Bilal Emin Turan Isınırken doğalgaz mı elektirik mi?
HABERİ PAYLAŞ

Isınırken doğalgaz mı elektirik mi?

Havaların soğumasıyla ısınma giderinde ciddi artışlar olmaya başladı. Isınmada sadece doğalgaz değil, elektrikli ısıtıcılar da çok sık kullanılıyor. Özellikle son dönemde elektrikli ısıtıcılara talep arttı. Ancak hesabı iyi yapmak gerekiyor. Ucuz diye elektriğe yüklenmek pahalıya gelebilir. Hangi amaçla kaç metrekarelik alanda kullanılacağı çok önemli.

Isınırken doğalgaz mı elektirik mi

SATIŞTA YÜZDE 70 ARTIŞ

Soğukların kendini iyice hissettirdiği bu dönemde ısınmayla ilgili maliyet hesabı yapılmaya başlandı. Bunda da doğalgaz faturalarının geçen yıla göre daha yüksek gelmesi etkili. Bu yüksek faturalardan kaçınmak isteyenlerin genelde tercihi elektrikli ısıtıcılar oluyor.

Haberin Devamı

Bu talep satışlara da yansımış durumda. Ocak ayının ilk haftasında bir önceki haftaya oranla elektrikli ısıtıcıların satışı yüzde 50, radyatörlerin satışı yüzde 70 artış gösterdi. Klima satışı ve kullanımında da bu dönemde artış gözlendi.

HESABI İYİ YAPIN

Peki, faturayı düşürmek için doğalgaz yerine elektrikli ısıtıcıları ve klimayı kullanmak ne kadar hesaplı? Yapılan hesaplamaya göre pratik gibi görülen elektrikli sobalar, kızılötesi (infrared) ısıtıcılar, fanlı ısıtıcılar bütçeyi hayli zorluyor.

1 kilovatsaat elektriğin vergi, fon, dağıtım bedeli dahil toplam maliyeti yaklaşık 71 kuruş. Tüm hesabı da buna göre yapmakta fayda var. Diğer yandan kaç metrekarelik alanın ısıtılacağı da çok önemli.

NE KADAR ENERJİ?

Doğalgaz kombiyle 2-3 odayı ısıtmak için harcanan enerjiyle, elektrikli sobanın kullanımı sonucu harcanacak enerji maliyeti aynı değil. Örneğin, 24 metrekarelik bir odayı ısıtmak için günde 10 saat çalışan 2000 Watt gücündeki bir kızılötesi (infrared) ısıtıcı ayda 600 kilovatsaat elektrik yani 426 liralık tüketim yapıyor. Aynı odayı günde en az 8 saat çalışan 1500 Watt gücündeki bir klima ile ısıtanlar ise ayda 360 kilovatsaat yani 256 liralık elektrik tüketiyor.

RADYATÖRLER DAHA MASUM

Infrared ısıtıcılar ve elektrikli sobalar 2500-3000 Watt’a kadar güç kullanıyor. Bu cihazlar çoğu kez dönük olduğu alanı ısıtıyor. Odadaki havayı da kuruttukları için baş ağrısı yapabiliyor. Kaliteli yağlı radyatörler klimadan sonra elektrikle ısınma da iyi bir alternatif.

Haberin Devamı

Isınırken doğalgaz mı elektirik mi

Geç olsa da sadece etrafını değil tüm odayı ısıtıyor ve devamlı belli bir ayarda tutarsanız elektrik tüketimi de nispeten azalıyor. Bir kere ısındığında ise içindeki yağın özelliğiyle uzun süre sıcak kalıyor. Fiyatı 250-300 liradan başlıyor.

KLİMA BİR ADIM ÖNDE

Elektrikle ısınmanın tek çözüm olduğunu düşünüyorsanız bu konuda klima en iyi tercih gibi duruyor. Çünkü, elektrikli sobadan daha verimli. ‘Fiyat farkı çok’ denilebilir. Fanlı sobalar 50-60 liradan başlayıp 2 bin liraya kadar çıkıyor. Klimanın da en ucuzu 2.500 lira. Tek oda kullanım için bakarsak klima kendini 2-3 yılda amorti ediyor. Yaz-kış kullanım fonksiyonelliği de göz önünde tutulursa, elektriklilerde klima yine bir adım öne çıkıyor.

KOMBİYLE DAHA AVANTAJLI

Elektrikli ısıtıcıların aksine kombiler tüm odaları daha hesaplı ısıtmayı sağlıyor. Örneğin; 100-150 metrekarelik izolasyonsuz bir dairede günde 6 saat çalışan bir kombi ayda yaklaşık 425 liralık doğalgaz tüketiyor. Yoğuşmalı kombide bu tutar 230-250 lira bandına geriliyor.

