Bilal Emin Turan Alo yatırım istihdamı
HABERİ PAYLAŞ

Alo yatırım istihdamı

Korona sürecinde vatandaşların ihtiyaçlarını karşılayan ve bu krizden güçlenerek çıkan telekom sektörü, ekonomide çarkların hızlanması adına yatırımları artırarak sürdürüyor. Bu kararlılığın ardında ise Türkiye’ye olan ‘güven’ yatıyor. Dünya mobil iletişim devi Vodafone’un adımı bu açıdan anlamlı.

Pandemi sürecinde en büyük sınavı veren sektörlerin başında telekom geliyor. Uzaktan çalışma ve eğitim; donanım, yazılım, VPN, telekonferans sistemlerine olan talebi de artırdı. Sosyal medyada daha çok zaman geçirir olduk. Bu dönemde hem özel hem de iş hayatlarımızda ezberlerin bozulduğuna, yeni pratiklerin geliştiğine birlikte şahit olduk. Virüsün ektisiyle dijitalleşmede beklenenden daha hızlı bir ilerleme sağlandı ve sağlanacak.

Haberin Devamı

Alo yatırım istihdamı

İşbirliği önerisi

Mobil ve sabit telekom altyapısı ve istihdam yatırımı için özel sektörün liderliğinde bir insiyatif başlatılmasını öneren Colman Deegan, şunları söyledi: “Hükümetin daha fazla bağlanabilirlik ve kapasite sağlamak üzere dijital altyapının genişletilmesi için yapılacak yatırımların önceliklendirilmesine destek vermesi önem taşıyor. Bu yaklaşım, uzun vadede ekonomiyi olumlu etkileyecek ve ekonominin büyük ölçüde dijitalleşmesini sağlarken, hareketliliğin kısıtlanmasından kaynaklı zararı da en az seviyeye indirecek.”

PANDEMİYE İNAT DEVAM

Mobil ve sabit internet talebinin arttığı, farklı dijital taleplerin gündeme geldiği böyle bir ortamda GSM operatörleri, şüphesiz iyi bir sınav verdi. Bunda yıllardır devam eden ve pandemiye inat ara verilmeyen yatırımlar etkili. Bu yatırımların arkasında ülkenin geleceğine olan güven ve fırsatlar yatıyor. Pandemi sonrası ve Türkiye özelindeki planlarını sorduğum Vodafone Türkiye’nin CEO’su Colman Deegan, sektörün yatırım iştahını söyle özetledi:

24 MİLYARLIK GÜVEN

“Türkiye’nin potansiyeline duyduğumuz güvenle yatırımlarımıza devam ediyoruz. 2019-20 mali yılında toplam 1.7 milyar TL yatırım yaparak, Türkiye ekonomisine ve dijitalleşmeye katkıda bulunduk. Son 14 yıldaki toplam yatırımımız ise 24 milyar TL’ye ulaştı. Mobil müşteri sayımız 23.5 milyon, sabit genişbant müşteri sayımız ise 1.1 milyon oldu. Yatırımlarımızın yüzde 99’unu teknoloji yatırımı. Türkiye’nin ve sektörümüzün geleceğine duyduğumuz güvenle yatırımlarımıza devam edeceğiz.”

Haberin Devamı

ÇABAYA DESTEK VERMEK İSTİYORUZ

Diğer yandan telekom sektörünün yaşanan olumsuzluklara rağmen kendi çarklarını döndürme potansiyeline sahip olduğuna işaret eden Deegan, “Sektör istihdamı devam ettirmekle kalmayacak, kriz nedeniyle işsiz kalan pek çok kişiye de yeni iş fırsatları sunacak. GSM operatörleri olarak, hükümetin işletmeleri ve vatandaşları korumak amacıyla gösterdiği çabanın farkındayız. Bu çabaya, ülkenin dijitalleşmesi için yatırım yaparak destek vermek istiyoruz. Dijitalleşmenin, ekonomik büyümeyi de beraberinde getireceğine inanıyoruz” dedi.

ORTAK FİBER ALTYAPI KONUSU

Colman Deegan, salgın sürecinin, altyapının önemini bir kez daha ortaya koyduğunu söyledi. Altyapıda ise kritik konunun ‘fiber’ olduğuna değinen Deegan, şöyle konuştu: “Bu kapsamda, halihazırda elinde fiber bulunan operatörlerin altyapısını paylaşması, diğer taraftan yeni ortaklıklar kurularak altyapı maliyetinin düşürülmesi büyük önem taşıyor.

Haberin Devamı

Mevcut altyapıya erişim ve ortak altyapının öncelikli bir kamu politikası olarak değerlendirilmesi ve devlet teşvikiyle hayata geçirilmesinin kritik önem taşıdığına inanıyoruz. Vodafone olarak, her türlü desteği vermeye, her türlü projede yer almaya hazırız.”

100 BİN ÇOCUĞA KODLAMA EĞİTİMİ

Türkiye Vodafone Vakfı çatısı altında verilen desteklere de dikkat çeken Colman Deegan, özellikle ‘Yarını Kodlayanlar’ projesine değindi. Deegan, “Bugüne kadar 100 bin çocuğa ulaştığımız projede salgın tedbirleri kapsamında online kodlama eğitimine geçtik. Yaz sonuna kadar 10 bin çocuğa daha kodlama eğitimi vermiş olacağız” diye konuştu.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder