Bilal Emin Turan Hesaplı serinlik
HABERİ PAYLAŞ

Hesaplı serinlik

Ülke genelinde temmuzla birlikte hava sıcaklığı rekor düzeye ulaşıyor. Serinlemek için kullanılan cihazlar nedeniyle enerji tüketimi de ortalamanın üzerine çıkıyor. Enerjiyi verimli kullanmak ve elektrik faturasını düşürmek de bu dönemde önemli hale geliyor. Serinlemek için en çok tercih edilen cihazlar klimalar ve vantilatörler. İkisinin yaptığı etki farklı olsa da serinlemede tercih yapılırken bu cihazların fayda ve maliyeti karşılaştırılıyor.

EN UCUZU 2 BİN LİRA

Yılda 1 milyon civarında klima satışı yapılıyor. 2 bin liradan başlayan klima fiyatları 10 bin liranın üzerine çıkabiliyor. Özetle en ucuzu 2 bin lira. Çoğu evde bulunan, ucuz ve kolay taşınabildiği için tercih edilen vantilatörün fiyatı ise 90-100 liradan başlıyor, 4 bin liraya kadar çıkıyor. Bunlara ek olarak portatif hava soğutucular (hava soğutmalı, buharlı vantilatör de deniyor) bulunuyor. Bunların da fiyatı 1000 lira civarında.

Haberin Devamı

İKİSİNİN DE AVANTAJLARI FARKLI

Düşük tüketime karşılık vantilatör sadece üflediği noktayı serinletir. Klimada tüketim biraz fazla olsa da tüm odanın serinliğini sabit tutar. Bir de klima ortam sıcaklığı istenen noktaya geldiğinde otomatik kapanır. Bu da harcadığı elektrik enerjisini düşürür. İkisinin de bir birine göre avantajları var. Bu noktada seçim yaparken beklentinizin ve bütçenizin ne olduğu önemli.

UZMANLAR NE DİYOR?

Uzmanlara göre; serinlemek için klima da vantilatör de tercih edilebilir. Ama kullanmasını bilmek gerekiyor. Klima kullanılıyorsa dışarıdaki sıcaklık ile klimalı ortamdaki sıcaklık farkı en fazla 7 derece olmalı. Dışarıda 40 derece sıcaklık varken klimanın derecesini 18’e düşürürseniz olumsuz etkilenirsiniz. Vantilatör kullanıyorsanız sadece bir kişinin üzerine dönük olmamalı ve orta kuvvette çalışmalı.

TÜKETİMİ NE KADAR?

Elektrik tüketimi ise cihaza göre değişiyor. Örneğin 12.000 BTU (BTU: soğutma kapasitesi), 1200 Watt’lık bir klimanın 24 saat açık kaldığını düşünelim. 1200 Watt’lık bir klima 24 saatte (24 Saat x 1200 Watt = 28.800 Watt) 28.8 Kilowatt saat enerji harcar. Bunun da bugünkü elektrik tarifesiyle karşılığı 15.5 lira. Bir başka deyişle 24 saatte 15.5 lira harcar.

Haberin Devamı

24 SAATTE 1 LİRA

Genellikle dar ve küçük alanlarda, kısa süreli, taşınabilir serinleme yöntemi arayan kişiler tarafından tercih edilen vantilatör ise ortalama 50-100 Watt arasında elektrik tüketir. Pek mümkün olmasa da 24 saat açık kaldığını düşünürsek 75 Watt’lık bir vantilatör (24 Saat x 75 Watt = 1800 Watt) 1.8 Kilowattsaat enerji harcar. Bu da günlük 1 liralık tutara karşılık gelir.

Hesaplı serinlik

Hesaplı serinlik

Sıradaki haber yükleniyor...
holder