Haberin Devamı

Bu şekilde her odayı ısıtmak mümkün oluyor. Kombinin günlük elektrik tüketimi 1-1.5 kilovatsaat. Bu da ayda maksimum 45 kilovatsaat demek. Bunun da karşılığı 15-20 lira. Hesabı yaparken hangi amaçla hangi mekanı ısıtmak istediğinizin hesabını da iyi yapın.

ELEKTRİKLİ BATTANİYE

Elektrikli battaniyeler 35-70 Watt arasında enerji tüketimiyle soğuk kış günlerinde bir ampulün kullandığı kadar enerjiyle sıcak bir uyku çekmenizi sağlar. Fiyatı da uygun. Aylık elektrik tüketimi de 10-15 lirayı aşmaz. Kaliteli ürün tercih edin ve kullanırken üzerine su geçirmez alez (kılıf) serin.

FANLI ISITICI ÇARPI 2

50 liradan başlayan fiyatlarla satılan fanlı ısıtıcılar tam bir elektrik tüketim canavarı. Hem fan hem rezistans için elektrik harcıyor. Evin veya odanın kışlık ısınma ihtiyacı için hiç ekonomik değil. Ancak banyo veya sonrasında çocuklar üşümesin diye ortam ısısını artırmak için kullanılabilir.

Isınırken doğalgaz mı elektirik mi

DOĞALGAZI VERİMLİ KULLANMAK İÇİN NELER YAPILMALI?

İzmir Doğalgaz Genel Müdürü Ahmet Yetik doğalgazda tasarruf için şu önerilerde bulundu:

  • Pencere ve kapılara ısı bantlarıyla izolasyon yapın.
  • Mümkünse çift camlı pencereler tercih edin. Yüzde 5-10 arasında tasarruf sağlarsınız.
  • Evden kısa süreli çıkışlarda kombiyi kapatmayın, düşük derecede çalıştırın.
  • Binada ısı yalıtımının yapılması önemli. Yalıtım masrafı 2-3 yılda kendini amorti eder.
  • Oda termostatı kullanın ve salonları 22 dereceye, yatak odalarını ve koridorları ise 20 dereceye ayarlayın.
  • Kombiyi evin ısı ihtiyacına göre seçin.
  • Radyatörlerin önünü, üstünü kapatmayın.
  • Kombi gibi cihazların periyodik bakımlarını mutlaka yaptırın. Böylece verimlilik artar.
  • 1 derece düşük sıcaklık yüzde 5’e yakın yakıt tasarrufu sağlar.

ISINMAK İÇİN CİHAZ ALIRKEN DİKKAT!

  • Devrilme emniyetinin olup olmadığına mutlaka bakın. Aksi halde yangın çıkarabilir.
  • Ürünün garanti süresi ve yetkili servis ağı da çok önemli. Ucuz deyip geçmeyin.
  • Fan özelliği cihazların ısıyı dağıtmasına yardımcı olur ama tüketimi de artırır.
  • Zaman ayarı çok işinize yarar. Siz eve gelmeden cihazın çalışmasını sağlar.
  • Otomatik termostat özellikli elektrikli ısıtıcıları tercih edin. Tasarruf sağlar.
  • Isıtıcıyı taktığımız prizde mutlaka toprak hat olmalı. Isıtıcıyı alırken bunu düşünün.
  • Elektrikli soba sadece ısıtır ama klima hem ısıtır hem soğutur.

EVDEKİ HESABI YAPMAK KOLAY

Enerji kaynaklarını doğru ve verimli kullanmayı, bu anlamda toplumsal farkındalık oluşturmayı hedefleyen CK Enerji Boğaziçi Elektrik’in Genel Müdürü Halit Bakal, elektrikli ev aletlerini doğru kullanarak elektrik faturalarında düşüşün mümkün olacağına dikkat çekiyor.

AİLE BÜTÇESİNE DESTEK

Halit Bakal, bu konudaki bilincin artması için devreye aldıkları uygulamadan bahsederek, “Amacımız vatandaşlarımızın aile bütçelerine destek olmak, enerjinin verimli kullanılmasını sağlamak. Bunun için www.ckbogazici.com.tr internet sitesinden ‘tüketim hesaplama’ uygulamasına girilmesi yeterli.

Buradan her evde bulunan elektrikli aletlerin günde, ayda kaç saat ne kadar elektrik tükettiği hesaplanabiliyor. Doğru kullanımla kaç TL tasarruf edileceği görülüyor” dedi. Elektrik faturasındaki kalemler konusunda da tüketiciyi bilgilendiren şirket, yine internet sitesinde yer alan ‘Şeffaf Fatura’ uygulaması ile müşterilerini aydınlatıyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder