Bilal Emin Turan Kredi mi avans mı? (Hangisi daha avantajlı)
HABERİ PAYLAŞ

Kredi mi avans mı? (Hangisi daha avantajlı)

Haberin Devamı

Paraya ihtiyacınız oldu ve bankanın yolunu tuttunuz. İhtiyacınız olan nakit parayı bankadan temin etmek istediğinizde karşınıza iki seçenek çıkıyor.

Bunlardan biri kredi kartınızdan çekeceğiniz taksitli nakit avans diğeri ise ihtiyaç kredisi. Paraya biran önce ulaşma içgüdüsü nedeniyle çoğu kişi maliyet hesabı yapmaz. Biz sizin için yaptık. İşte detayları.

Faizi çoğu bilmiyor

Taksitli avansta aylık faizin yüzde 1.84. Tek masraf faiz değil. Bunun yanında faizin yüzde 15'i kadar Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu (KKDF) ve yüzde 5 oranında Banka Sigorta Muameleleri Vergisi (BSMV) alınıyor.

Hayat sigortası yapan banaklar da var. Buna karşılık ihtiyaç kredisinin faizi daha düşük. Yüzde 1.20 faizle sunulan bayram kredileri mevcut.

Vade ve rahat ödeme

Avansta faiz geri ödemenin yapılmadığı her gün işliyor. Ertesi gün paranın tamamını geri ödeseniz dahi faiz ve masraf alınır. Önemli olan diğer bir konu vade.

Bankalar avans için en çok 12 ay vade imkanı sağlarken kredide bu 48 aya kadar çıkıyor. İhtiyaca göre avansta limit kredi kartı limitiyle sınırlı, ama kredi kişinin gelir ve notuna göre daha fazla olabiliyor.


Ne zaman avantajlı?

Avansın da faydalı olduğu yerler var. 15-20 günlük kısa vadeli (15-20 gün gibi) ve düşük tutarlı nakit ihtiyacını karşılamak için avans avantajlı.

Örneğin; bugün acil ihtiyaç için avans çekip ay sonunda maaşla bu açığı kapatabilirsiniz. Ayrıca bürokrasinin ve zaman kaybının olmaması, ATM'den dakikalar içinde avans çekmek taksitli avansı cazip kılıyor.


Ödeme olmazsa kart devre dışı

Taksitli avansta ödemenin gecikmesi kartın bloke olmasına da neden olabiliyor. Ekim 2013'teki düzenlemeyle bir takvim yılı içinde 3 defa dönem borcunun asgari tutarının altında ödeme yapılması halinde kredi kartı, dönem borcu ödenene kadar nakit çekime kapanıyor. Bu duruma düşen müşterinin kredi kartı limiti de artırılmıyor.


Ek hesap farklı!

Vadesiz hesaba tanımlanan ek hesap da (kredili mevduat hesabı) nakit ihtiyacı veya ödemelerin kaçmaması için önemli bir avantaj sunuyor. Ancak vadesi daha kısa.

Hesap kesim tarihine kadar en az bankanın belirlediği minimum ödeme tutarı ödenmek zorunda. Yoksa temerrüde düşülüyor. Burada da faiz aylık yüzde 1.84. Ancak gecikmede (temerrüt) yüzde 2.34 faiz uygulanıyor.


Notu da etkiliyor

Nakit avans, kredili mevduat hesabı veya kredi yoluyla bankadan alınan paranın vadesinde ödenmesi çok önemli. Geciken kredi ödemeleri Kredi Kayıt Bürosu'na bildiriliyor.

Bu da kredi notunuzu etkiliyor. O nedenle borçların düzenli takibi çok önemli.




1 yıllık vade

5 bin lirada

Taksitli avans İhtiyaç kredisi Fark
Faiz (Yüzde) 1.84 1.26 -
Taksit tutarı 478.48 458.74 19,74
Vade sonu ödenen 5746.32 5504.88 241,44

10 bin lirada

Faiz (Yüzde) 1.84 1.26 -
Taksit tutarı 957,72 917.49 40,23
Vade sonu ödenen 11.492,64 11.009,88 482,76

* Vergiler ve diğer masraflar dahil.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder