Bilal Emin Turan Mesleği gizleyen yandı
HABERİ PAYLAŞ

Mesleği gizleyen yandı

Haberin Devamı

Bazı işverenler çalışanlara daha yüksek ücret ödüyor ama SGK'ya asgari ücret üzerinden beyanda bulunuyor. Eksik ücret üzerinden bildirim yapılırken denetimlerde yakalanmamak için en çok başvurulan yöntemlerden biri ise çifte bordro düzenleme. Yani işveren gerçek ücretleri ve denetim için asgari ücret ödemelerini gösteren iki bordro düzenleyebiliyor.

Sahteciliği önleyecek

Ayrıca bazı denetimlerde ücret bordrolarında örneğin bir düz işçi ile muhasebe müdürüne aynı ücretin ödendiğine rastlanıyor. Bu uygulamalar kayıt dışılığı artırdığı gibi, çalışanların geleceğinden de çalıyor. Sahtecilik sınıfına giren eksik ücret bildiriminin önüne geçmek için sosyal güvenlik sisteminde 'meslek kodu uygulaması'na geçiliyor.

Kimleri kapsıyor?

Meslek kodu uygulaması özel sektör işyerlerinde SSK'lı (4A) çalışan sigortalıları kapsıyor. Bir başka deyişle kamu kurumları çalıştırdıkları memurlar için meslek kodu bildirmeyecek. Ayrıca kamu sektöründeki işyerlerinde çalıştırılan sözleşmeli ve geçici personel ile işçiler için de meslek kodu uygulanmayacak. Ama özel sektörde bildirim şart!

Kod nasıl seçilecek?

Meslek kodu seçimi konusunda bilgi veren yetkililer şöyle dedi: "Önce SGK'nın e-bildirge ekranına (e.sgk.gov.tr) girilecek. Sonra 'Meslek Kodu' alanı tercih edilerek 6 rakamdan oluşan kod (örneğin orman mühendisi için '2132.21') girilecek.
Bu bildirim 2018'de muhtasar ve prim hizmet beyannamesi uygulaması başlayınca Maliye'ye yapılacak."

Uymayana ceza var

1 Ocak'tan sonra doğru kodu bildirmeyen işverene idari para cezası kesileceğini söyleyen yetkililer, "Her bir işçi başına brüt 2018'de geçerli olan brüt asgari ücretin onda biri (şu anda 177.75 lira) ceza uygulanacak. Doğru kod bildirilene kadar her ay bu ceza tekrar edecek" dedi.
Meslek kodlarının tümü alfabetik sıraya göre İşkur'un 'esube.iskur.gov.tr/Meslek/meslek.aspx' adresinde yer alıyor.

Bir örnekle inceleme

Bir X firması, Şubat 2018'e ait prim beyannamesinde sigortalılarından Bay 'T' ve Bay 'Ü'nün meslek kodlarını '2141.05 (Ağaç İşleri Endüstri Mühendisi) yerine '7523.22' (Ağaç Tornacısı) olarak girsin.
Bu durumda işyerine şu anki asgari ücrete göre 355.50 lira idari para cezası kesilecek. Buna göre; 10 işçi için yanlış kodun faturası aylık 1777.50 lira. 5 ay yanlış bildirim yapan kişi başına 888.75 lira ceza ödemek zorunda kalacak.

Kimler için meslek kodu seçilmeyecek?

* Aday çırak, çırak ve işletmelerde mesleki eğitim gören öğrenciler.
* Ceza infaz kurumları ile tutukevleri bünyesinde oluşturulan tesis atölye ve benzeri ünitelerde çalıştırılan hükümlü ve tutuklular.
* Meslek liselerinde okurken veya üniversitedeyken staja tabi tutulan öğrenciler.
* Üniversitelerde kısmi zamanlı çalıştırılan öğrenciler.
* İşkur tarafından düzenlenen eğitimlere katılan kursiyerleri.


Sıradaki haber yükleniyor...
holder