Bilal Emin Turan Öğrenciye az harcatan öneriler
HABERİ PAYLAŞ

Öğrenciye az harcatan öneriler

Aileden uzakta okuyan üniversitelilerin birçok sıkıntıyla mücadele etmesi gerekiyor. Hayat zaten böyle öğreniliyor. Tasarruf da hayatın vazgeçilmezi ve herkes bunu öğrenmeli. İşte öğrencilere özel 10 tasarruf önerisi...

DÜNYA TASARRUF GÜNÜ

Tasarruf bilincinin artması için 31 Ekim 1924 itibarıyla tüm dünyada ‘Dünya Tasarruf Günü’ kutlanıyor ve bu yıl perşembe gününe denk geliyor.

“Para yok, artmıyor ya da yetmiyor” gibi bahanelerle kulak arkası edilen tasarruf, sadece parayla yapılmıyor. Gördüğümüz, dokunduğumuz yani hayatımızdaki her şey tasarrufa konu olabilir. Önemli olan burada tasarruf düşüncesinin yani o kültürün içimize yerleşmiş olması.

Haberin Devamı

BÜTÇENİZİ YÖNETİN

Tasarruf bilinci de erken yaşlarda özellikle öğrencilik döneminde oluşursa daha kalıcı hale geliyor ve nesilden nesile aktarılıyor. Bu bilincin oturduğu dönemler üniversite yıllarıdır.

Ailesinden uzakta eğitim gören ve özellikle ev tutarak birçok kalemde harcama yapan öğrenciler için bütçeyi yönetmek ve eksi bakiyeye düşmemek bir hayli zor. Ancak işin püf noktası gözden kaçan detaylarda saklı.

İşte not edilmesi gerekenler...

1- KREDİ KARTI VE KREDİ

Kredi kartını yönetmek hüner ister. Öncelikle karta tanımlı limitin size verilen bir borç ve kredi olduğunu bilin. O yüzden aylık harcama limitini aşmayın. Sadece dönem borcunun yüzde 30’luk asgari tutarını ödeyecek bir hataya düşmeyin. Borç sarmalından kurtulamazsınız.

Üstelik geri kalan borca her ay yüzde 1.6 gecikme faizi işlemeye devam eder. Bu da ailenizin gönderdiği harçlığın ya da aldığınız bursların katlanarak artan faize gitmesine neden olur.

Harcamada ölçüyü kaçırıyorsanız mutlaka kart limitinizi harcamanız gereken tutarla sınırlayın. Harcamalarınızı mobil bankacılık üzerinden devamlı kontrol edin. Çok zor duruma düşmezseniz karttan nakit çekmeyin. İhtiyacınız olmadığı halde faiz ve masraflarını düşünerek kredi yükü altına girmemeniz önemli.

Öğrenciye az harcatan öneriler

2- BİLETTE ERKEN DAVRAN

Bayram ve tatil döneminde memlekete gitmeyi planlayanların erken bilet alması yer bulamama gibi sorunları ortadan kaldırdığı gibi indirimlerden yararlanmayı sağlar.

Haberin Devamı

Özellikle uçak bileti alımında ‘Skyscanner’, ‘Momondo’, ‘Kayak’, ‘Google Flights’, ‘ucuzabilet. com’, ‘obilet.com’, ‘enuygun. com’, ‘biletall’, ‘turna. com’ gibi sitelerde inceleme yapın.

3- ISINMADA ORTAK MEKAN

Önümüz kış. Havalar her geçen gün soğuyor. Öğrenci evinde kalanların en büyük kış maliyeti ısınma faturası. Hele bir de doğalgaz yoksa elektrikli ısıtıcılar cep yakıyor.

Isınmada elektrik kullanılan evlerde ortak mekanda tek bir cihazı çalıştırmak önemli tasarruf sağlar. Doğalgaz kullanılıyorsa kombinin sabit sıcaklıkta bırakılması ve peteklerin önlerinin kapatılmaması önemli.

Öğrenciye az harcatan öneriler

4- DERS KİTAPLARI

Üniversite kitaplarının hiç kullanılmamış sıfır haliyle ücretlerinin ne kadar kabarık olduğu ortada. Üst sınıflardan kullanılmış olanları tedarik etmeye çalışın.

İşiniz bitince siz de bu kitabı satabilirsiniz. Bazı kırtasiyeler ikinci el kitap alım satımı da yapabiliyor. Araştırıp soruşturun.

5- YEMEKLERİ ORTAK YAPIN

Dışarıda yemek yemek, evde yapılandan pahalı olduğu gibi çeşit olarak da yeterli olmayabilir. O yüzden evde yemek yapmayı öğrenin.

Haberin Devamı

Evde bir kaç arkadaşın ortak bütçe ile yapacağı yemek daha az harcama yaptırdığı gibi, dengeli beslenme açısından da katkı sağlar. Bir de tek seferde 2-3 günlük yemek yapmaya çalışın.

6- İKİNCİ EL ALIM-SATIM

İkinci el eşya alımı özellikle yeni eğitim döneminde gündeme geliyor. Bu durumlarda masadan kanepeye, halıdan çamaşır makinesine kadar spotçulardan alınan ürünlerde yüzde 70’e kadar tasarruf sağlamak mümkün oluyor.

Tabi ikinci el eşya bunlarla sınırlı değil. Elbise ve özellikle moda olanlarını almak kısıtlı bütçeye sahip öğrenci için zor olsa gerek. O yüzden ‘modacruz.com’, ‘gardrops. com’, ‘dolap.com’, ‘tarz2.com’, ‘luxiko. com’, ‘sosyalmedyakampusu.com’, ‘sahibinden.com’, ‘esyapaylas.com’ gibi sitelere gözatın. Bu sitelerde kullanmadığınız iyi durumdaki giysilerinizi satabilir ya da takas edebilirsiniz.

Öğrenciye az harcatan öneriler

7- İNDİRİM DEDEKTİFİ OLUN

Fiyat kontrolü ve avantajlı indirimleri takip etmek öğrenci için vazgeçilmez bir alışkanlık olmalı. İndirimli alınan ürünlerde sağlanan yüzde 10-20’lik fayda ciddi anlam ifade eder.

BİM, A101, Migros gibi tüm marketleri gezmek dolaşmak tabi büyük zaman alıyor ve buna imkan yok. Ama bir çaresi var. ‘akakce.com’, ‘ebrosur. com’, ‘tiendeo.com.tr’, ‘neoldu.com’, ‘kampanyabul.org’ gibi internet sitelerinden o haftaki indirim kataloglarını tek tek takip edebilirsiniz.

8- ÇAMAŞIR YIKARKEN

‘Fatura, deterjan, su, elektrik ortak’ deyip çamaşır makinesini yarım dolu çalıştırmayın. Gerektiği kadar doldurup düşük ısıda yıkama yapın.

Banyo veya temizlik yaparken de suyu gereğinden fazla harcamayın. Ortak faturanın yarattığı rahatlık senin de bütçeni sarsar. Aman dikkat!

9- PARA ARTMAZ DEMEYİN

Burs ve öğrenim kredisi alırken ailenizden de destek geliyorsa harcamalarınızı çok rahat karşılarsınız. Buna ek bir de part-time işte çalışırsanız para dahi biriktirirsiniz.

Paranızı yastık altında saklamayın. Bankada vadeli mevduat hesabı açabilirsiniz. Ayrıca Bireysel Emeklilik Sistemi’ne (BES) şimdiden giriş yaparak mezuniyetten sonra hemen iş bulamasanız da bu birikim imdadınıza koşar. Üstelik devlet BES’e yatırılan her 100 lira için 25 lira katkı sağlıyor.

10- FATURALARI GECİKTİRMEYİN

Öğrenci evlerinde ihmal edilen ödemelerin başında elektrik, su, doğalgaz, internet gibi faturalar gelir. Bu faturalar yasal süresi içinde ödenmediği zaman gecikme zammı işler, bu bir.

İkincisi çoğu öğrenci ödemeleri, fatura ödeme noktalarından yapıyor ki bu işlemlerde fatura başına 1-2 lira komisyon alınıyor. Az gibi görünen tutar aslında her ay 8-10 liranın boşa gitmesi anlamına geliyor.

Bu ödemeleri mobil bankacılık üzerinden ya da kurumların internet siteleri üzerinden ücretsiz yapmak mümkün.

Öğrenciye az harcatan öneriler

Sıradaki haber yükleniyor...
holder