Bilal Emin Turan Kurban etine 'İnce' dokunuş
HABERİ PAYLAŞ

Kurban etine 'İnce' dokunuş

Kurban kesiminden sonra sıcakların zirve yaptığı bu günlerde etleri etkili ve hızlı bir şekilde korumaya almak gerekiyor. Bunun da en kolay yolu dondurmak. Ancak etleri ve kıymaları dondururken çok önemli bir ayrıntı gözden kaçıyor. Bunun da zorluğu ve enerji kaybı yemek yaparken ortaya çıkıyor. İşte o ‘ince’ ayrıntı...

Uzun süre taze kalsın

Bugün, Kurban Bayramı’nın ilk günü. Bayramınızı en içten dileklerimizle kutlar, tüm sevdiklerinizle birlikte sağlıklı ve huzurlu nice bayramlar geçirmenizi dileriz. Bu önemli günde gücü yeten kurbanını kesecek veya vekalet verip kestirecek. Kurban etlerinin bir kısmı ihtiyaç sahiplerine dağıtılıp, eş ve dostlarla yendikten sonra kalan kısmını özellikle bu sıcak havalarda uzun süre muhafaza etmek dikkat istiyor.

Haberin Devamı

Peki buzdolabında veya derin dondurucuda et nasıl saklanmalı? Et ve kıyma hangi koşullarda saklanırsa daha uzun süre tazeliğini korur? Zaman elimizdekini en iyi şekilde koruma zamanı. Biz de bu kapsamda size yardımcı olabilecek detayları araştırdık...

Dolaba soğuduktan sonra koyun

Kurban eti poşetle taşınmışsa eve gelir gelmez hemen çıkarıp mümkünse 2-3 saat bekletmek gerekiyor. Bekletme etin yumuşamasını sağlar. Genelde eti hemen dolaba atma eğilimi var. Böyle durumlarda en azından kurban etinin soğumasını bekleyip dolaba atın.

Sıcak halde dolaba atmak sertleşmeye ve kasılmaya neden olacağından eti sertleştirir. Et mümkünse suyunu da salsın yani geniş bir kapta, üstünü ince bir bezle örterek bekletin. Dolaba koyacağınızda ete sinebilecek bir gıda ürünü varsa ya çıkarın ya da ağzını iyice kapatın.

Tek kullanımlık porsiyonlar

Buzdolabının buzluğuna veya derin donduruculara koyulacak etleri porsiyonlara ve ihtiyaç halinde hemen kullanılacak şekilde küçük parçalara ayırın. Parçaları da yine ihtiyaçlara göre buzdolabı poşetlerine yerleştirin. Poşetin çok şiş olmamasına dikkat edin. Mümkün olduğunca ‘ince’ paket yapın.

Bu uygulama kullanmak istediğinizde etin daha hızlı çözülmesini sağlar. Eti bütün halinde dondurmak en verimsiz dondurma şeklidir. Bütün dondurulan eti daha sonra kullanmak istediğinizde tamamının çözülmesini beklemek zorunda kalacağınızdan kalan kısmın bozulma riski oluşur.

Haberin Devamı

Kıymada poşetleme kuralı

Bir miktar kuşbaşı yaptıktan sonra artan etleri kıyma haline getirmek yemek yaparken müthiş kolaylık sağlar. Eti kıyma haline getirdikten sonra paylara ayırın ve buzdolabı poşetlerine yerleştirin. Kıymayı buzdolabı poşetine top top koymayın! Yapılan en büyük hata bu oluyor. Top halde dondurulan kıymanın ortasının çözülmesi çok zaman alıyor. Bu yüzden çözülen dış kısmın bozulması dahi gündeme gelebilir.

Kurban etine İnce dokunuş

Bunun yerine poşetlere koyduğunuz kıymayı olabildiğince ‘ince’ tabaka haline getirin ve poşetin tüm yüzeyini kullanın yani düzleyin. Bu şekilde kıymanın havayla da teması en aza iner ve kıyma daha uzun süre dayanır. Paketlenen kıymanın çözülmesi de kolay olduğu gibi, ince paketleme dolaplardaki alanın daha iyi kullanılmasını ve aynı zamanda düzen sağlar. Kıyma dolu poşeti ikiye katlayarak ise tek poşeti iki porsiyona dönüştürebilirsiniz.

Kurban etine İnce dokunuş

Nasıl çözdürülür?

Dondurulan kurban etlerini çözdürmek için yemek hazırlığından 4-5 saat önce çıkarıp buzdolabına koyabilirsiniz. Çok zamanınız yoksa suyun altına tutmak da bir çözüm. İnce şekilde dondurmanın burada da büyük faydası olduğunu göreceksiniz. Diğer bir yöntem ise parçayı ısıyı çok hızlı ileten alüminyum bir kabın içine koymak. Alüminyum ısı iletken olduğundan çözülmeyi hızlandırır. Donmuş etleri kalorifer üzerinde çözdürmeyin. Ayrıca donmuş eti oda sıcaklığında değil de buzdolabında çözdürmek daha sağlıklı.

Haberin Devamı

İdeal sıcaklık

Kurban etinin derin dondurucuda ya da buzluk bölümünde saklanması için en ideal sıcaklık ‘-12 ile -18’ derece arası.

Bozulmadan ne kadar kalır?

  • Koyun parça etleri: 4-8 ay
  • Koyun kıyması: 1-3 ay
  • Dana parça etleri: 6-10 ay
  • Dana kıyması: 1-3 ay.

Püf noktası: Alüminyum folyoya sarmayın

  • Bozulmaları önlemek için etin etrafında biriken kanı uzaklaştırın.
  • Eti kesimden sonra hemen poşetlere koymayın.
  • Etin hemen dondurucuya yerleştirilmesi sertleşmesine neden olur.
  • Sıcak etler oda sıcaklığında dinlendirilmeden hemen soğutucuya konursa, kasılmadan dolayı iç ısısı yeterince düşmez ve bozulmaya başlar.
  • Kurban etlerini alüminyum folyoya sarıp dondurmayın.
  • Uzun süre bekleteceğiniz etleri dondurucunun en soğuk bölmesine ya da en altına yerleştirin.

Yeniden dondurmayın

  • Dondurucudan çıkardığınız etleri yeniden dondurmayın. Gıda zehirlenmesine neden olabilir.
  • Et ve sebzeler için ayrı kesme tahtaları kullanın.
  • Ete su ve buz değmemesine dikkat edin.
  • Ette farklı bir koku hissederseniz tüketmeyin.
  • Pirzola, biftek, köfte gibi etleri dondurmadan önce her dilimin arasına pişirme kağıdı koyun, birbirine yapışmaz.
  • Aynı şekilde büyük parça etleri dondururken arasına buzdolabı poşeti ya da pişirme kağıdı koyun.

Neresi sert neresi yumuşak?

Hayvanın hareket eden kısmı daha serttir. Yani but kısmındaki eti daha uzun süre pişirmek gerekir. Üst kısımlardaki etler bu nedenle kavurmalık veya yemeklik kuşbaşı olarak kullanılmak üzere ayrılabilir. Etleri gruplandırıp ayırırken bunu da göz önünde tutmanızda fayda var. Kemikleri de sıyırdıktan sonra atmayın, çorbalarda kullanmak üzere mutlaka muhafaza edin.

Kasaplar parçalara ayırabilir

Kasaplar şüphesiz hangi etin ne şekilde kullanılması gerektiğini daha iyi bilir ve ona göre parçalama işlemi yapar. İstediğiniz kadar kısmı da kıyma olarak çektirebilirsiniz. Bu işlemleri yaptırırken güvendiğiniz, korona önlemlerini dikkatle uygulayan kasapları tercih etmenizi öneririz.

  • Kurban eti parça olarak getirildiğinde kasaplarda yaklaşık 50-70 liraya işleniyor.
  • Kıyma çekimlerinin kilogramı ise 2-3 lira arasında değişiyor.
Sıradaki haber yükleniyor...
holder