Bilal Emin Turan Araç almak isteyen binlerce kişi sıraya girdi! Yok satıyorlar
HABERİ PAYLAŞ

Araç almak isteyen binlerce kişi sıraya girdi! Yok satıyorlar

ÖTV indirimi ve kurdaki geri çekilmenin ardından liste fiyatına göre 70 bin liraya varan indirim yapan otomotiv firmaları talebe yetişemiyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, geçen ayın son gününde otomotiv, beyaz eşya, mobilya ve konutta ÖTV ve KDV indirimi kararı aldıklarını duyurmuş, bu karar da 1 Kasım itibarıyla yürürlüğe girmişti. Vergi avantajı 31 Aralık’a kadar sürecek. Piyasayı canlandırmaya yönelik bu kritik adım, çok kısa sürede meyvesini verdi. Bunun en net göstergesi de oto satışları.

Haberin Devamı

YÜZDE 30'A KADAR İNDİ

Otodaki vergi indirimini hatırlayalım. 1600 cc altındaki motor hacmine sahip ve vergisiz fiyatı 70 bin liranın altındaki otomobillere uygulanan yüzde 45’lik ÖTV, yüzde 30’a ve yine 1600 cc altı ve vergisiz fiyatı 70 bin lira ile 120 bin lira aralığında olan otomobillere uygulanan yüzde 50 oranındaki ÖTV de yüzde 35’e çekilmişti. Ayrıca ticari araçlarda yüzde 18 KDV yüzde 1’e indirilmişti.

120 BİN LİRA SINIRI

Vergideki bu indirimler ekimde yüzde 76 daralan otomotiv sektörüne doping oldu. Dövizdeki düşüş de araçların Türkiye’ye giriş fiyatını yani vergi matrahını aşağı çekince, ciddi indirimler yapıldı. Özellikle vergisiz fiyatı 120 liranın altına gelen araçlara, yoğun talep var. Çünkü 120 bin lirayı aşan araçta yüzde 60 ÖTV varken, 120 bin liranın altında ÖTV yüzde 35’e iniyor.

BAYİLERİN KEYFİ YERİNDE

Ekimde liste fiyatı 250-260 bin lira olan araç, kur ve vergi avantajıyla bugünlerde 190 bin liraya alınabiliyor. Fark 60-70 bin lira. Daha ucuz araçlarda da 1 ay önceye göre 20-30 bin lira avantaj var. Fiyat avantajı, yılsonu kampanyaları, sıfır faizli krediler derken, bayilere gelenlerin sayısı 1 ay önceye göre 2-3 kat arttı. Artan talebin etkisiyle Nissan, VW, Audi, Hyundai, Fiat gibi dev markaların bayileri siparişleri yetiştirmekte zorlanıyor.

BU FIRSAT KAÇMAZ!

31 Aralık’ta sona erecek ÖTV ve KDV indiriminin uzatılma ihtimali zayıf görünüyor. Dolayısıyla kur, vergi ve sıfır faizli kredi avantajının olduğu bir dönemde otomobil almanın tam zamanı, bu fırsat kaçmaz. Vergi indirimi 1-2 ay uzatılsa dahi ocak itibarıyla yeni modeller en az yüzde 10 zamlı gelecek. Son 38 gün. İndirimleri ve kredi avantajlarını değerlendirin.

Haberin Devamı

55 BİNE ÇIKAR

Oto pazarındaki son durumu değerlendiren Nissan Türkiye Genel Müdürü Sinan Özkök, şöyle dedi: “Hükümetin aldığı tedbirle ve sıfır faizli kredilerin etkisiyle ekim ayına göre satışlarımız yüzde 100’ün üzerinde arttı. Ekimde toplam pazar 21 bin 571 adet olmuştu. Kasımı 55 bin adetle tamamlarız. Aralıkta da 60 binlik rakamlara ulaşırız. Stoklar azaldı ama aralık ayını karşılarız. Xtrail gibi bazı modeller, kur avantajının da etkisiyle bir alt vergi dilimine girdi, fiyatı çok düştü ve talepte ciddi artış var.”

Sıradaki haber yükleniyor...
holder