Bilal Emin Turan Çin'den gelen iş kalıcı oldu
HABERİ PAYLAŞ

Çin'den gelen iş kalıcı oldu

Türkiye’nin güçlü iç taleple en kötü zamanda bile ABD ve Avrupa gibi gelişmiş ülkelerden daha iyi performans sergilediğini söyleyen Sabancı Holding Üst Yöneticisi (CEO) Cenk Alper, “2021’e de hızlı başladık. İç talep canlı, yurtdışı da hareketli. Çin’den Türkiye’ye kayan yatırım kalıcı oldu ve büyümeyi destekliyor” dedi.

Çinden gelen iş kalıcı oldu

95 yıllık Sabancı Topluluğu, bugün 3 kıtada, 14 ülkede üretim yaparken 40 milyon tüketiciye dokunuyor ve 60 binden fazla kişiye istihdam sağlıyor. Şirketlerinin çoğu halka açık. Hisseleri işlem gören şirketlerinin piyasa değeri Borsa’daki toplam şirketlerin yüzde 6’sı kadar. Finans, enerji, sanayi, perakende... Akla gelen hemen hemen tüm sektörlerde faaliyet gösteren ve satışları 100 milyar lirayı aşan Sabancı’nın hedefleri de büyük.

Haberin Devamı

‘HUDUTSUZ KOŞACAĞIZ’

Dün bir grup gazeteciyle online olarak düzenlenen toplantıda 2020’yi değerlendiren ve gelecek döneme ilişkin stratejilerini paylaşan Sabancı Holding Üst Yöneticisi (CEO) Cenk Alper, açıklamalarına rahmetli iş insanı Sakıp Sabancı’nın “Hudutsuz koşacağız” sözlerini hatırlatarak başladı. Bu noktada Türkiye dışındaki büyümeye vurgu yapan Alper, “Sabancı Topluluğu için küresel pazarlarda rekabet etmek, fark yaratmak, Türkiye’yi temsil etmek her zaman öncelikli konulardan biri” dedi.

5 YILDA İKİ SABANCI

Kriz sonrası 5 yıllık bir yol haritası belirlediklerine değinen Cenk Alper, Sabancı Topluluğu’nun 100’üncü kuruluş yılı olan 2025 yılı itibarıyla 2 kat büyümeyi hedeflediklerine dikkat çekerek “5 yılda yeni bir Sabancı daha yaratmak istiyoruz” dedi. Gelecek 5 yılda geçmiş 5 yıldan daha hızlı bir büyüme öngördüklerini ifade eden Alper, “Döviz cinsi gelirlerimizi portföyün yüzde 30’unun üstüne çıkarmayı planlıyoruz” dedi.

EN KÖTÜ HALİNDE BİLE DAHA İYİ

Pandemiye rağmen Türkiye ekonomisindeki büyüme trendine dikkat çeken Cenk Alper, şu tespitlerde bulundu: “Türkiye’de talep salgına rağmen canlı kalmaya devam etti. Özellikle ikinci 6 ayda Türkiye’deki performans her anlamda beklentilerin ötesindeydi. Bunun birkaç tane önemli etkeni var. Birincisi Türkiye’nin jeopolitik konumu. İşlerin ciddi bir kısmı Çin’den Türkiye’ye kaydı ve bu işler kalıcı olacak gibi gözüküyor.

Haberin Devamı

Bu durum bizi gerçekten çok mutlu ediyor. Önümüzdeki döneme baktığımızda yüksek enflasyonla birlikte ekonominin bir miktar soğuyacağını görüyoruz. Ama iç tüketimin ciddi oranda yüksek olduğunu görüyoruz. 2021’e de iyi başladık. Türkiye, en kötü halinde bile herhalde Avrupa ve Amerika gibi gelişmiş ülke ekonomilerinden daha iyi bir performans sergileyecektir diye düşünüyorum. Üçüncü üç aydan itibaren aşılamayla birlikte ABD ve Avrupa’da da talep artışı görüyoruz.

Çinden gelen iş kalıcı oldu

AŞILAMA NEFES ALDIRACAK

Sabancı Holding CFO’su Barış Oran ise Türkiye ekonomisinin 2021’e de hızlı ve kuvvetli başladığını vurguladı. Oran, şunları söyledi: “Yurtdışındaki talep de hızlanarak toparlanmaya başladı. Yılın ikinci ve üçüncü çeyreğinde AB’de aşılanmanın tamamlanması ve buradaki talebin toparlanmasının da hem Türkiye’deki yerel ekonomi için ihracat bazında hem de turizm için çok önemli olacağını ve Türkiye’ye bir nefes aldıracağını düşünüyoruz. Bu anlamda da piyasanın büyüme beklentisi yüzde 4 seviyesinde, bizim beklentimiz Türkiye’nin bu seviyenin daha üzerinde büyüyeceği şeklinde.”

Haberin Devamı

60 BİN ÇALIŞANA BİRLİK MESAJI

Salgının başında çalışanlara ‘60 bin kişi birlikte girdik, birlikte çıkacağız’ mesajı verdiklerini belirten Cenk Alper, 2020 performansını şöyle özetledi: “Bir önceki yıla göre net kârını yüzde 26 artıran Sabancı Holding, 2020 yılı itibarıyla toplamda 4 milyar 768 milyon TL kâr rakamına ulaştı. Bu dönemde banka dışı kombine gelirlerde yüzde 17 gibi ciddi bir büyüme görülürken, 2019 yılsonu itibarıyla 56 milyar 370 milyon TL olan banka dışı gelirler, 2020 yılsonu itibarıyla 65 milyar 980 milyon TL’ye yükseldi. 2020 yılında Topluluğun kombine satışları ise bir önceki yıla göre yüzde 7 artarak 104 milyar TL oldu.”

ORION KAPSÜLÜNE KORDSA ÜRÜNÜ

Grup şirketlerinden Kordsa’nın ürettiği ürünlerin uydudan uzay mekiğine ve uçaklara bir çok alanda kullanıldığını belirten Cenk Alper, “Son olarak Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi’nin (NASA) insanlı uzay uçuşları için tasarlayıp test ettiği ve Mars’a gitmesi planlanan Orion kapsülünde Kordsa ürünleri kullanılıyor” dedi. Alper, Bridgestone ve Lassa’nın yerli otoya lastik üretimi için de çalıştığını ifade etti. Alper, şarj istasyonları konusunda da hazır olduklarını söyledi.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder