Emeğini ekmeğini israf etme. Her dilim çok daha kıymetli

YAZI BOYUTU
Abone Ol Google News

Ülke olarak içinden geçtiğimiz bugünlerde tüm kaynaklarımızı daha dikkatli harcamamızda fayda var. Özellikle günde 12 milyon adedi çöp olan en temel besin kaynağı ekmeğin her bir diliminin kıymetini bilip israftan kaçınmalıyız. ‘Lazım olur’ deyip fazla alınacaksa dilimleyip buzluğa atılmalı.Taze taze yenilecekse de ‘evde ekmek yapmak’ son günlerde trend olan bir alternatif...

1 YILLIK SGK PRİMİ

Günde 120 milyon adet ekmek üretiliyor. Bunun yüzde 10’u yani 12 milyonu israf ediliyor. Kayıtdışı üretim de dahil edildiğinde her yıl bu israftan dolayı 1.5 milyar dolar çöpe gidiyor.

Bu parayla 250 tane devlet hastanesi, 500 tane ilköğretim ve ortaöğretim okulu, 500 kilometre 5 şeritli otoyol yapılabilir. 500 bin kişinin 1 yıllık sosyal güvenlik primleri yatırılabilir. Bu bilgileri Türkiye Ekmek Üreticileri Federasyonu paylaştı.

FIRINDA BAŞLIYOR

Ucuz olduğu için çok fazla dikkat etmiyoruz ama olağanüstü süreçten geçtiğimiz şu korona günlerinde bir dilim ekmeğin ne kadar kıymetli olduğunu daha iyi anlar olduk. Ancak buna rağmen tedarikli olmak adına eve normalden fazla alınan ekmekler iyi muhafaza edilemediği için çöpe gidiyor.

İsraf fırınlarda başlıyor ama en çok evlerde, otel ve lokantalarda tavan yapıyor. 2013’te başlatılan ‘Ekmeğini İsraf Etme’ kampanyası ile yılda 383 milyon ekmek de çöpe atılmaktan kurtarıldı.

ÜLKELER TEDBİR ALIYOR

Türkiye’de 23 milyon hane var ve günde hane başına tüketilen ekmek sayısı 3 adet. 200 gramlık ekmek 1.25 liradan satılırken, 250 gramlık olanın fiyatı 1.50 lira. Hane başına 1.25 liradan yılda ortalama 1.095 ekmek için 1.369 lira ödeniyor. 1 ekmeğin tüketilmeden atılması yılda 450 liranın çöpe gitmesi anlamına geliyor.

Hem nakdin hem de ekmeğin değerli olduğu bu zamanda, ülkenin kaynakları yeterli olsa da bu israfı önlememiz gerekiyor. Salgın, sadece tüketicileri değil dünya ülkelerini de gıda stoklamak, gıda kaynaklarını güvence altına almak üzere harekete geçirdi. Bu yüzden tüketimde daha dikkatli olmalıyız.

AMBALAJ ZORUNLU, DOKUNMAK YASAK

Virüs salgını önlemleri kapsamında, fırınlardan ekmek satışına ambalaj şartı getirildi. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yayımladığı genelgeye göre;

  • Tüketicinin doğrudan elle ekmek alması engellenecek.
  • Ekmek, kağıt veya plastik ambalajlara konularak satılacak.
  • Ambalajların ağzı, rutubet olmaması için açık bırakılacak.
  • Pazarda, manavda, sokaklarda, seyyar araçlarda ambalajlı ve ambalajsız ekmek satılamayacak.
  • Ekmek alacağınız yerde bu koşulların olup olmadığına mutlaka dikkat edin. Fırından almaya çalışın.

EKMEK ALMADAN ÖNCE

Ekmek almadan önce; tüketecek kişi sayısı, tüketilecek yemek ve evde bulunan ekmek miktarı dikkate alınmalı. Fırına veya bakkala her uğramada 2-3 ekmek almak tüketilse de tüketilmese de genel bir alışkanlık ve refleks haline gelmiş durumda. Bu alışkanlıklar değişmeli. Tamam koronavirüs etkisiyle evde daha fazla vakit geçiriyoruz ve ekmek tüketimi arttı.

Ancak dışarı çıkılmayacağı planlanarak alınan ekmekler de bir kenarda ya bayatlıyor ya da küfleniyor. Dilimleme alışkanlığı da çoğu kişide yok. Bu yüzden arta kalan parçalar çöpe gidiyor. Araştırmalar en az israfın ince dilimlenmiş ekmeklerde olduğunu ortaya koymuş.

KALANINI NASIL KULLANMALI?

Uzmanların bu konuda farklı tavsiyeleri var. Siz de kendinize en uygun olanı seçip uygulayabilirsiniz.

1-Kalan ekmeği fırına koyup kurutabilirsiniz. Bunu sonra blender’dan geçirilip toz haline getirebilirsiniz. Toz halindeki ekmeği galeta unu formunda yemeklere katmak bir alternatif. Kalan ekmeklerden peksimet veya yumurtalı ekmek de yapılabilir.

2-Sıcak havalarda yiyeceğiniz kadarını dilimleyip buzdolabına koyun. Fazlasını dondurun, çıkardığınız zaman taze olacaktır. Donmuş ekmekleri 3 ay içinde tüketebilirsiniz.

3-Bayatlayan ekmek küp küp doğranıp, tavada biraz yağda kızartılıp çorbalara katılabilir.

4-Ekmekleri ıslatıp, hayvanlara da verebilirsiniz.

EVDE YAPMAK REVAÇTA

Son günlerde eve kapanan vatandaşların önemli bir kısmı ekmeği evde yapmaya başladı. Google üzerinden de en çok arananlar arasında ‘evde ekmek yapımı’ yer alıyor. İnternette birçok tarife ulaşmak mümkün. Ama biz yine de basit ve hızlı bir tarifle işinizi kolaylaştırmak isteriz...

MALZEMELER:

  • 5 su bardağı un
  • 2 su bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı kuru maya
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 3 yemek kaşığı zeytin yağı.

YAPILIŞI: Önce derin bir kapta kuru mayayı ılık su ile eritin. Daha sonra diğer malzemeleri ekleyerek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğurun. Mayalanması için 45 dakika üzerini streçle kapatarak bekletin.

PİŞİRME: Bekletilen hamuru çok büyük olmamak kaydıyla şekil vererek hafif yağladığınız fırın tepsisine dizin. 175 dereceye ayarlanmış fırında ekmeğin üstü kızarıncaya kadar pişirin. Afiyet olsun!

TÜKETİME VE SAKLAMA KOŞULLARINA DİKKAT!

  • Ekmeği dilimleyerek tüketin.
  • Ekmek sıcaksa, soğutup daha sonra poşete koyun.
  • Ekmeği koyduğunuz poşette buharlaşmadan kaynaklanan su tanecikleri varsa mutlaka poşeti değiştirin veya ekmeği temiz bir kağıt havluya sarın.

NOT: Ekmek kullanarak yapılabilecek yemek ve tatlı tariflerine ‘www.ekmekisrafetme.com’ adresinden ulaşabilirsiniz.

Yazarlarımızdan

Sıradaki haber yükleniyor...
holder