Bilal Emin Turan Konservenin tam zamanı
HABERİ PAYLAŞ

Konservenin tam zamanı

Önümüz kış. Yazlık sebzeler için de sayılı günler kaldı. Kışa hazırlık için artık evde domates konservelerini hazırlamanın tam zamanı. Çünkü fiyatı 1.5-2 lira yani yılın en düşük seviyelerinde. Ayrıca domatesler konserve için en olgun döneminde...

Uzun bir yaz döneminin sonuna gelindi. Sonbaharın gelişinin hissedildiği bu günlerde mutfağı da kışa hazırlamak için sayılı günler kaldı.

Bu günler ayrıca meyve ve sebzenin en bol ve ucuz olduğu dönem. Geçen kış kilosu 15 liraya kadar çıkan domatesin fiyatı yaz boyunca pazarlarda 2-4 lira arasında seyretti. Şimdi ise fiyatlar 1.5-2 lira seviyelerinde. Seyyar satıcılar daha ucuza da veriyor.

Haberin Devamı

BU YIL DAHA HAZIRIZ

Sadece domatesin değil, şu anda tüm sebzelerin fiyatları da diplerde. Kış aylarında bu fiyatları görmek mevsim etkisi ve arzın kısıtlı olmasından dolayı çok çok zor.

Birçok vatandaş kış döneminde yaşadığı fahiş fiyat artışlarının etkisiyle bu kışa daha temkinli hazırlanıyor. Bunun için en çok tercih edilen yöntem sebzeleri derin dondurucuda saklamak. Bir diğer yöntem ise konserve.

BESİN DEĞERİNİ KORUYUN

Konserve için de en çok tercih edilen sebze yemeklerin vazgeçilmezi domates. Ağustos sonundan eylül ortalarına kadar domatesin en olgun ve konserve için en ideal olduğu dönem.

Bu bir iki haftalık dönemi iyi değerlendirin. Patlıcan, bamya, bezelye, kırmızı biber ve taze fasulye de kış aylarında aranan ve konservesi yapılabilen sebzeler. Her mevsimde bulunamayan bu tatları konserve yaparak, besin değerlerini koruyabilirsiniz.

KURUTMA DA BİR TERCİH

Kışa hazırlık için bir diğer yöntem ise sebzeleri kurutmak. Patlıcan, biber, domates kurutma için tercih edilebilir. Bu işlemi de açık ve temiz havada yapmalısınız. Kurutma yaparken sebzenin alta akan suyunu süzün, belli aralıklarla alt-üst yapın.

10 günde kurur. Fırında da kurutma yapmak mümkün. 60 dereceye ayarlanmış fırında 8-10 saatte kurutma yapmak mümkün. Domates, kırmızı biber gibi kurutulmuş sebzeleri kilitli torba veya zeytinyağı dolu kavanozda muhafaza edin.

BUNLARA DİKKAT EDİN!

Haberin Devamı

Konserve için kullanacağınız sebzede çürük olmasın.

Sebzeyi en az 10 dakika pişirin.

Konservenin altın kuralı kullanılacak sebzenin hafif soteleme işleminden geçerek sıcak şekilde kapatılmasıdır.

Kavanoz seçimi önemli. Basınca dayanıklı cam kavanoz seçin. Sebzeleri içine koymadan kaynatacağınız için sıcağa dayanıklı olmalı.

Kavanozun kapakları her konserve yapımında yenilenmeli.

Küflenen, kokusundan bozulduğundan şüphelendiğiniz, hava almış konserveleri tüketmeyin, zehirlenmenize neden olabilir.

Kapağı bozuk, çizik ya da şişmiş konserveleri tüketmeyin.

Kavanoz ve kapakları sıcak suda 15-20 dakika kaynatın.

Kapak hafif bombe yapmışsa hava almıştır. Kesinlikle tüketmeyin.

Konservelerinizi yaptıktan sonra içe çöküp vakumlanan kapaklarını 1-2 gün sonra açmayı deneyin. Kapakları açmakta zorlanıyorsanız konserveleriniz olmuş demektir.

Ayrıca ters çevrilen kavanozda akma yoksa, konserve işlemi başarıyla tamamlanır.

NASIL AÇILIR?

Eğer evinizde konserve açacağı yoksa, herhangi bir kalın bıçağınız ile kapağı delerek kolayca açabilirsiniz. Ya da kaşığın ucunu kapağın altına sokarak hava aldırarak da açmanız mümkün.

Haberin Devamı

MENEMENLİK VE YEMEKLİK DOMATES

MALZEMELER

10 kg yıkanmış Çanakkale domates.

10 adet yeni kapaklı cam kavanoz.

HAZIRLANIŞI:

Kabuğunu soyduğunuz domatesleri blender’dan geçirip püre haline getirin. Derin bir tencerede hafif ateşte pişirin. Kaynamaya başladıktan sonra 4-5 dakika içerisinde renginin dönmeye ve kıvamının koyulaşmaya başladığını görürseniz altını kapatın.

Başka bir tencerede su kaynatıp kavanozu ve kapağını bu suya atıp elinizi yakmadan çıkartın, içine giren suyu boşaltın ve sonra içine kaynattığınız domatesleri koyun. Üzerine 1 çay kaşığı tuz ekleyin. Kaynar su içindeki kapağı alıp kapatın.

Kavanozu ters çevirip tepsiye koyun. 2 saat sonra kapak içeri doğru çukurlaşmış ise konserveniz tutmuştur. Serin yerde saklayın.

Diğer konserve tariflerine internetten kolayca ulaşabilirsiniz. Geç kalmadan kış hazırlıklarınızı yapın, kışın cebinizden fazla para çıkmasın.

YAĞDA BİRAZ KAVURUN

Menemen için küçük doğranmış biberleri biraz yağda kavurun. Sonra kabuğu soyulan domatesleri küçük küçük doğrayıp ekleyin, biraz da tuz atın. Sıcak halde kavanoza koyup, kapağı sıkı kapatarak ters çevirin.

Bir gün boyunca ters çevrili durmalı. Şu anda havalar sıcak olduğundan kavanozları dolaba yerleştirmenizde fayda var. Hava serinleyince çıkarırsınız. Kışın isteyen kuru soğan ekleyerek menemenini pişirebilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder