Bilal Emin Turan Boya badanada ince hesap
HABERİ PAYLAŞ

Boya badanada ince hesap

Yaz ayları, boya badana için en çok tercih edilen dönem.

Boya badana ustalık gerektirdiğinden maliyetli de bir işlem ve bu çoğu kişinin gözünü korkutuyor.

Ama bunun da hesaplı çözümleri var. İnce eleyip sık dokumak şart!

MALZEME FİYATLARI ARTTI

Ev ve işyerlerinde belli aralıklarla boya ve badana yapmak şart. Bu, iyi görünüm sağlamak kadar sağlık açısından da önemli. İncelik gerektiren ve zahmetli olan boya badana maliyetli bir işlem. Her usta farklı fiyat sunuyor. Malzeme fiyatları da az değil. Ancak bunlar gözünüzü korkutmasın her işte olduğu gibi bunun da hesaplı çözümleri mevcut. Ama baştan iyi planlama ve araştırma şart!

Haberin Devamı

EZBERE ÖLÇÜ SÖYLEMEYİN

Evin oda sayısı ve metrekaresi boya badana fiyatlarını en çok etkileyen konu. Boyacı ustası, fiyat verirken önce alanı ve oda sayısını sorar. Ezbere ölçü söylemeyin ve telefonda pazarlık yapmayın. Ustanın gelip evde keşif yapmasını sağlayın. Bu işlem ücretsizdir.

TAVAN HARİÇ OLURSA

Boyacılar genelde sadece işçilik ücretini söyler. Boya ve malzemenin fiyata dahil olup olmadığını mutlaka sorun, sonradan sürpriz çıkmasın. Bir kaç boyacıya keşif yapamasa bile fiyatın ne olacağını sorarak karşılaştırma yapın ve ona göre pazarlık yapın. Tavanları boyatmazsanız, fiyat 300-400 lira düşüyor.

İŞİ EHLİNE BIRAKIN

İşi piyasa değerinin çok altında yapanlara karşı dikkatli olun. Çünkü ustalık gerektiren bu işi bilmeyen birisinin doğru yapmaması iki kez masraf etmenize neden olabilir. Dikkat edin cebinizden fazla para çıkmasın.

MUTLAKA ARAŞTIRIN

Boya alırken birçok alternatif var. Eve yakın nalbur ve boyacılar ihtiyaç halinde eksiklerinizi hızlıca tamamlamanızı sağlar. Ancak internet ve büyük yapı marketlerinde aynı boya için daha cazip fiyatlar bulabilirsiniz. Mutlaka araştırın ve taşıma maliyeti dahil artı ve eksilerini hesaplayın.

MALZEME ALIŞVERİŞİNİ BOYACIYLA YAPIN

Her kalitede boya ve boya malzemesi (fırça, rulo, eşyalar kirlenmesin diye serilen naylon vb) bulunuyor. Bunların fiyatları da dövize duyarlı ve çok da ucuz değil. Kafanıza göre düz hesap yapıp boya, fırça almayın. 1-2 kilo eksik alacağınız boyayı telafi edebilirsiniz. Ancak 1-2 kilo fazla boya ziyan olur. Yağlı boya, saten ve su bazlı boya çeşitleri de kafa karıştırır ve fiyatları farklıdır. Bu alışverişi boyacıyla birlikte yapmaya çalışın.

Haberin Devamı

EŞYALARA DİKKAT EDİN

Boya ve badana işlemine başlamadan önce eşyaların zarar görmemesi birinci öncelik. Küçük eşyaları mümkünse oda dışına çıkarın. Büyük kanepe ve mobilyaları odanın orta kısmına alıp naylon ya da streçle kaplayın. Duvar diplerine parkelerin korunması amacıyla gazete benzeri şeyler sermek işinizi kolaylaştırır. Damlayan boyaya hemen müdahale edin.

SİTELERİ İNCELEYİN

Boyacı bulup teklif alabileceğiniz site ve platformları mutlaka ziyaret edin. Size birçok konuda fikir verir.

armut.com

filliustam.com

boyacinizz.com

e-usta.com

evimiboya.com

ustamgeliyor.com

evdemimar.com

e-boyabadana.com

teklifgelsin.com

HANGİ TİP BOYA

Plastik boya her türlü yüzeylere uygulanır ve maliyeti düşük. Silinme özelliği yok. Silikonlu ve saten boyalar plastik boyaya göre biraz pahalıdır. Ama silikonlu boyaların silinebilme özelliği vardır ve uzun ömürlüdür.

Haberin Devamı

FİYATLARI NE?

Ortalama işçilik fiyatı

1+1 60 metrekare daire 450-1050 TL

2+1 80 metrekare daire 500-1250 TL

3+1 100 metrekare daire 600-1450 TL

3+1 120 metrekare daire 600-1500 TL

3+1 150 metrekare daire 700-1800 TL

Not: İşçilik ücreti evin eşyalı ve eşyasız olmasına göre değişiyor. Eşyalı evlerde fiyat artıyor. Fiyatlar arasında 500-600 lira fark olabiliyor. Mutlaka pazarlık yapın.

GARANTİ ÇOK ÖNEMLİ

Boya badanada, çok fazla uygulanmasa da garanti önemli. Garantili iş yapanlar var. Uygulama hataları, malzemenin kalitesiz oluşundan dolayı meydana gelen bozulmalar bu garanti kapsamında telafi edilir

BOYAYI KENDİNİZ YAPACAKSANIZ BUNLARA DİKKAT!

Boyadan önce duvar çatlakları ve çizikleri alçıyla kapatın. Alçı kurumalı.

Boyanacak zemini hafif kuru bezle silerek tozunu alın.

Rulo veya fırçaya çok fazla boya almayın.

Tavan duvarlarını yan duvarlara göre bir tık açık renge boyayın.

Boyaya önce yukarıdan başlayın böylece boya akmasını önlersiniz.

Boyanmasını istemediğimiz pencere, kapı gibi yerleri boya bantları ile kapatın. Nalburlarda var.

İnce boya sürüp iki kat boya yapan kaliteli sonuç alır.

Pencere gibi kıvrımlı noktalar için ince boya fırçası kullanın.

Tiner karışımlı boya kullanırken kapalı alanda uzun süre kalmayın.

Güneş almayan odalarda açık renk tercih edin.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder