Bilal Emin Turan Isınmada en ekonomik seçenek hangisi?
HABERİ PAYLAŞ

Isınmada en ekonomik seçenek hangisi?

Isınma için seçilen yöntem, yeni yıldan itibaren aile bütçesi için daha önemli hale geldi. Düne kadar doğalgaz ve elektrikle ısınma arasındaki maliyet farkı kendini çok hissettirmiyordu. Ancak yeni tarifelerle hesaplar değişti. Artık kızılötesi (infrared) ve fanlı soba gibi ısıtıcılar elektrik faturalarını şişirirken, doğalgaz bu anlamda avantajlı konumunu güçlendirdi.

Isınmada en ekonomik seçenek hangisi

EVDE GEÇEN SÜRE ARTTI

Soğuk ve karlı havaların kendini en çok hissettirdiği bugünlerde ısınma amaçlı enerji kullanımı da zirve yapmış durumda. Korona nedeniyle bazı işyerlerinde evden çalışma modelinin kalıcı hale gelmesi, buna ilave olarak son günlerde omikron varyantı nedeniyle eve dönüşlerin tekrar başlaması konutlarda ısınma amaçlı enerji tüketiminin artmasında etkili oluyor. Ayrıca iki hafta sürecek yarıyıl tatili bugün başlıyor, yani ‘çocuklar üşümesin’ diye cihazların ısı kademesi artacak.

Haberin Devamı

ELEKTRİK ALIŞKANLIĞI

24 milyon hanenin ısınma amaçlı alışkanlıkları farklı. Bugün, 81 il merkezinin tamamına doğalgaz ulaşmış durumda. Yine 600’den fazla ilçede doğalgaz kullanılıyor. Doğalgaz evlere kadar girmiş olsa da çoğu kişinin elektrikle ısınma alışkanlığı devam ediyor. İşyerlerinin ise çoğu doğalgaz aboneliği olmadığından elektrikle ısınıyor. Ancak elektrikli sobalar ve ısıtıcılar tam bir elektrik canavarı ve watt değerleri yüksek. Bu cihazların ortaya çıkaracağı faturaların bütçeye etkisi azımsanmayacak ölçüde.

FİYATI UCUZ GİBİ OLSA DA...

Doğalgaz seçeneğine rağmen elektrik kullanılıyorsa bu tam bir hesapsızlık anlamına geliyor. Isınmanın en ekonomik halini 1 Ocak itibarıyla geçerli yeni tarifeler ışığında birlikte değerlendirelim ve son resmi görelim. Öncelikle elektrikli ısıtıcılardan başlayalım.

En ucuz elektrikli ısıtıcının ortalama internet satış fiyatı 150-250 lira. Alırken ucuz olan bu cihazlar, sadece 1 aylık kullanımda kendi değerinin 3-4 katı tüketim yapıyor. Sadece kendisine dönük olan kişiyi ısıtabilen bu cihazlar, faturalarınızın da bir numaralı baş belası!

Isınmada en ekonomik seçenek hangisi

TEK ODADA İNANILMAZ TÜKETİM

WATT YÜKSELDİKÇE CEP YAKIYOR

Haberin Devamı

Yaptığımız hesaplamaya göre; pratik gibi görülen elektrikli sobalar, infrared ısıtıcılar, fanlı ısıtıcılar bütçeyi hayli zorluyor. Bu cihazların fazla elektrik tüketmesinin nedeni watt değerinin yüksek olmasından kaynaklanıyor. Çoğu elektrikli ısıtıcının değeri 1200 watt’tan başlıyor ve 2000 watt’ı aşıyor. 1200 watt’lık bir ısıtıcı günde 10 saat çalışırsa, ayda 336 kilovatsaat elektrik tüketiyor.

BİR CİHAZIN FATURASI

Bunu birinci kademe fiyatından yani 1.37 liradan hesaplasak dahi 460 lira anlamına geliyor. Bu 4 kişilik bir ailenin aylık ortalama elektrik tüketiminden fazla. Kaldıki ilk kademede 150 kilovatsaate kadar 1.37 lira, 150 kilovatsaat üzerindeki tüketimler ise 2.06 liradan hesaplanıyor. Tek odayı ısıtan bu cihazın watt değeri 2000'e çıktığında tüketim 560 kilovatsaate (770 lira), watt değeri 2400’e çıktığında tüketim 672 kilovatsaate (922 liraya) yükseliyor.

KLİMA DAHA MASUM GÖRÜNÜYOR

Soğutma amaçlı algılansa da klimalar, ısınmak için tercih edilen cihazlardan. Çoğu evde de bulunuyor. Üstelik elektrikli ısıtıcılardan daha verimli. Elektrikle ısınmak mecburiyetindeyseniz klimayı tercih edin, hiç olmazsa tüm odayı ısıtır. 12.000 BTU değerinde A sınıfı bir klimanın, en hızlı çalışma modundaki saatlik enerji tüketimi 1.08 kilovatsaattir. Bu da bir saatlik kullanımda yaklaşık 1.48 liralık bir elektrik tüketimine denk geliyor.

Haberin Devamı

Saatte 1.48 liralık enerji tüketen bir klimanın 10 saat aktif olarak kullanıldığı bir gündeki enerji sarfiyatı 14.80 liradır. Aylık kullanımda ise bu rakam yaklaşık 443 lira olur. Tüm elektronik eşyalarda olduğu gibi klimalarda da enerji tasarruf sınıfı yükseldikçe enerji tüketimi azalırken, BTU değeri yükseldikçe de enerji sarfiyatı artar. 18.000 BTU klimaların en hızlı modda saatlik elektrik tüketimi bu kapsamda 1.78 kilovatsaate (2.44 lira) çıkar.

EN HESAPLISI DOĞALGAZ

24 SAAT ÇALIŞSA BİLE...

24 saat hesabı yapıldığında ne elektrikli soba ne de klima, doğalgazla ısınmanın yerini tutabiliyor. Üstelik kombi tek odayı değil tüm evi ısıtıyor. Bu anlamda doğalgaz, elektrikli sobanın bir odayı ısıtmasıyla oluşan maliyetle aslında tüm evi ısıtmış oluyor. Doğalgazın 1000 metreküp fiyatı son fiyat güncellemesiyle 1.860 lira olmuştu. Ocak ayı faturasına göre vergiler dahil 1 metreküplük tüketim bedeli yaklaşık 2.6 lira. 20 derece oda sıcaklığına sabitlenen kombi 1 saatte 0.50 metreküp, 24 saatte 12 metreküp doğalgaz tüketiyor. Yani durmadan çalışan kombinin günlük ısıtma maliyeti 31 lira.

HER 1 DERECENİN FARKI

Bunu diğer elektrikli cihazlarda olduğu gibi 10 saate indirgersek günlük tüketim 13 lira, aylık tüketim ise 390 lira olur. Her 1 derece oda sıcaklığını yükseltmede tüketim yüzde 7-10 artıyor. Fatura da buna göre yükseliyor. Uzmanlar, ideal oda sıcaklığının 18-20 derece olduğunu belirtiyor. Öte yandan kombiler gazla birlikte elektrik de tüketiyor. Günde 10 saat çalışan yoğuşmalı kombide ortalama aylık elektrik tüketimi 45-50 kilavoatsaati (70 lirayı) geçmiyor. 390+70 lira = 460 lira yine tüm odaların ısınmasını sağlayan kombinin, tek bir elektrik ısıtıcısından çok daha avantajlı olduğunu ortaya koyuyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder