Bilal Emin Turan Bütçe 'Garanti' altında
HABERİ PAYLAŞ

Bütçe 'Garanti' altında

Beyaz eşyadan, elektronik eşyaya ve otomobile kadar kullandığınız birçok ürünün yasal süre bittikten sonra garantisini uzatmak sizin elinizde. Bu yolla başta ödenecek cüzi bir fark, daha sonra ortaya çıkacak binlerce liralık kaybınızı önler. Mutlaka ek garanti yaptırın.

DEĞERİNİ İYİ BİLİN

Çamaşır ve bulaşık makinesi, buzdolabı, TV, laptop, kombi gibi ev aletleri ve elektronik eşyalar artık daha pahalı. Otomobil ve yedek parça maliyetleri de cep yakıyor. Bu yüzden sahip olduğunuz eşyaların değerini bilip iyi korumanızda fayda var.

Haberin Devamı

‘Garanti’ yeni alınan eşyaları ilk günden itibaren koruma altına alan en önemli yöntemlerden biri. Firmalar, yasal çerçevede ürün çeşidine göre en az 2 veya 3 yıl garanti sağlıyor. Ancak cihazların çoğu bu garanti süresinde arıza yapmıyor.

Bütçe Garanti altında

PARÇA MALİYETİ YÜKSEK

Asıl sorunlar çalıştıkça parçaların aşınmasıyla 2-3 yıl sonra ortaya çıkıyor. Eskiden birçok elektrikli cihaz uzun yıllar sorunsuz çalışıyordu. Şimdilerde artan özelliklerle birlikte daha sık arıza ve şikayetlerin olduğu görülüyor. İşte bu saatten sonra yapılacak küçük bir tamirat ya da değişecek bir parçanın maliyeti cihazı aldığınız tutarlara çıkabiliyor.

Cep yakan bu maliyetlere karşı ‘ek garanti’, ‘garanti ekstra’, ‘garanti uzatma’, ‘artı garanti’ adı altında satılan +2, +3, +4 şeklindeki garanti uzatma paketlerini mutlaka alın.

250-300 LİRAYI ESİRGEMEYİN

Ek garanti ücretleri uzatmak istenilen yıla göre değişiklik gösteriyor. Pahalı deyip kısa vadeli değil, şirketin sağladığı en uzun vadeyi tercih edin. 3.000-5.000 TL verdiğiniz ürünlerden 250-300 lirayı esirgemeyin. Bazı firmalar, belli periyotlarla yeniledikleri garantiyi 10 yıla kadar uzatabiliyor.

Garanti uzatarak, aslında cihazın 6-7 yıl size sorunsuz masrafsız hizmet vermesini de sağlamış oluyorsunuz. En ufak arızada ya da arıza şüphesinde dahi yetkili servisin garanti olmadığı bir durumda 80-100 lira gibi sadece gelip kontrol parası aldığını unutmayın. Ya da bir ürünün tamir masrafı bazen çok maliyetli olacağı için yenisini almak zorunda kalabilirsiniz.

Haberin Devamı

NE KADARA UZATILIYOR?

Fiyatlar firmaya, ürüne ve ne zamana garanti uzatımı yapıldığına göre değişiyor. Örneğin; X firma, no-frost buzdolabı için +4 yıl ek garantinin montaj tarihinden itibaren 6 ay içinde yapılması halinde 399 lira talep ediyor. Bu tarihten sonraki garanti uzatmada ise 449 lira alıyor.

Çamaşır ve bulaşık makinelerinde de yaklaşık bu seviyelerde ücret talep ediliyor. Beyaz eşyalar için +2 garantilerde fiyat 149-249 lira arasında değişiyor. Aldığınız cihazın markasına göre ek garanti ücretlerini yetkili servisleri arayarak öğrenebilirsiniz.

Bütçe Garanti altında

ALTIN ORAN NEDİR?

Aldığınız ürünün maliyetiyle garanti uzatma için ödeyeceğiniz tutarı iyi karşılaştırmak gerekiyor. 1000 liralık bir ürün için 400-500 liralık garanti uzatma faturası çıkıyorsa bu durumda ürünün normal garanti süresinde size sağlayacağı fayda yeterli olabilir. Yani ürünün fiyatının yüzde 50’sine ulaşan garanti uzatma fiyatları pek mantıklı değil.

Ürün fiyatının yüzde 8-15’i arasında olan garanti uzatmalar tercih edilebilir. Yani 3-4 bin liralık beyaz eşya, TV’ler, elektronik cihazda uzatılmış garanti iyi bir seçenek. Başta maliyet gibi görünse de bu tercih daha büyük harcamalarınızı azaltır.

Haberin Devamı

SİGORTA SEÇENEĞİ

Ek garantinin yanında sel, su baskını, hırsızlık, yangın, rutubet, yıldırım gibi beklenmedik birçok riske karşı eşyaları sigortalatmak da iyi bir seçenek.

Bu seçenek özellikle yüksek tutarlı elektronik cihazlarda tercih edilebilir. Yılda 100- 160 liraya (ayda 8-10 liraya) 30-50 bin lira arası teminatı olan eşya sigortası yaptırmak mümkün. Ancak sigorta ürün tamiratını kapsamaz.

BUNLARA DİKKAT!

  • Yetkili servisten ek garanti alındığına dair sertifika, döküm ve faturayı mutlaka alın.
  • Eşya almadan önce maksimum garanti uzatma süresini öğrenin. Uzun garantili ürünler cepten daha az para çıkmasını sağlar.
  • Garantiler, cihazınıza dışarıdan gelebilecek ve kullanıcı kaynaklı hasarları kapsamaz. Ürün kaynaklı sorunları karşılar.
  • Garanti uzatma, normal garanti süresi içinde yapılabilir. Bunun dışında garanti bittikten sonra da garanti uzatan firmalar olabiliyor.
  • Garanti servis fişinizi ve ürün satış faturanızı garanti sürenizin bitimine kadar saklayınız.
  • Ek garanti alsanız dahi tüm elektrikli cihazlarınızı ‘akım (enerji) koruma’ priziyle kullanın. Bu cihaz elektrik git-gellerinde ve yıldırım düşmelerinde cihazınızı korur.
Sıradaki haber yükleniyor...
holder