Bilal Emin Turan Masrafsız bankacılık
HABERİ PAYLAŞ

Masrafsız bankacılık

2014 yılında yapılan düzenlemeyle bankaların alabileceği ücretler 20 kalem altında toplandı.

EFT, kart aidatı, nakit avans çekim ücreti bunlar arasında. Son dönemde banka müşterileri birçok işlemden alınan ücretin artmasından dertli. Masrafı azaltacak önlemlere dikkat!

20 FARKLI YASAL ÜCRET

Tüketicilerin en çok dert yandığı konuların başında banka ücret ve komisyonları geliyor. Bankalar yasal olarak havale, kredi kartları için yıllık üyelik aidatı, nakit avans, EFT, fatura ödeme ücreti dahil olmak üzere 20 farklı kalemde sağladığı hizmet karşılığında ücret alabiliyor. 20 maddenin içinde yer alan ‘hesap işletim ücreti’ yargı kararı nedeniyle uygulanamıyor. Bunun dışındaki ücretlendirmede engel yok.

Haberin Devamı

BDDK LİSTEYİ YAYINLIYOR

Faaliyet izni bulunan bankaların hangi işlemler için talep ettiği en düşük ve en yüksek güncel ücret ve komisyonlar Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) “ebulten. bddk.org.tr/TuketiciVerileri/ Default.aspx” internet adresinde tek tek açıklanıyor.

Komisyonlar bankaların önemli gelirlerinden bir tanesi. Son aylarda bankalar bu ücretlerde bir miktar artışa gitti. Ücret ve komisyon gelirlerindeki artış da bunu gösteriyor.

ÖNCE İRTİBATA GEÇİN

Banka müşterileri özellikle sık yaptıkları işlemlerden olan EFT ve havale, ATM’den para işlemleri için alınan ücretlerdeki artışlardan dertli. Kredi kartı aidatı da bunlar arasında. Tüketiciler, sosyal medya platformlarında da bu konuları sıkça gündeme getirip, dertlerini paylaşıyor.

Biz de bu köşede tüketicilerin artan bankacılık masraflarını azaltmak için hangi yöntemleri izleyebilecekleriyle ilgili bilgiler paylaşacağız... Öncelikle banka şubelerine giderek veya müşteri temsilcilerini arayarak rahatsız olduğunuz durumu samimi olarak anlatın. Bankalar uzun süre çalıştıkları müşterilerine belli şartlarda kolaylıklar sağlayabiliyor. Dikkat edilmesi gereken diğer detayları ayrı başlıklarda tek tek ele aldık.

OTOMATİK ÖDEME TALİMATI

Hesabınızın olduğu bankayla mutlaka aidat ve diğer masraflarla ilgili pazarlık edin. 2 veya 3 otomatik ödeme, kredi kartı alma, birikimleri o banka mevduat hesabına taşıma gibi alternatif tekliflerle birçok masraftan kurtulma şansınız yüksek. Bankalar da bu yolla işlem hacimlerinin ve müşteri sayısını artmasını sağlıyor.

Haberin Devamı

KARTTA AİDAT YOK

100 lirayı aşan yıllık kart aidatı vatandaşın en çok dert yandığı konuların başında geliyor. Kart aidatı yasal olsa da BDDK’nın tüketiciyi koruyan kararları mevcut. Buna göre; bankalar, müşterilerine yıllık üyelik ücreti olmayan (ücretsiz) kredi kartı sunmak zorunda. Aidatsız kredi kartı için bankanıza başvuru yapmanız yeterli.

KOMİSYON EK ÜCRET ALINMIYOR

Bazı bankaların, şubesiz dijital bankacılık platformlarında yapılan işlemlerde EFT, havale gönderimi, fatura ödemeleri gibi hizmetler karşılığında komisyon ya da ek ücret, kredi kartı aidatı alınmıyor. Bu yolla birçok bankacılık işleminden tasarruf sağlamak mümkün. Bu platformların bazıları şöyle:

● Enpara.com (QNB Finansbank)

● Cepteteb (TEB)

● Senin Bankan (Kuveyt Türk)

● Ziraat Katılım (İnternetten ATM’den havale)

Haberin Devamı

● fastPay (Denizbank)

● Masrafsız Bankacılık (Vakıf Katılım)

● e-Turuncu (ING) Kamu bankaları

8 BANKADA ‘ORTAK’ AVANTAJ

Kamu bankaları 2018 yılında yaptıkları anlaşma ile birlikte ortak ATM uygulamasına geçmişti. Yapılan anlaşmaya göre 15 bin ATM’den yapılan işlemler için herhangi bir ücret alınmıyor. Kamu bankalarının ardından 3 özel bankada da Haziran 2019 itibarıyla ortak ATM dönemi başladı.

DenizBank, QNB Finansbank ve TEB güçlerini tek ATM platformunda birleştirdi. Buna göre; ayda 3 ile sınırlı olmak üzere söz konusu bankaların müşterileri ATM’lerde ücretsiz işlem yapabiliyor. Öte yandan ortak kullanılmayan ATM’lerden farklı kartlar ile 100 liraya kadar para çekiminde alınabilecek komisyon ücreti 2.30 lira ile sınırlı.

Masrafsız bankacılık

Sıradaki haber yükleniyor...
holder