Bilal Emin Turan Gençlere tasarruf fırsatları
HABERİ PAYLAŞ

Gençlere tasarruf fırsatları

Yıllar çok çabuk geçiyor. Hayallerin gerçekleşmesi için zaman da gerekiyor para da. Bu yüzden ne kadar erken harekete geçilirse damla damla biriken tasarrufun hacmi de o kadar büyük oluyor. Bu konuda devlet ve bankalar gençleri uzun vadeli birikime teşvik eden kazançlı alternatifler sunuyor.

Gençlere tasarruf fırsatları

10 MİLYONUN ÜZERİNDE

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre, 2021 yılı itibarıyla ülkemizin toplam nüfusu 84 milyon 680 bin 273 kişi. Nüfusun 12 milyon 971 bin 289 kişisi 15-24 yaş arasında. Yani nüfusun yüzde 15.32’si gençlerden oluşuyor. TÜİK’in önümüzdeki yıllara ilişkin nüfus projeksiyonuna göre genç nüfusun gelecek 20-30 yıl daha 10-12 milyon seviyesinde olacağı tahmin ediliyor.

Haberin Devamı

ERKEN YAŞTA BİLİNÇ ŞART

Genç nüfus, üretim ve yeni değerler yaratmak için toplumun temel yapı taşı olmaya devam edecek. Gençler üretime katkı sunarken finansal okuryazarlık ve tasarruf konusunda da kendilerini geliştirmeli. Her zaman söylediğimiz gibi ‘devir tasarruf devri’. Bu bilincin genç yaşlarda hatta çocuklukta başlaması çok daha önemli. Gençlerin birikim ve tasarruf eğilimlerini artırmak için finansal kurumlar farklı çalışmaları hayata geçiriyor.

YAŞIN 18 OLMASINI BEKLEMEYİN

Bankada yasal hesap açma yaş sınırı 18. Bu yaşın altındakiler velisiyle şubeye gidip hesap açabiliyor. Sonraki işlemlerini (birikim gibi) kendisi yapabiliyor. Böylece 100-250 Türk Lirası (TL), 50 dolar veya Euro gibi harçlıklardan ya da aylık harcamalardan artan birikimlerle hem gençlerin hedeflerine ulaşmaları sağlanıyor hem de ileride ihtiyaç duyabilecekleri finansal destek sağlanmış oluyor.

HESAP DA VAR BES ALTERNATİFİ DE...

Hesaplara alternatif olarak şu anda gençlere dönük birikim için en kullanışlı uygulama Bireysel Emeklilik Sistemi (BES). BES, yüzde 30’a çıkarılan devlet katkısıyla daha avantajlı görünüyor. Örneğin; 200 lira katkı payı yatırıldığında 260 lira gibi işlem görüyor. Bu gibi tasarruf yöntemleriyle 5-10 yıllık planlamalar yapılırsa küçük tutarlar hatırı sayılır rakamlara ulaşıyor.

İŞTE DÜZENLİ BİRİKİME KATKI SAĞLAYAN YÖNTEMLER

Haberin Devamı

GENÇLİĞİN BES PLANI

Türkiye Hayat Emeklilik’in bu planı 18-26 yaş grubuna hitap ediyor. Ziraat Bankası, VakıfBank, Halkbank şubelerinden başvuru yapılabiliyor. Aylık katkı payı 150 lira. Sistemde 5 yıl kalana giriş aidatı da yok. Fon dağılımı yılda 12 kez değiştirilebiliyor.

GENÇ EMEKLİLİK PLANI

Anadolu Hayat Emeklilik tarafından sağlanan bu hizmet 18-25 yaş arasını kapsıyor. Aylık ödeme 200 lira. Anlaşmalı sağlık kurumlarında indirim fırsatı, ücretsiz ambulans hizmeti gibi ekstraları bulunuyor.

ERKEN BES PLANI

Katılım Emeklilik için 18 yaş altı gruba sunulan bir plan. Aylık ödeme 100 liradan başlıyor. Yönetim gider kesintisi yok. Giriş aidatı alınmıyor. Ücretsiz asistan hizmeti (diş ve göz check up’ı gibi) sunuluyor.

ÇOCUKLARA BES PLANI

18 yaş altını kapsayan bu BES uygulaması Garanti BBVA Emeklilik tarafından sunuluyor. Aylık ödeme 185 liradan başlıyor. Yılda 12 kez fon dağılımı değişikliği ve esnek ödeme seçeneği var. Bu arada birçok emeklilik şirketi 18 yaş altı için BES imkanı sunuyor.

Haberin Devamı

DEVLET KATKILI ÇEYİZ HESABI

Evlilik hazırlığı yapan gençler için devlet katkılı çeyiz hesabı sunuluyor. Bankalara giderek hesabı kolayca açtırmak mümkün. Evlilik tarininden önce en az 3 yıl birikim yapan ve 27 yaşını doldurmadan ilk evliliğini yapanlar bu haktan yararlanıyor.

