Bilal Emin Turan Mevsim tatları kavanozda
HABERİ PAYLAŞ

Mevsim tatları kavanozda

Sevdiğiniz reçelleri satın almak yerine evde yaparak ucuza getirebilirsiniz. Bunun için meyvelerin mevsiminde seçilmesi çok önemli. Özellikle haziran, temmuz ve ağustos ayları bu anlamda hem ekonomi hem de bol seçenek sunuyor...

KÜLTÜRÜMÜZDE VAR

Sıkıntılı bir dönemden geçiyoruz. Bu, hep böyle sürmeyecek ama biz bireylerin de böyle zamanlarda dikkatli ve temkinli olmasında fayda var. Yapılması gereken en önemli şey hayat standardını gözden geçirmek, bütçe yapmak ve daha ihtiyatlı davranmak. Kaynakları doğru ve verimli kullanmak bizim kültürümüzde var. Annelerimiz ya da babaannelerimiz kısıtlı imkanlarla ihtiyaçlarını karşılayıp, kuruşun kıymetini bildi.

Haberin Devamı

GÜZEL TAT BIRAKIR

Siz de bu refleksi gösterip bütçe yapabilirsiniz. Elektrikten, sudan, akaryakıttan her zaman tasarruf etmenin bir yolu var. Bunları daha önce detaylıca anlattık. Ama bu sefer ağızlarda güzel bir tat bırakırken cebinizi de düşünen bir tasarruf yöntemine dikkat çekeceğiz. Reçel ve marmelat... Reçel, pek çok kişinin kahvaltılarda tercihi oluyor.

MEYVE İSRAFINA ÖNLEM

Tasarruf listenize ekleyeceğiniz bu tat, evde tüketilemeyen meyvelerin israfını da büyük ölçüde ortadan kaldırır. Üstelik mandalina veya portakal kabuklarını dahi reçel yapabilirsiniz. Mevsiminde ve meyvenin fiyatlarının ucuzladığı bir dönemde yapılan reçel, doğal ve lezzetli olurken marketten aynı miktarda alacağınız reçelden daha hesaplı hale gelir. Ayrıca kendiniz yapacağınız için, aklınıza ‘İçinde ne var, koruyucu madde var mı, doğal mı?’ gibi sorular da gelmez.

YAPMASI ÇOK KOLAY

Reçel yapmak oldukça kolay. Tüm meyvelerin hatta bazı sebzelerin reçelini yapmak mümkün. Her birinin tarifi de internette yazılı veya video olarak bulunuyor. Reçel yapmanın bir ‘takvimi’ var. Örneğin; haziran-temmuz çilek reçeli için en ideal aylar. Çilek reçeli hazırlarken dikkat etmeniz gereken en önemli nokta birebir ölçü kullanmak. Yani malzemeler 1 kilo şeker 1 kilo çilek şeklinde olmalı.

ŞİMDİ YAP KIŞIN YE

Malzemeler: ● 1 kilo çilek ● 1 kilo toz şeker ● 1 çay kaşığı limon tuzu ● 1 çay kaşığı tereyağı

Haberin Devamı

Yapılışı: Çilekleri yıkayın ve saplarını ayırın. Çilekleri ‘1 kat çilek 1 kat şeker’ olacak şeklinde tencereye koyun. 1 gece oda sıcaklığında bekletin. 1 çay kaşığı tereyağı ekleyerek ocağa koyun. Köpük yaparsa alın. Kısık ateşte kaynatın ve ara ara karıştırarak kıvam alıncaya kadar pişirin. Kıvam oluşunca limon tuzunu ekleyin ve biraz daha kaynattıktan sonra ocağı kapatın. Kışın yiyecekseniz sıcak sıcak kavanoza doldurun ve kapağı kapattıktan sonra kavanozu ters çevirin. Bu yolla hava almasını engellersiniz.

PÜF NOKTASI

● Reçel pişerken biriken köpükleri mutlaka alın. ● Mevsiminde yetişen hormonsuz meyveleri tercih edin. ● Meyvelerin temizliğini çok iyi yapın. ● Kullanacağınız meyve olgun, kabuklu ve diri olmalı. ● Böğürtlen, çilek ve dut gibi meyveleri topladıktan hemen sonra reçel yapmaya başlayın. ● Meyveleri toz şekerde bir gece beklettikten sonra kaynatın. ● Kireçsiz, klorsuz ve dinlenmiş su reçelin lezzetini artırır. ● Şekeri meyvenin tadına ve damak tadınıza göre ekleyin. Her meyvede çilekteki gibi 1’e 1 ölçü gerektirmez. ● Reçeli yaparken meyvelerin çok fazla erimemesine de dikkat edin.

Haberin Devamı

Mevsim tatları kavanozda

Sıradaki haber yükleniyor...
holder