Bilal Emin Turan Arsada kâr potansiyeli büyük
HABERİ PAYLAŞ

Arsada kâr potansiyeli büyük

Şimdiye kadar toplamda 27 milyon metrekareye yakın imarlı arsa geliştirdiklerini belirten Nef Yönetim Kurulu Başkanı Erden Timur, “Arsaya talep çok yüksek. Konut alamayan yatırım için imarlı arsaya yöneliyor. Bugün, 100-200 bin liraya rahatlıkla arsa alınabiliyor. Uzun vadede getiri potansiyeli çok yüksek” dedi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ile Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü verilerine göre, 2021’de ülke genelinde konut satışları, önceki yıla göre yüzde 0.5 azalarak 1 milyon 491 bin 856 adet olmuştu. Konuttaki kısmi düşüşe rağmen konut dışı gayrimenkul (arsa, tarla, işyeri, fabrika, ofis, depo, sanayi sitesi gibi) satışları ise tüm zamanların rekorunu kırmış ve yüzde 29.6 artışla 1 milyon 528 bin adede ulaşmıştı. Böylece arsa ve tarla etkisiyle ilk kez konut satışı geçilmişti.

Haberin Devamı

ENFLASYONDAN KORUYOR

Arsaya ilgiyi artıran bir çok neden var. Konut fiyatlarının ikiye katlanması, pandemide müstakil yaşam isteği, emeklilikte sakin bir hayat geçirme hedefi, arsanın enflasyondan koruyan ve ciddi kazançlar sağlayan bir yatırım aracı olarak görülmesi bu nedenlerin başında yer alıyor. Peki arsa yatırımı beklentileri gerçekten karşılıyor mu? Bu konuyu kurumal arsa satışı yapan Nef Yönetim Kurulu Başkanı Erden Timur’la konuştuk. Arsa yatırımının uzun vadede getiri potansiyelinin yüksek olduğuna dikkat çeken Timur, şunları söyledi:

Arsada kâr potansiyeli büyük

YÜZDE 90’I AYNI FİKİRDE

“Biz bundan 6-7 yıl önce bir yer için çalışma yapmıştık. O zaman ‘ev mi daha kârlı arsa mı?’ diye sorduk. Yüzde 90’dan daha fazla bir oran arsa daha kârlı dedi. Bugün metrekaresi 400-500 lira olan bir arsayı taksitle alabiliyorsunuz. Daha önce kurumsal olarak arsa satan yoktu. Bilgi eksikliği, güvensizlik, tapu ve imar sorunu, elektrik, su, yol gibi altyapı problemleri nedeniyle insanlar arsa alamıyordu. Biz kurumsal bir yapı oluşturarak bunun önünü açtık.”

GEÇMİŞTE ‘KONUTTA BALON VAR’ DENDİ ŞİMİI DURUM ORTADA

Geçmişte konut fiyatlarında balon olduğu, çok fazla konut üretildiğiyle ilgili sektörün eleştirildiğine dikkat çeken Erden Timur, şöyle konuştu:

Haberin Devamı

“7 yıl boyunca ‘balon var’ dendi ama tam tersine konut fiyatları artmaya devam etti. Ardından arz sorunu ortaya çıktı. Balon tartışmaları nedeniyle bankalar sektöre negatif baktı. Finansman azalınca konut üretilemedi. Alınan ruhsat sayıları 5’te 1’lere düştü. Bardak üretimini 5’te 1 azaltsanız bardak bulamayız. İşte şimdi de konut bulunamıyor. Bakın her sene 700 ila 800 bin arasında konut gerekiyor Türkiye’ye. Biz anlatmaya çalıştık. Biz insanın temel barınma ihtiyacını karşılıyoruz, başka da bir iş yapmıyoruz. Barınma sorununun hiçbir şekilde ikamesi yok. Yani bugün araba bulamazsanız, toplu taşıma kullanabiliyoruz. Ama ev bulamazsak çadırda yaşayamayız.”

MALİYETİN YÜZDE 76’SI

Konutta arsa maliyetinin Türkiye’de çok yüksek olduğunu belirten Erden Timur, “Konut maliyetlerinin yüzde 76’sı arsa, harç ve vergiye gidiyor, kalanıyla da inşaatı finanse edeceksiniz. Arsanın ciroya oranı Almanya Berlin’de yüzde 13-15, ABD Manhattan’da yüzde 20-25” dedi.

Arsada kâr potansiyeli büyük

Arsalarla ilgili farklı projeler de geliştirdiklerini belirten Erden Timur, “Arsayı değeri artana kadar çiftlik gibi de kullanabiliyorsunuz. Sosyal tesisler, çocuklar için aktivite alanları kurguluyoruz” dedi.

Haberin Devamı

ANAHTAR TESLİM SUNUYOR

Bolu’dan Mersin’e kadar sahil hattına yakın bölgelerde şimdiye kadar 27 milyon metrekareye yakın ‘imarlı’ arsa geliştirdiklerini ifade eden Timur, “Nef olarak arsayı alıyoruz. Parselizasyonunu yapıyoruz, yolunu, altyapısını, elektrik ve suyunu yapmayı taahhüt ediyoruz. Projelerin büyüklüğüne göre içine Nef projeleri de yapabiliyoruz. Kimi arsalarda içine üniversite koyuyoruz. Arsaların değerinin artması için üzerine bir çok yatırım yapıyoruz” dedi.

SIRADA BAYİLERİ VAR

Nef Arsa özelinde bayileşmeye odaklandıklarını belirten Erden Timur, “Haziran ayının sonuna kadar Nef Arsa bayilerinin ilk 10 tanesini açmış oluruz. Temmuz-ağustosta da 20 tane daha açma hedefimiz var. Yıl sonuna kadar İstanbul’da 20, Anadolu’da ise 30 adet bayiye ulaşmayı planlıyoruz. Büyük şehirlerde en az 4 yeni arsa projesini daha devreye alacağız. Nef Arsa ile bu sene 3.4 milyar liralık yeni yatırım planlıyoruz” dedi.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder