim yapan fabrikayı yerinde inceledim. Yerli Ar-Ge çalışmalarıyla iplikte ve tekstilde yaşanan akıllı dönüşüme şahitlik ettim.

PAZAR 900 MİLYAR DOLAR

Fabrikayı gezerken Zorlu Holding Yönetim Kurulu Eş Başkanı Zeki Zorlu, Zorlu Holding CEO Ömer Yüngül, Zorlu Holding Tekstil Grubu Başkanı Necat Altın ve Korteks Genel Müdürü Barış Mert önemli bilgiler paylaştı. Buna göre; dünya tekstil pazarı 900 milyar doları aşarken ev tekstilinden otomotive, hastaneden uçaklara kadar hayatın her alanına dokunan akıllı iplik ve tekstil pazarı 160 milyar dolara ulaşmış durumda. Akıllı tekstil pazarının 2025’te 475 milyar dolara yükselmesi bekleniyor.

BMW VE AUDI’YE ÜRETİM

Korteks’te üretilen akıllı ipliklerle; kesilmeyen eldiven, otomobil (BMW ve Audi dahi kullanıyor) tavan kumaşı, terletmeyen polis kıyafeti, serin tutan pike, güç tutuşan ve kendini temizleyen perde, termal yastık, kırışmayan kumaş gibi onlarca farklı yenilikçi ürün ortaya çıkmış durumda. Bir başka deyişle Zorlu’nun büyüyen pastadan daha fazla pay alacağı ortada.

Haberin Devamı

Akıllı iplik mucizesi

YERLİ OTO İÇİN ÜRETİM YAPACAK

Zorlu Holding, yerli otomobili üretmek için elini taşın altına koyan 5 babayiğitten biri. Dolayısıyla, 27 Aralık’ta tüm dünyaya tanıtılan yerli otomobilin tavan, koltuk ve kapı iç kaplaması için gerekli iplikleri BMW ve Audi gibi dünya devlerine iplik temin eden Korteks karşılayacak. Bir otomobilde koltuk ve tavan dahil 30 kg iplik kullanılıyor.

’YERYÜZÜNÜN EN TATLI ŞEYİ’

BU BİR SANAYİ AŞKI

“Yeryüzünün en tatlı şeyi sanayidir. 24 saat burada çalışsak sıkılmayız” diyen Zorlu Holding Yönetim Kurulu Eş Başkanı Zeki Zorlu, sanayiciliğin çok zevk veren bir meslek olduğuna dikkat çekerek sanayi aşkını dile getirdi. Zorlu, şöyle devam etti: “Vatan, millet için, işi olmayana iş vermek kadar zevk veren başka birşey yok. Sanayi doğurgandır. Çünkü 1 makine 1 makine daha ister, daha fazla ürün üretir.”

Akıllı iplik mucizesi

HEP BİRLİKTE KOŞALIM

Son dönemde kârı düşük olduğu gerekçesiyle sanayiden bir kaçış olduğu konusuna değinen Zorlu, “Sanayide makul kâr tanımı yok. Önemli olan kaliteli üretim ve eğitim. Çok güzel resim yapıp saz çalabilirsin. Ama sanayi öyle değil. 82 milyon birlikte hareket etmeli. Ferdi düşünmek olmaz. Milli olarak, millet olarak bunun peşinden koşmalıyız. Sanayiyi en yüksek seviyeye getirmek asli borcumuz” diye konuştu.

Haberin Devamı

DEVLERİN İŞ ORTAĞI

Daha çok TAÇ, Linens ve Valeron gibi markalarla bilinen Zorlu Tekstil Grubu, Korteks ve Zorluteks şirketleriyle faaliyet gösteriyor. Zorlu Tekstil Grubu’nun Başkanı Necat Altın, ortaya koydukları akıllı ürünlerle dünya devlerinin tercih edilen iş ortağı konumunda olduklarına dikkat çekti.

Altın, şunları söyledi: “IKEA ve HM’den, Marks&Spencer ve Zara Home’a kadar uzanan 250 dünya perakende devinin inovatif iş ortağıyız. Korteks’le 5 kıtada 57 ülkeye ihracatımız var. Türkiye’nin iplik ihtiyacının yüzde 17’sini tek başımıza karşılıyoruz. Zorlu Tekstil olarak geçen yıl toplam 605 milyon dolar ciroya ulaşırken 186 milyon dolar ihracat gerçekleştirdik. 2020’de 620 milyon dolar ciro ve 200 milyon dolar ihracat hedefliyoruz.”

KRİZ SÖYLENTİLERİNE İNAT TAM GAZ ÜRETİM

Zorlu Holding CEO’su Ömer Yüngül ise ”Gelecek akıllı tekstil ürünlerinde. Çin, ABD ve Almanya’nın sürükleyici gücü oluşturduğu bu pazarda ülke olarak geçen yıl 1.7 milyar dolar ihracat yaptık. Fakat pazarın potansiyelini düşündüğümüzde bu konuda daha gidebileceğimiz çok yol var” dedi. Kriz söylentilerine inat üretime odaklandıklarını vurgulayan Yüngül, “Çalışan makineleri ve insanları görmek kriz söylentilerinin olduğu bir ortamda keyif veriyor” dedi.

5 BİN TON OTOMOTİV İPLİĞİ

Korteks Genel Müdürü Barış Mert de şu bilgileri paylaştı: “5 bin ton otomotiv ipliği ihracatımızla, Avrupa’daki tüketimin yüzde 15’ini tek başımıza biz karşılıyoruz. Otomotiv iplik pazarı dünyada 40 bin ton. Şeker kamışı, mısır nişastasından iplik üretimine başladık. Günde 600 kg pet şişeyi ipliğe dönüştüreceğiz. Balık pulundan dahi iplik yapabiliyoruz. Dolma kalem filtresi için dahi yılda 800 ton iplik üretiyoruz."

Sıradaki haber yükleniyor...
holder