Bilal Emin Turan Elektrikte 3 zamanlı tarifeyle düşük fatura
HABERİ PAYLAŞ

Elektrikte 3 zamanlı tarifeyle düşük fatura

Elektrikte faturayı düşürmenin yollarından biri de üç zamanlı (çok zamanlı da deniyor) tarife. Bu yolla elektriği en ucuz zaman diliminde kullanarak yüzde 13-15 civarında tasarruf sağlamak mümkün.

Elektrikte 3 zamanlı tarifeyle düşük fatura

UNUTULMAYACAK DETAYLAR

Artan elektrik faturalarını düşürmenin pek çok yolu var. Bunların başında; klasik eski tip ampulleri LED’e dönüştürmek, elektrikli ev aletlerinde enerji verimliliği yüksek olanları tercih etmek, cihazları stand-by’da yani fişe takılı bırakmamak, buzdolabının kapağını uzun süre açık bırakmamak gibi yöntemler geliyor.

Haberin Devamı

ÇOĞU KİŞİ BİLMİYOR

Ancak çok da bilinmeyen bir tarife seçeneği var ve bunun bütçenize önemli katkısı olabilir. Faturalara yansıyan iki tür tarife bulunuyor; ‘tek zamanlı’ ve ‘çok zamanlı (üç zamanlı)’ tarife. Abonelerin çoğu tek zamanlı tarifeyi kullanıyor. Yani günün hangi saatinde olursa olsun tükettiği enerjinin kilovatsaat başına belirlenen sabit tutarını ödüyor. Yani tanımdan da anlaşıldığı gibi tek fiyat geçerli.

YAZ VE KIŞ DÖNEMİ

Çok zamanlı tarife ise gün içindeki 3 ayrı zaman dilimine göre belirlenen fiyat anlamına geliyor. Burada fatura hesaplamalarında ‘gündüz’, ‘puant’ ve ‘gece dönemi’ saat aralıkları esas alınıyor.

0Yaz aylarında yani mart ayının son pazar günü ile ekim ayının son pazar günü arasında;

  • Gündüz dönemi; saat 06.00-17.00
  • Puant dönemi; saat 17.00-22.00
  • Gece dönemi; saat 22.00-06.00 olarak uygulanıyor.

Kış dönemi uygulaması ise ekim ayının son pazar günü ile mart ayının son pazar günü arasında geçerli. O da şöyle:

  • Gündüz dönemi; saat 07.00-18.00
  • Puant dönemi; saat 18.00-23.00
  • Gece dönemi; saat 23.00-07.00

PUANT SAATLERİNE DİKKAT!

Çok zamanlı tarifede en pahalı elektrik, puant olarak adlandırılan dönemde uygulanıyor. Tıpkı televizyonlarda ‘prime time zamanı’ gibi elektrikte de en yüksek fiyat, tüm ülkenin en yoğun tüketim gerçekleştirdiği puant saatlerinde yansıtılıyor. Birim bedelin en düşük olduğu zaman ise gece dönemi.

Peki hangi tarife kimin için daha avantajlı? 4 kişilik bir aile hangi koşullarda, ne kadarlık bir kâr sağlar? Bunun gibi merak edilen tüm soruları Bursa, Balıkesir, Yalova ve Çanakkale’de 3 milyon müşteriye hizmet veren Limak Enerji Uludağ Elektrik yetkililerini sorduk. İşte çok zamanlı tarifenin püf noktaları...

Haberin Devamı

NASIL KARAR VERİLMELİ?

Kullanıcılar elektrik faturalarından günlük ortalama tüketimlerini görebilecekleri gibi, tarifeleri ne olursa olsun tek zamanlı, gündüz, puant ve gece dönem tüketimlerini de görebiliyor. Tarifesini değiştirmeyi düşünen aboneler, faturalarında yer alan tüketim satırından zaman aralıklarına göre elektrik tüketimlerine bakarak doğru kararı verebilir. Tüketimlerini daha çok gece zaman diliminde gerçekleştirenler, üç zamanlı tarifeyi tercih ederek tasarruf edebilir.

EN AVANTAJLI DÖNEM HANGİSİ, NEDEN?

Hane halkının en az elektrik tükettiği gece saatleri, üç zamanlı tarifenin de en avantajlı dönemi. Tüketiciler, üç zamanlı tarifeye geçip, elektrik tüketimini daha çok gece yaparsa elektriği puant dönemine göre yüzde 74 ucuza kullanarak faturalarını da önemli oranda düşürebilir.

Buna karşılık tüketimini yoğun olarak belirli saat aralığında yapmayanlar, özellikle en fazla tüketimi puant zaman aralığında gerçekleştirenler tek zamanlı tarifeyi kullanmaya devam ederek, üç zamanlı tarifeye göre daha ekonomik enerji kullanabilir.

Haberin Devamı

NASIL GEÇİLİR?

Tüketiciler, hangi tarifeyi kullandığını elektrik faturalarında görebiliyor. 3 zamanlı tarifeye geçmek isteyenler faturasında ismi yazan elektrik şirketine başvuru yaparak işlemini gerçekleştirebiliyor. Yeni tarife elektrik kesilmeden bir sonraki fatura döneminde devreye giriyor.

EN ÇOK FAYDA İÇİN NE YAPMALI?

Üç zamanlı tarifeyi tercih eden tüketiciler, bu tarifenin avantajlarından tam anlamıyla yararlanmak için çamaşır ve bulaşık makinesi gibi elektronik aletlerini gece çalıştırırlarsa tasarruf oranı artar. Üç zamanlı tarifeye geçişle gece enerji tüketimi yapılırsa; gündüz dönemine göre yüzde 56, puant dönemine göre ise yüzde 74 ekonomik oluyor. Buna karşılık tek zamanlı tarife kullanan tüketicilerin elektrikli ev eşyalarını gece kullanmayı tercih etmelerinin tasarrufa katkısı bulunmuyor. Çünkü tek zamanlıda her saat dilimi aynı bedelden hesaplanıyor.

Elektrikte 3 zamanlı tarifeyle düşük fatura

Sıradaki haber yükleniyor...
holder