Bilal Emin Turan 'Ev'deki fırsat kaçmasın
HABERİ PAYLAŞ

'Ev'deki fırsat kaçmasın

Mevduat faizindeki sert düşüşle birlikte konut yatırımcısı sahaya geri döndü, talep arttı. Kredi faizi avantajı sürerken, tapu harcı ve KDV indirimi de yılsonuna kadar devam edecek. Ege Yapı’nın patronu İnanç Kabadayı, “Maliyet ve talebe bağlı fiyatlar artmadan ev almak için en doğru zaman” dedi.

Konut sektöründe işler yoluna girmeye başladı. Merkez Bankası’nın son üç toplantıda 10 puanlık faiz indirimi, buna paralel kamu bankaları önderliğinde konut kredi faizlerinin yüzde 1’in altına gerilemesi, vadenin 180 aya çıkması, ekonomideki dengelenme ve artan yabancı talebi bunda etkili. Özellikle faizin yüzde 1’lik psikolojik eşiğin altına gelmesiyle ekimde kredili satış yüzde 525 artmış ve ilk 10 ayda 1 milyon adetlik sınır aşılmıştı.

Haberin Devamı

MEVDUAT FAİZİ DE DÜŞTÜ

Konut alımında sadece kredi faizlerindeki düşüş değil vadeli mevduat faizindeki gerileme de etkili. Enflasyonun tek haneye düştüğü ve yılsonu için yüzde 12’lerin konuşulduğu bir ortamda yüzde 9’lara gerileyen mevduat faizlerinin cazibesi kalmadı. Üstelik Merkez’in 12 Aralık’ta 150-250 baz puan daha faiz indirmesi bekleniyor. Buna karşılık aylık yüzde 0.99’dan konut kredisinin yıllık faiz maliyeti yüzde 11.88 civarında. Yani yüzde 12’lik enflasyon hedefine göre maliyet aslında sıfır.

YATIRIM İÇİN ALIYORLAR

Geçen salı günü görüştüğümüz Ege Yapı Başkanı İnanç Kabadayı da bu noktaya dikkat çekerek şunları söyledi: “İlk 7 ayda sadece oturmak için ev alınıyordu. Banka mevduatının cazibesi azalınca konut tekrar yatırım aracı haline geldi. Son 2 ayda satışların yüzde 50’si peşin. Bu da ev alanların mevduatını bozup geldiğini gösteriyor. Ayrıca temelden satışa yoğun talep var. Stüdyo ve 1+1 tipi dairelere ilgi arttı. Bu da gayrimenkul yatırımına ilginin arttığını gösteriyor.”

SATIŞ OFİSİNE GELEN SAYISI KATLANDI

Kredi ve mevduat faizlerindeki gerilemenin yanında kurla ilgili kaygıların da ortadan kalkmasıyla satış ofislerini ziyaret edenlerin sayısının hızla arttığını belirten İnanç Kabadayı, “Son 2 ayda satış ofislerimizi ziyaret edenlerin sayısı 4 kat arttı. Ayrıca, daha önce gelenler 3-4 ziyarette alım kararı veriyordu. Şimdi 1-2 ziyarette bu karar veriilyor. Faiz avantajı ve konuta yatırım yapmak isteyenlerin sahaya dönmesi bunda etkili” dedi.

Haberin Devamı

1.5 MİLYONLUK HEDEF

Konuttaki bu olumlu tablonun 2020’de artarak devam edeceğini söyleyen İnanç Kabadayı, “Bu yılı 1.3 milyon satış adediyle tamamlarız. Düşük faiz, bekleyen konut talebi, yabancı yatırımcıların ülkemize ilgisi, kentsel dönüşüm ve yeni konut ihtiyacı ile 2020 çok daha olumlu bir yıl olacak. 2020’de de 2018’de görülen 1.5 milyon adetlik rekor yakalanabilir” dedi.

52 BİN LİRA AVANTAJ

Şehir merkezlerinde konut stoklarının azaldığını ve yeni yapılanların ise yüzde 25-30 maliyet artışı nedeniyle daha pahalı olacağını vurgulayan Kabadayı, “3 yıl sonra bugünkü fiyatlar 2 katına çıkarsa şaşırmayın. Öte yandan yüzde 10’luk KDV ve tapu harcı avantajı süre uzamazsa 31 Aralık’ta bitecek. Bu, 500 bin liralık dairede şu anda 52 bin 500 lira avantaj demek. Stoklar da hızla eriyor. Ev alacaklar acele etsin, taleplerini ertelemesin” tavsiyesinde bulundu.

Haberin Devamı

ALIRKEN BUNLARA DİKKAT

Bankanın alınacak eve kredi verip vermediğine mutlaka bakılması gerektiğine dikkat çeken İnanç Kabadayı, “Eve ekspertiz yapılsın. Banka kredisi olduğunda konut projesi bitmezse tüketici parasını faiziyle geri alır ya da banka ödeme için projenin tamamlanmasını bekler” diye konuştu. En az batığın konut kredilerinde olduğunu vurgulayan Kabadayı, “En sadık müşteri konut kredisi kullananlar” dedi.

YENİ PROJELERE DEVAM

Yatırımlara hız kesmeden devam edeceklerini belirten İnanç Kabadayı, şunları söyledi: “2.5 milyar TL’lik yatırım zincirimizin halkalarından olan Kağıthane’deki Kordon İstanbul, Tarihi Yarımada’da Kennedy Caddesi’nde Cer İstanbul ve Çekmeköy’de ÇamlıYaka Konakları’nın inşa ve satışları sürüyor. Gelecek yıl Kağıthane ve Maslak’taki iki projemizin teslimini gerçekleştirip, 2020’de 210 milyon TL yatırımla iki yeni projeye başlamayı hedefliyoruz. Hasköy’de 110 milyon TL’ yatırımla karma proje geliştireceğiz. Çekmeköy’de ise 100 milyon TL yatırımla yeni bir proje daha planlıyoruz. İzmir Alsancak’ta 140 milyon TL’lik proje için çalışmalarımız var.”

Sıradaki haber yükleniyor...
holder