Bilal Emin Turan İş bulmanın püf noktaları
HABERİ PAYLAŞ

İş bulmanın püf noktaları

Haberin Devamı

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre; 3.2 milyon işsiz var. Yani 31.7 milyon çalışan adayı arasında 28.5 milyonu iş bulabilmiş. 5 gençten 1'i halen işsiz. Türkiye'nin kanayan yarası işsizliğe çare olmak için Türkiye İş Kurumu (İşkur) yoğun bir çalışma yürütüyor. Ancak özel sektör de boş durmuyor. İşkur onaylı olan iş bulma platformu Kariyer.net bunlardan biri.

HER GÜN 350 BİN BAŞVURU


Son 5 yılda 3 milyon kişinin iş bulmasına aracılık eden Kariyer.net'e her gün 5 bin yeni CV (özgeçmiş) ekleniyor. 25 milyon kayıtlı CV'nin olduğu platform üzerinden her gün 350 bin iş başvurusu yapılıyor. Biz de işçi ve işveren iletişimi konusunda uzmanlaşmış Kariyer.net'in Genel Müdürü Fatih Uysal'a 'iş'in püf noktalarını sorduk. Uysal, çok önemli tüyolar verdi.

EN ÖNEMLİSİ DÜRÜSTLÜK


"CV hazırlarken dürüst olun" diyen Uysal, CV'ye mezun olduğu okulu dahi yanlış yazanların ve bunların bir hayli fazla olduğuna dikkat çekti. Çok klişe gibi görünen şeylerin, hobilerin patronun gözünde fark yarattığını söyleyen Uysal, "Örneğin babanızın işine yardım ettiyseniz belirtin. Sosyal faaliyetlerinizi, aynı anda birden fazla işi götürebildiğinizi gösteren örnekleri CV'ye yazın" dedi.

FARK YARATAN ÖNE GEÇER


Üniversiteden mezuniyetin standart olduğunu belirten Uysal, patronun fark yaratan adaylara öncelik verdiğini söyledi. Uysal, patronun da CV'de özene ve çok yönlülüğe baktığına dikkat çekti. Bu yüzden internetten CV hazırlarken tüm boşlukların doldurulması gerektiğini belirten Uysal, "Mutlaka ön yazı olmalı. Hatta farklı kurumlara farklı ön yazı ve CV ile başvurulmalı" diye konuştu.

AYNA KARŞISINDA PROVA


İş başvurusu yaptınız ve sizi mülakata çağırdıklar. Ne yapmalı? Fatih Uysal bu konuda da şunları söyledi: "Önce gideceğiniz kurumu hatta görüşeceğiniz kişiyi internetten araştırın. Ön hazırlık yapın. Görüşmeye mutlaka erken gidin. Bu işe ilgi gösterdiğinizi belirtir. Giyimden çok özen öneli. Patron fiks 'kendini anlat' der. Buna hazırlık olun. Ayna karşısında bir prova yapın. Farklı olduğunuzu hissettirin."

ÜCRET TUZAK SORUDUR


Mülakatta sakin olmanın önemine işaret eden Fatih Uysal, "Heyecanlandım, kötü gidiyor düşüncesine kapılmayın. Sizin bize sorunuz var mı? şeklinde sorular gelebilir. Buna hazırlıklı olun ve şirketin yaptığı işle ilgili bir soru sorun. Ücret tuzak sorudur. Görüşmenin son aşaması değil ve mülakatta bu soru gelirse 'Şu ana kadar ücret düşünmedim' deyin ve ilk hedefinizin ücret olmadığını gösterin."

TEK TIKLA İŞ BUL


Küçük işletmelerde işlerin aksamaması için usta, teknisyen, garson gibi mavi yakalı çalışanı hemen bulmak önemli. Asgari ücretle geçinen bu işçiler için de işsiz kalınca hemen iş bulmak hayati. Hatta evin işe yakın olması maliyet açısından çok önemli. Kariyer.net işçi ve işvereni bir araya getirmek için 'İşin olsun' uygulaması oluşturdu.

Her isteyen cep telefonuna bu uygulamayı ücretsiz indirip anında iş başvurusu yapabiliyor. Kendine en yakın işleri seçip anında işyerini arayabiliyor. Zaman kaybını ve prosedürleri ortan kaldıran ve Türkiye'de ilk olan uygulama, patronun da çok işine yarıyor. Ücretsiz ilan vererek işlerin aksamaması için aradığı işçiye hemen ulaşıyor.



Bu meslekleri yapan işsiz kalmıyor

ŞU ANDA EN ÇOK ARANANLAR


* Satış temsilcisi
* Mühendis
* Teknisyen
* Satış müdürü
* Garson
* Depo elemanı
* Makam şoförü
* Şoför/sürücü
* Depo elemanı
* Kasiyer
* Güvenlik görevlisi
* Temizlik görevlisi
* Vasıfsız eleman

GELECEĞİN MESLEKLERİ


* Biyomedikal mühendisliği
* Data analistliği
* Yazılım mühendisliği
* Fizyoterapist
* Diyetisyen
* Psikiyatrist/Psikolog
* Solunum terapisti
* Hemşirelik
* Enerji sistemleri mühendisliği
* Sosyal medya uzmanı
* İçerik editörü.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder