Bankacılık işlemlerinden alınan ücret ve komisyonlar her yıl enflasyon oranında artıyor. 2024 yılı enflasyonu yüzde 44.4 olmuştu. Bu artışı ilk önce EFT ve Fast hizmetlerinde görsek de 1 Şubat itibarıyla birçok kalemde ücret ve komisyonlarda artış yapıldı. Peki şu anda hangi işlem için bankaya ne kadar masraf ödeniyor? İşte işlem yaparken size rehber olacak ayrıntılar...
HER YIL GÜNCELLENİYOR
Bankalar, müşterilerine verdiği hizmetlerin karşılığında belli tutarlarda ücret ve komisyon alıyor. Bazen bu ücretlerin yüksek olması tepkilere de neden oluyor. Kredi kartı aidatı, para transfer işlemleri, farklı ATM’den para çekim masrafı, kredi tahsis ve ekspertiz ücreti, kiralık kasa parası bunlardan bazıları. Hangi hizmetlerden ücret alınabileceği Mart 2020’de standarda bağlanmıştı. Yıllık komisyon artışları da tüketici enflasyonuna (TÜFE) endekslenmişti. Dolayısıyla her yıl bu hizmet ücretlerinde düzenli bir artış yapılıyor.
EN AVANTAJLISI BULUNMALI
Bankacılık ücretleri işlem yapıldığı yere göre farklılık gösteriyor. Biz de bu kapsamda güncel işlem ücretlerini ve avantajlı yolları sizler için araştırdık. Günlük hayatta en çok EFT, havale ve Fast hizmetleri kullanılıyor. Bugün internetten ya da mobil bankacılık uygulamalarından para göndermek isterseniz otomatik olarak Fast devreye giriyor. 7 gün 24 saat para transferi sağlayan Fast’ta günlük limit 100 bin lira. En düşük Fast ücreti ise vergiler dahil 6.39 lira. Daha önce 4.66 liraydı. Fast’ta hafta sonu ve hafta içi ücreti aynı.
ŞUBELERDE 4-5 KAT PAHALI
Öncelikle avucumuzun içindeki bankadan yani mobil bankacılık üzerinden işlem yapanların en düşük ücretleri ödediğini söylemeliyiz. Çünkü bugün cep telefonundan para göndermekle şubeden aynı işlemi yapmak arasında 4-5 katlık bir fark bulunuyor. Örneğin; başka banka hesabına 20 bin lirayı Fast’la cep telefonundan transfer ederken 12 lira 80 kuruş öderken, bunu ATM’den yaparsanız 44 lira 68 kuruş, şubeden gönderirseniz 64 lira ödersiniz. Yani internetten para göndermek hepsinden avantajlı.
TABLOYA BAKIN FARKI GÖRÜN
MOBİL-İNTERNET
* Fast mobil/internet (1-6.300 lira arası) 6.39 lira.
* Fast mobil/internet (6.300-304.800 lira arası) 12.80 lira.
* EFT mobil/İnternet (304.801 lira ve üstü) 159.97 lira.
ATM
* EFT gönderimi (1-6.300 lira arası) 22.33 lira
* EFT gönderimi (6.300-304.800 lira arası) 44.68 lira.
* EFT gönderimi (304.801 lira ve üstü) 319.95 lira.
ŞUBE
* Şube ve çağrı merkezi havale (1-6.300 lira arası) 31.98 lira.
* Şube ve çağrı merkezi havale (6.300-304.800 lira arası) 63.99 lira.
* Şube ve çağrı merkezi havale (304.801 lira ve üstü) 639.90 lira.
KART AİDATI VE YENİLEME TUTARI
Tüketicilerin bankalara en çok ödediği diğer bir ücret ise kredi kartı aidatı. Standart kartın özelliğine göre aidatlar 600 liradan başlıyor. 1.200 lirayı aşan kart aidatları görmek mümkün. Ek kartlardan ise 250-300 lira tahsil ediliyor. Kart aidatından kurtulmak için aynı limitli ücretsiz kredi kartı talep edebilirsiniz. Kayıp ve çalıntı nedeniyle kredi kartının ilk iki yenilemesinden ücret alınmıyor. Üçüncü yenilemeden itibaren 80-150 lira ücret tahsil edilebiliyor. Banka kartlarının yenilenmesinde ise yine 50 lira civarı kesinti yapılıyor. Kamu bankalarında ücretler daha makul seviyede.
NAKİT AVANS FAİZİ HENÜZ DÜŞMEDİ
Merkez Bankası, faizi toplamda 5 puan düşürse de bu indirim kredi kartı faizlerine henüz yansımadı. Şu anda nakit avans faiz oranı yüzde 5. BSMV ve KKDF faizi eklenince maliyet yüzde 6’yı aşıyor. Karttan nakit çekim limiti de halen kart limitinin yüzde 25’i ile sınırlı. Taksitli nakit avansta ise bankalar 25 bin liranın üzerinde vermiyor. Nakit çekim gecikme faizi de yüzde 5.30 ve vergilerle yüzde 6.4’e yükseliyor. Faiz maliyetinin yanında bir de nakit avansın çekildiği mecraya göre yüzdelik komisyon ödeniyor. Kendi bankanızın ATM’sinden nakit avans çekerseniz işlem tutarının yüzde 1’i oranında komisyon ödüyorsunuz. Diğer bankaların ATM’sinden çekimde ise 0.55 lira artı yüzde 3.87’ye varan oranda komisyon kesiliyor. Karttan EFT yapan ise son ödeme tarihine kadar yüzde 5 faiz maliyetine katlanır.
OTOMATİK FATURA ÖDEYENLER DİKKAT!
Kredi kartıyla otomatik fatura (su, elektrik, internet gibi) ödeme talimatı verenlerin hem komisyonlara hem de faizlere dikkat etmesi şart. Çünkü faturanın kartla ödendiği tarihten ekstrenin son ödeme tarihine kadar aylık nakit avans çekim faizi (akdi faiz) uygulanıyor. O da şu anda yüzde 5. BSMV ve KKDF vergileriyle bu oran yüzde 6’yı aşıyor. Yine SGK gibi başka kurumlara kartla prim öderken yüzde 3’e varan oranda ücret kesiliyor. Artı para (avans hesap) üzerinden verilen otomatik ödeme talimatlarında da aynı maliyet söz konusu.
KASA KİRALAMA ARTIK DAHA PAHALI
Fiziki altını, döviz ve kıymetli eşyası olanlar bankaların kiralık kasalarına yöneliyor. Ocak itibarıyla kiralık kasa ücretleri arttı. Büyüklüğüne ve bankaya göre değişmekle birlikte kiralık kasalardan yıllık 8 bin 500 lira ila 24 bin lira arasında para tahsil ediliyor. Kiralık kasa için ayrıca daha sonra geri alınabilecek şekilde bir kira bedeli depozito alınıyor.
KREDİ ÇEKERKEN AKLINIZDA OLSUN
Kredi çekerken ek maliyetleri unutmamak gerekiyor. Özellikle konut kredisinde kredi tutarının binde 5’i oranında tahsis ücreti alınıyor. 1 milyon liralık kredide bu 5 bin lira anlamına geliyor. 2.500-3.000 lira taşınmaz rehin ücretinin yanında 20 bin liraya varan ekspertiz ücreti de masrafa ekleniyor.
BUNLARI DA UNUTMAYIN!
* Ortak ATM’den bakiye sorgulamada 0.27 lira kesilir.
* Ortak ATM’lerden para çekmede 1.04 lira + azami çekilen tutarın yüzde 1.15’i komisyon alınır.
* Ortak ATM’lerden para yatırmada 1.04 lira + azami yatırılan tutarın yüzde 1.15’i komisyon alınır.
* MKK hesap açma ücreti 10 lira.
* Posta yoluyla aylık hesap özeti 29 lira.
* 1 yıldan eski hesap özeti azami masraf tutarı 95 lira.
* ATM limit üstü para çekme azami tutarı 285 lira (azami oran yüzde 2.65). En az 9.5 lira kesilir.