Bilal Emin Turan İki sıfır atıp algıyı değiştirecek
HABERİ PAYLAŞ

İki sıfır atıp algıyı değiştirecek

124 binlere çıkarak rekor kıran borsayla ilgili yeni düzenleme yolda. Borsa İstanbul Genel Müdürü Hakan Atilla, 27 Nisan itibarıyla endeksten iki sıfır atacaklarını söyledi. Atilla, böylelikle borsanın 120 binlerden 1.200’lere geleceğini, enflasyonist ülke ve pahalı piyasa algısının biteceğini söyledi.

ABD’de haksız bir mahkumiyetin ardından ailesine ve ülkesine kavuşan eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla, ekimde Borsa İstanbul Genel Müdürlüğüne getirilmişti. Atilla göreve başladıktan sonra dün ilk kez ekonomi basınıyla bir araya geldi. İstinye’deki Borsa İstanbul binasındaki toplantıda, yerli yatırımcıların borsaya olan ilgisinden, halka arz çalışmalarına ve bu yıl içinde devreye alınacak düzenlemelere kadar birçok konuda sohbet etme fırsatımız oldu.

Haberin Devamı

210 MİLYAR DOLARLIK DEĞER

Öncelikle 403 şirketin işlem gördüğü borsanın 124 bin puanları aşarak rekor kırdığına dikkat çeken Hakan Atilla, halka açık şirketlerin değerinin göreve geldiği tarihten sonra yaklaşık 40 milyar dolar artarak 210 milyar dolara çıktığını söyledi. Borsada işlem yapmak için günlük hesap açılışlarının 3-5 binden, 10 binlere yükseldiğini, bir başka ifadeyle yerli yatırımcı ilgisinin arttığını belirten Atilla, yatırımcı sayısının 1.3 milyona ulaştığını vurguladı.

İki sıfır atıp algıyı değiştirecek

Borsa İstanbul Genel Müdürü Hakan Atilla, aralarında POSTA Ekonomi Müdürü Bilal Emin Turan’ın da olduğu bir grup basın mensubuyla sohbet toplantısı yaptı.

HALKA ARZ İÇİN TÜRKİYE TURU

Bu haftasonu itibarıyla Gaziantep’ten başlayarak halka arzla ilgili olarak şirketleri bilgilendireceklerini söyleyen Atilla, “Borsaya girip işlem yapmak isterlerse ne gibi desteklerde bulunabiliriz, bunları izah edeceğiz. Güvenli bir ortamda işlem yapabileceklerini aktaracağız. ‘Her şirket gelsin borsaya açılsın’ diye bir düşüncemiz yok. Borsanın ve yatırımcının uzun vadede menfaat sağlayabileceği, ülke ekonomisine katkı sağlayacak şirketlerin borsada olmasını istiyoruz” dedi. Atilla, borsanın halka arzı konusunda da çalıştıklarını ve yıl sonuna kadar hazır hale geleceklerini ifade etti.

Haberin Devamı

ANLAŞILIR DİLLE TANITIM ARTACAK

Borsanın algısını değiştirmek için reklam ve tanıtıma hız vereceklerini söyleyen Atilla, “Dilimizi biraz daha teknik terimlerden kurtararak halkın anlayacağı seviyeye indirgeyeceğiz. Onlarla bir kaynaşma yaratmak istiyoruz. BES’te 7 milyon katılımcı var. Onların da borsayı sıcak ve sempatik bulmalarını istiyoruz. ‘Borsa kumarhane aman uzak durayım’ algınısını kırmak istiyoruz” diye konuştu.

İki sıfır atıp algıyı değiştirecek

120 BİN YERİNE 1.200

124 binle rekor kıran borsanın daha çok yolunun olduğuna işaret eden Hakan Atilla, gelinen seviyede endeksten 2 sıfır atmayı plandıklarını ifade etti. Hazırlıklara başlandığını ve ilk uygulamanın 27 Nisan’da devreye alınacağını söyleyen Atilla, böylelikle endeksin, 120 binlerden 1.200’lere geleceğini (endeksin dünkü seviyesine göre 1.191), böylece enflasyonist piyasa algısının biteceğini ifade etti. Atilla bu değişikliğin nedenleriyle ilgili ayrıca şunları söyledi:

PAHALI İMAJI OLUŞTURUYOR

“Dünyada 100’e yakın borsa var. Bunların sadece 6 tanesi 100 binin üzerinde ve bir tanesi de biziz. 100 bin puan seviyesinde olan lige baktığımızda Jamaika, Tahran, Venezuela, Arjantin ve Brezilya borsaları yer alıyor. Bu grubun içinde yer alıyor olmak, yatırımcılar açısından, enflasyon tek hane de olsa, ister istemez enflasyonist bir piyasa ve ülke algısı yaratıyor. Diğer yandan 100 binli seviyeler borsanın pahalı olduğu algısı oluşturuyor. 100 borsanın 30-35’inin endeksleri 1.000-5.000 puan aralığında. Sıfır atma olayı 1997’de de yapıldı. Atılmasaydı bugün endeks 2 milyon olurdu. Biz de bugünden tedbir alırsak sağlıklı bir yapı olur.”

Haberin Devamı

Hakan Atilla’nın açıklamasında öne çıkan diğer başlıklar şöyle:

● Açığa satış yasağının kalkmasını takipteyiz.

● Kapalı tahtalar ile ilgili bizim tarafımızda yapılabilecek birşey yok.

● Halka açıklık oranı çok düşük hisselerde düzenleme olacak.

● Temettünün vergilendirilmesi konusunu diğer kurumlarla ortak çalışıyoruz.

İki sıfır atıp algıyı değiştirecek

BITCOIN YERİNE ALTINA DAYALI 'BİGA'

İlk dijital kripto paralardan Bitcoin’e ilgi halen devam ediyor. Bitcoin’in dayandığı bir varlık olmadığını belirten Atilla şöyle dedi: “Takasbank olarak biz ‘Biga’ adında dijital para ürettik. Bitcoin’den farklı olarak ‘Biga’ altına dayalı ve 1 gram altına eşit. 6 bankayla bunu test ettik. Müşteriler, açtıkları hesapta Biga alırsa bunun karşılığı altın Takasbank’ta fiziki olarak tutuluyor. Dolayısıyla başka bir bankaya 7/24 transfer edebiliyor. İleride bu ticarette ve alışverişte de kullanılabilecek. Fikir olarak Bitcoin’den daha gelişmiş bir sistem. Üstelik altın arttıkça da değer kazanıyor.”

BORSAYI BİLMEYEN DESTEK ALMALI

Yerli bireysel yatırımcıların borsada aktif olduğuna işaret eden Atilla, “Faizlerin düştüğü ortamda borsaya ilgi artıyor. Yabancıların payı yüzde 57 ama yerli yatırımcıların günlük işlem hacminden aldığı pay yüzde 75” dedi. Küçük yatırımcıları borsaya daha çok çekmek için yeni teşvik mekanizmalarını (temettü, vergi indirimi gibi) devreye alacaklarını belirten Atilla, şunları aktardı: “Vatandaşlarımızın sermaye piyasalarına yatırım yapmalarını arzu ederim. Ancak bu konuda yeterince bilgileri yoksa aracı kurumlar üzerinden yatırım yapsınlar. Sosyal medyadan yapılan tavsiye ve önerilere itibar etmesinler. Yatırım fonları üzerinden borsaya gelmek daha mantıklı. Borsaya yatırım fonları üzerinden çok gelen var. Yatırım fonu müşterisi 3 milyonun üzerinde.”

TAŞINMA 2023’Ü BULUR

Hakan Atilla, Borsa İstanbul’un Finans Merkezi’ne taşınma tarihinin ise 2022 veya 2023’ü bulabileceğini söyledi. Borsada açığa satış yasağının kalkması için çaba sarf ettiklerini de belirten Atilla, seans saatlerinde değişiklik yapılmasının ise gündemde olmadığını belirtti.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder