Bilal Emin Turan Emekli olan düşük maaş şoku yaşıyor!
HABERİ PAYLAŞ

Emekli olan düşük maaş şoku yaşıyor!

Haberin Devamı

Uzun yıllar çalıştıktan sonra emeklilikte rahat etmek isteyenler, emekli olduklarına olacaklarına pişman. Sebebi düşük maaş! Çalışan hele bir de asgari ücretliyse ele geçen maaşlar şok ediyor.

Son günlerde düşük emekli maaşıyla ilgili şikayetler hızla artıyor. POSTA'yı arayan birçok emekli bu konuda dert yanıyor. Özellikle 2008'den sonra emekli olanlar mağdur.

622 liradan başlıyor

Emekli maaşı hesabında üç ayrı dönem etkili. En yüksek maaşı 2000 öncesi emeklilere bağlandı. Onu 2000-2008 arasındakiler izliyor. Yasa gereği en düşük aylık bağlama oranı Ekim 2008'den sonrası için uygulanıyor.

Bugün için taban aylık (en düşük aylık) eş ve bakmakla zorunlu olduğu çocuğu olmayanlar için asgari ücretin yüzde 35'i. Yani 622.12 lira.

2000'den sonra düşüyor

Eş ve bakmakla zorunlu olduğu çocuğu olanlar için taban aylık asgari ücretin yüzde 40'ı, bu da bugün için 711 lira demek. Primleri asgari ücretten ve bunun da büyük çoğunluğu 2000'den sonra yattıysa taban aylığa yakın yani 622-850 lira arasında maaş bağlanıyor. Emeklinin dul ve yetimi ise bu tutarlardan daha düşük maaşlarla geçinmek zorunda kalıyor.


Tabanda büyük uçurum

SGK'nın maaş hesabında yanlışlık yok ama maaşlar arasında uçurum var. Sadece tabanı baz alalım. SSK'lı işçi 2000'den önce emekli olduysa taban aylığı 1485 lira, 2000-2008 arasında emekli olduysa 1165 lira. Bugün emekli olanlarda taban aylık 622 liraya kadar iniyor. Bağkur için de aynısı geçerli. 25 yılla emekli olan Bağkurlu'dan 685 lira maaş bağlanan var.

İntibak çözüm olabilir

Mevcut durumda 9 milyona yakın asgari ücretli var. 2008'den sonra SGK'ya asgari ücretten ödenen prim ne kadar fazlaysa ortalama kazancı aşağı çektiği için bağlanacak emekli maaşını düşürüyor.

Her geçen gün düşük emekli maaşıyla ilgili şikayetler artacak gibi. Bu nedenle emeklilerin "İntibak yapılsın, taban aylık yükseltilsin" önerisini dikkate almakta fayda var.

Özellikle 2008'den sonra emekli olanların taban aylıkları çok düşük, intibak veya seyyanen zam gibi çözümlerle mağduriyetler giderilebilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder