Bilal Emin Turan Kitapta vergi heyecanı
HABERİ PAYLAŞ

Kitapta vergi heyecanı

Türkiye yayıncılık sektörünün büyüklüğü 2018’de yüzde 25 artışla 7 milyar liraya çıktı. Geçen yıl 581 milyon kitap basıldı. Yılda 67 bin çeşit kitap üretilen sektörde KDV’nin sıfırlanmasıyla büyüme daha da hızlanacak...

Ocak ayı ortasında çıkan ve 1 Şubat itibarıyla yürürlüğe giren ‘7161 sayılı Kanun’da kitabın ve süreli yayınların yayıncıdan ilk çıkışında, 100 lira üzeri satışlarda KDV muafiyeti getirilmişti.

Ancak dağıtımcıların ve perakendecilerin satışlarında uygulayacakları KDV yüzde 8 olarak kalmıştı. Yani bu uygulamanın okura bir faydası olmamıştı.

Haberin Devamı

TORBA YASA MECLİS'TE

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Atatürk Kültür Merkezi’nin temel atma töreninde yaptığı konuşmada ise kitap, dergi ve gazetelerde KDV’nin sıfıra düşürülmesi uygulamasının yayıncıları ve satıcıları kapsayacak şekilde genişletileceğinin müjdesini vermişti.

Geçtiğimiz günlerde Meclis’e sunulan torba yasa teklifiyle kitapta yüzde 8 dergi ve gazetede yüzde 1 olarak uygulanan KDV oranı sıfıra düşürülmüş olacak.

KİTAP UCUZLAYACAK

Bir başka deyişle kanunun yürürlüğe girmesiyle okurlar kitap ve süreli yayın alırken artık KDV ödemeyecekler. Örneğin; 20 liralık bir kitabın 1.48 lira KDV’den arındırılmış fiyatı 18.52 lira olacak.

Ancak bu düzenleme yapılmadan önce yayıncıların devletten 500 milyon lira gibi geçmişten gelen ciddi bir KDV alacağı oluşmuş.

500 MİLYON ALACAK

Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk ile yaptığımız görüşmede KDV farkının nasıl oluştuğunu şöyle anlattı: “matbaadan gelen kitaptan yüzde 18 KDV alınıyor. Biz de yüzde 8 KDV uyguluyoruz.

Aradaki 10 puanlık fark devlete transfer ediliyor. Bu da 500 milyon lira.Yeni düzenlemeyle kitapta ve süreli yayınlarda uygulanacak olan ‘sıfır’ KDV oranıyla bu alacaklar giderek artacak.

Buna karşılık yayıncıların her yılsonunda vergi dairelerine başvurarak almaya çalıştıkları KDV iadesini şimdi her ay sonunda alabilme olanağı geliyor.”

HIZLI İADE BEKLENTİSİ

KDV iadelerinin her ay sonunda alınabilmesinin çok olumlu bir gelişme olduğunu belirten Kocatürk, “Ancak yayıncıların KDV alacaklarını hızla geri almaları ya da diğer vergi ödemelerine mahsup etmeleri sağlanırsa, uzun vadede sektöre ve kültür hayatımıza fayda sağlar. Ayrıca bürokratik işlemler de azaltılmalı” diye konuştu.

Haberin Devamı

YAZARLARIN ÖDEDİĞİ

Yazarların üstlendiği vergiye de dikkat çeken Kenan Kocatürk, “Yazarlardan yüzde 17 gelir vergisi, yüzde 18 de KDV kesiliyor. Örneğin; 3000 liralık gelirin 1050 lirası vergi.Yayıncı, yazarın ödeyeceği yüzde 18 KDV’yi kesip devlete ödüyor.

Ona ödeyeceği tutardan mahsup ediyor.Yerli yazar yüzde 17 gelir vergisi ve yüzde 18 KDV öderken, yabancı yazara sadece yüzde 10 vergi uygulanıyor.

Yayıncıya kitap yazan yazar yüzde 17 ödüyor ama bir inşaatçının taşeron işini yapanın ödediği gelir vergisi yüzde 3.5.Yazardan yüzde 18 KDV alınırken, fason tekstil işi yapandan yüzde 9, hurdacıdan yüzde 2 KDV alınıyor” dedi.

DÜNYADA 6'NCI SIRADAYIZ

Türkiye’de şu anda güncel satışta olan kitap çeşidi sayısı 300 bin.

Cirodaki artışta kitap fiyatlarındaki ve eğitim yayıncılarının sattığı yardımcı kaynak kitaplardaki artış etkili oldu

Haberin Devamı

Yılda 67 bin 135 yeni kitap çeşidi üretiliyor. Bu rakamla Türkiye dünyada Fransa’nın ardından 6’ncı.

Basılı kitaplar arasında en fazla eğitim kitapları (yardımcı ders kitabı gibi) yer alıyor.

Geçen yıl toplam 581 milyon kitap basıldı. Bunun 215 milyonu eğitim kitabı.

Eğitim kitaplarının toplam kitaplar içindeki payı yüzde 52.

Dünyada yayıncılık sektörünün büyüklüğü 164 milyar dolar ve 50 milyar dolarlık sinema sektöründen daha büyük.

Toplam kitap üretimi geçen yıl yüzde 0.71 arttı.

Araştırma-inceleme, edebiyat ve çocuk dahil kültür yayıncılığı kapsamında geçen yıl 140 milyon kitap basıldı.

2018’de basılan edebiyat kitaplarının sayısı 24.7 milyon adet.

Dini kitap sayısı bir önceki yıla göre yüzde 5.2 artarak 44.4 milyon oldu.

2018’de 5.9 milyona gerileyen ithal yayınlar, yüzde 12’yle en çok düşüş yaşanan segment.

4 milyon üniversite öğrencisine karşılık üretilen akademik kitap sayısı 4.5 milyon.

Üniversitede öğrenci başına 1 akademik kitap düşüyor. Nedeni fotokopi!

Sıradaki haber yükleniyor...
holder