Yani 27 yaşını doldurmamış kişiler bu hesapta biriken paranın yüzde 25’i kadar devlet katkısı alabiliyor. Aylık asgari ödeme tutarı bu yıl için 282 lira (üst sınır 2 bin 828 lira). Düzenli ödeme tutarı limitleri her yıl yeniden değerleme oranında artırılıyor. Ödemeler aylık veya üç aylık olabiliyor. Hesaptan ara çekim de yapılabiliyor.

Açılışta bir defaya mahsus bu yıl için 42 bin 425 lira para yatırılabiliyor. Azami katkı tutarı ise 36-47 ay için 11 bin 840 lira, 48-59 ay için 13 bin 662 lira, 60 ay ve üzeri için ise 16 bin 394 lira. Ayrıca çeyiz hesabındaki birikime faiz de uygulanır. Bu faiz de banka sitelerinde yıllık yüzde 12 olarak ilan edilmiş durumda.

KÜÇÜK TUTARLARI KATLAYAN SEÇENEKLER

  • İş Bankası Biriktiren Genç Hesap: 18-26 yaş arası için geçerli. Aylık asgari birikim 250 lira. 6 veya 12 aylık dönemler için birikim hedefi koyarak ödül ek faiz (yüzde 2.75) getirisi sağlanabiliyor. Hesap internetten de açılabiliyor.
  • Global Genç Hesap: 25 yaş ve altındaki kişiler için TEB tarafından sunulan hesapla, 100 TL/dolar/ Euro’dan başlayan birikimlerden faiz getirisi elde etmek mümkün. 45 gün hoşgeldin faizi uygulanıyor.
  • VakıfBank Genç Arı Hesabı: 18-35 yaş için geliştirilen hesapta, 60 gün tanışma faizi (yüzde 17.50) avantajı bulunuyor. Hesaptan istendiği an para çekilebiliyor. Hesap dolar, Euro olarak da açılabiliyor.
  • Garantili Gelecek Hesabı (Garanti BBVA): Aylık 100 lira ve üzeri olmak üzere istediğiniz tutarda düzenli birikim yapabilirsiniz. İhtiyaç halinde birikim çekilebiliyor. Veliler bu hesabı çocukları adına da açtırabiliyor.
  • Akbank Birikim Hesabı: Hesap açılışı 100 liradan başlıyor. 5 yıl vadeli olarak açacağınız bu hesap ile binlerce lira biriktirebilirsiniz. Birikime uygulanan faiz, hesap açılış tarihi itibarıyla şube kanalı için ilan edilen 1 yıl vadeli en yüksek faiz oluyor. Esnek birikimde ise torununuz için bile hesap açabiliyorsunuz.
  • Halkbank Büyüyen Çocuk Hesabı: Çocukların tasarruf alışkanlığını artıran bu hesap en az 3, en fazla 10 yıl seçeneklerini sunuyor. Hesabınıza aylık ya da 3 ayda bir yatırım yapabiliyorsanız. En düşük ödeme 50 TL/dolar/Euro. Piyasa koşullarına bağlı faiz uygulanıyor. Faiz tahakkuku yıl sonunda oluyor. Ayrıca Birikimli Vadesiz Altın Hesabı açmak da mümkün.
  • ING Biriktiren Turuncu Hesap: Belirleyeceğiniz hedef doğrultusunda birikim yapabilir, günlük faizle paranızı değerlendirebilirsiniz. Birikim hedefinizi dilediğiniz zaman düzenleyip, ihtiyaç halinde paranızı kullanabilirsiniz.
  • Denizbank Mevduat Biriken Hesap: 250 lira, 50 dolar veya 50 Euro’dan başlayan tutarlarla geleceğiniz için birikime başlayabilirsiniz. Hesabın vadesi 3 yıl. Aylık veya 3 aylık birikim imkanı var. Faiz dört büyük özel bankanın açıkladığı en yüksek faizin üzerinde oluyor.
  • Kuveyt Türk Birikimli Katılma Hesabı: Asgari vade 3 yıl. Hesap açılışı için en az 150 lira, 100 dolar, 100 Euro veya 50 gram altın gerekiyor. En az 50 lira tutarında ödeme talimatı verilebiliyor. Vadeden önce 3 kez ve anaparanın yüzde 50’sine kadar para çekim hakkı var.
  • Enpara Birikim Hesabı: Gecelik faiz vermesiyle dikkat çekiyor. Minimum açılış tutarı 10 lira. TL, dolar ve Euro üzerinden hesap açabiliyorsunuz.
Sıradaki haber yükleniyor...
holder