Bilal Emin Turan Facetime arabulucu
HABERİ PAYLAŞ

Facetime arabulucu

İşçi ile patronu bir araya getirerek anlaşmazlıkları mahkemesiz çözen ‘arabuluculuk’tan on binlerce kişi yararlandı. Patronla yüz yüze gelmek istemeyen veya ayrı şehirde olanlar için artık toplantıya FaceTime, WhatsApp, Skype, WeChat’le görüntülü katılma alternatifi var.

SSK’lı çalışan 19 milyon kişi ile 2 milyon işvereni yakından ilgilendiren ‘arabuluculuk’ düzenlemesi 1 Ocak itibarıyla resmen yürürlüğe girmişti. buna göre; kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, kötü niyet tazminatı, fazla mesai ücreti, hafta tatili ücreti, yıllık izin ücreti ile işe iade taleplerinde dava açmadan önce arabulucuya başvurmak gerekiyor.

Haberin Devamı

BAŞVURU NEREYE YAPILIR?

başvurular adliyelerde kurulan 108 arabuluculuk bürosu ve büroların bulunmadığı yerlerde de sulh Hukuk mahkemeleri’nin yazı işleri müdürlüklerine ücretsiz yapılabiliyor. çalışanla işveren arasındaki uyuşmazlıkları hızla çözmeyi amaçlayan sistemin olumlu sonuçları net olarak ortaya çıktı. şu ana kadar 178 bin kişi sorununu arabuluculuk yoluyla çözdü.

AYNI ORTAMDA OLMAYABİLİR

sistemle işçi ve işveren arabulucu eşliğinde masa başında görüşüyor. Görüşmelere taraflar bizzat ya da varsa avukatları aracılığıyla katılabiliyor. avukat masrafından kaçınanlara, işverene kırgın ya da kızgın olanlara yani ayrı ortamda olmak istemeyenlere sistem alternatifler sunuyor. bu konuyu avukat arabulucu Umut metin’le detaylıca konuştuk.

SAĞLIK GİBİ NEDENLER...

Umut metin, taraflardan birinin karşı taraf ile fiziki bir ortamda birlikte bulunmak istememesi veya sağlık, uçak fobisi, yurtdışı çıkış yasağı, hakkında arama kaydı olması gibi sebeplerin ortaya çıkması halinde elektronik ortamda arabuluculuğun mümkün olduğuna dikkat çekti. Umut metin, elektronik ortam için kullanılabilecek sistemlerin görüntülü olması gerektiğini söyledi.

'AŞILAMAZ' DENEN AŞILIR

Kullanılabilecek uygulamalar hakkında da bilgi veren Umut Metin şöyle dedi: “Arabuluculuk toplantılarında facetime, Whatsapp, skype, WeChat gibi görüntülü konuşmaya (telekonferans) imkan veren uygulamalar kullanılabilir. Bu haliyle arabuluculuğun zaman mekan hatta aynı mekanda bulunma şartı aranmadan yapılabilmesi, toplumdaki aşılamaz gibi duran birçok konuda uzlaşı yaratılmasına imkan verir.”

Haberin Devamı

DAĞ EVİNDE BİLE MÜMKÜN

Arabuluculuk için mahkemeler gibi adliyelere gitme şartı da bulunmadığını ifade eden Umut Metin, “Arabulucu toplantıya uygun gördüğü her ortamda, arabuluculuk toplantısını gerçekleştirebilir. Toplantı yeri bir otelin toplantı odası, bir dağ evi, bir köy, bir mezra bile olabilir. Arabulucu arabuluculuk ilkelerini özellikle gizlilik/tarafsızlık gibi ilkeleri zedelemeyecek saygın her ortamda toplantı organize edebilir” diye konuştu.

İSTEDİĞİN ÜLKEDE GÖRÜŞ

Türkiye dışında başka bir ülkede dahi arabuluculuk toplantısının gerçekleştirilebileceğini söyleyen Umut metin şu iki örneği verdi:

ÖRNEK 1: Almanya Berlin’de yaşayan 2 Türk vatandaşının Konya Türkiye’de yaşadıkları bir alacak-verecek tartışması veya benzeri başka bir ihtilaf, taraflar Türkiye’ye hiç gelmeden arabulucunun haftasonu veya bir akşam Almanya’ya gitmesi ile çözümlenebilir.

Haberin Devamı

ÖRNEK 2: Bir İngiliz vatandaşı ile geçmişte ortaklık kurmuş ve bu ortaklığa bağlı Türkiye’de sorunları süren Türk vatandaşı arabulucuya başvurursa, istenirse İngiltere’de veya Türkiye’de veya tarafların buluşabileceği herhangi bir başka ülkede arabuluculuk toplantısı yapılabilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder