Bilal Emin Turan Paylaşarak kazanın!
HABERİ PAYLAŞ

Paylaşarak kazanın!

Mobilya, elbise, kitap, elektrikli aletler... Kullanmadığınız eşyaları satamıyorsanız sakın çöpe atmayın. Onu ihtiyacınız olan bir başka eşya ile takas ederek veya kullanabilecek birisine vererek israfı önleyebilirsiniz. Bunun için hizmet veren sosyal ağlar, internet siteleri hatta uygulamalar var. Böylece hem kendi bütçenize hem de ihtiyaç sahiplerine katkınız olur.

Paylaşarak kazanın

AKLINIZA NE GELİRSE

Ağzına kadar dolu elbise dolapları, kullanılmayan giysiler, fahiş fiyatlar. Her odada kenara köşeye itilmiş ve yıllardır yüzüne dahi bakılmamış elektrikli eşyalar. ‘Bir gün lazım olur’ denilerek paketlenip kaldırılmış her türlü cihaz ve eşya. Raflarda yıllardır tozlanmış ama tek sayfası bile açılmamış kitaplar. Depoya kaldırılmış masa, sandalye, koltuklar...

Haberin Devamı

KENARDA KÖŞEDE UNUTMAYIN

Aktif olarak kullanılmayan aklınıza gelebilecek her türlü eşyayı sayabilirsiniz. İşte bunlar bir zamanlar hatırı sayılır tutarlar ödenerek alınan eşyalar. Kenarda köşede beklediği her gün eskiyor, eriyor, yıpranıyor ve değer kaybediyor. Çöpe atmak yerine bunları ikinci el olarak satmak bir seçenek. Şayet satamıyorsanız veya satmak istemiyorsanız değiş tokuş bir başka ifadeyle takas alternatifini değerlendirin.

GEREKSİZ TÜKETİME FREN!

Takas, ‘paylaşım ekonomisi’nin de bir parçası. Bu yolla hem kullanmadığınız ve işinize yaramayan eşyaları ihtiyaç sahiplerine ulaştırabilir hem de ihtiyacınızı takas yoluyla karşılayabilir yani gereksiz tüketimden de kaçınmış olursunuz. Ülkemizde de bu anlamda birçok online platform var. Takas ve paylaşım platformlarına ilgi her geçen gün artıyor. İlan vermek de takas işlemi yapmak da ücretsiz.

Instagram gibi sosyal medya üzerinden de ‘takas’ başlığı altında farklı sayfalar bulmak mümkün. Ayrıca sırf bu amaçla devreye alınan uygulamalar da söz konusu. Her platformun takas şartı ve uygulaması farklı. Ancak hepsinin ortak özelliği ilaç, taklit tasarım ürünler gibi kimi mamullerin değiş tokuşuna izin vermemesi.

İŞTE ÖNERİLER

  • Bir parfüm aldınız, daha sonra kokusundan hoşlanmadığınızı fark ettiniz. Onu atmak yerine paylaşım sitelerine ekleyerek o parfümü beğenen birisinin kullanmasını sağlayabilirsiniz.
  • Okuduğunuz kitaplar var yeni kitaplar aldınız fakat kitaplığınızda yer kalmadı. Eski kitaplarınızı siteye koyarak başkalarının okumasını sağlayabilirsiniz.
  • Çok fazla kitap okuyorsunuz ve bu, bütçenizi zorluyor. Ödünç kitap alabilirsiniz.
  • Yeni bir oturma gurubu aldınız, eskisi çok para etmez. Satmakla uğraşmak da sizi yorabilir. Çöpe atmak yerine takas sitelerine koyup, başka bir ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. İsterseniz yardım amaçlı hibe edin.
  • Dar gelen bir kıyafetinizi atmak yerine sitelere koyarak bir başkasının faydalanmasını sağlayabilirsiniz. Satmaya değerse isterseniz satabilirsiniz.

BUNLARA DİKKAT!

  • Takas edeceğiniz eşyaları mümkünse görerek inceleyin. Bu nedenle yakın lokasyonları tercih edin. ›Farklı şehirlere yapılacak gönderilerde ödeme şartlı (kapıda ödemeli) gönderimi seçin.
  • Bu yolla kargo görevlileri ödemesini almadıkları ürünün teslimini yapmaz.
  • Gönderileri ‘kontrollü teslimat’ şeklinde de yapabilirsiniz. Bu durumda kargo görevlisi yollanan ürünün anlaşılan ürün olup olmadığı konusunda sizin kontrol etmenizi sağlar.
  • Bir sorun yaşarsanız kargo görevlisine tutanak tutturun.
  • En önemlisi tanımadığınız kişilere ürünü teslim almadan kesinlikle (ürün ödemesi, kapora vb.) para göndermeyin.

Paylaşarak kazanın

‘ÇÖP’ DİYE BAKTIĞINIZ ESKİ EŞYALAR BAŞKASI İÇİN İHTİYAÇ OLABİLİR

Haberin Devamı

BARTY (MOBİL UYGULAMA)

Yeni nesil takas ile nakitsiz bir şekilde elinizdeki ikinci el eşyaları hızlıca değiştirebileceğiniz bir platform. Girişim; geleneksel takastaki, ürünlerin değerleme ve el değiştirme sorununu sistemiçi ‘Barty’ ismi verilen sanal para modeli ile çözmüş. Platform, kullanıcının yüklediği her ürünün anlık olarak kaç Barty edeceğini söylüyor. Kullanıcı, ürünlerini başkalarına göndererek Barty kazanıyor. Kazandığı bu Barty’lerle de ürün havuzundan dilediğini alabiliyor.

FREECYCLE İSTANBULL (EŞYA PAYLAŞIM AĞI)

Facebook üzerinde 45 binden fazla üyesi olan bir platform. ‘Evde veya işte yıllardır duran, tozlanmış kullanılmayan eşyalarınız bırakın ihtiyacı olan öğrencilerin ve insanların işine yarasın’ mantığıyla etkileşim sağlıyor. Üyeleri aktif olarak paylaşım yapıyor, kıyafetten mobilyaya kadar birçok eşyanın ihtiyacı olanlara ulaşmasını sağlıyor. Takibe alıp sistemin işleyişini görebilirsiniz.

TAKASYOLU.COM

Bu platform da eşyalarınızı takaslayabileceğiniz diğer eşya sahipleri ile buluşturuyor. Dolayısıyla size ihtiyacınız olmayan eşyaları, ihtiyacınız olan ya da merak ettiğiniz farklı eşyalarla değiştirme imkanı sağlıyor. İşinize yarayan eşyaları bulunca takas teklifi veriyorsunuz. Kabul görürse eşya sahibiyle irtibata geçiyorsunuz. Ayrıca hibe amacıyla ilan yayınlamak da mümkün.

Haberin Devamı

SAHİBİNDEN, LETGO

Bu platformlarda da ikinci el veya sıfır eşyaları takas etmek için ilan yayınlamak mümkün. Şartları size uyan ürünü bulunca ilan sahibiyle irtibata geçebiliyorsunuz.

GİYİMDE YAYGIN

Kullanmadığınız iyi durumdaki giysilerinizi satabilir ya da takas yoluyla değiştirebilirsiniz. Bunun için ‘modacruz.com’, ‘gardrops.com’, ‘dolap.com’, ‘esyapaylas.com’, ‘cocoshmama.com’ siteleri yoğun kullanılıyor. Bazı moda ürünlerde yüzde 90’a varan fiyat avantajı bulunuyor. Daha ucuza satın alabileceğiniz kıyafetleri, hijyenik biçimde yıkayıp ütüledikten sonra giyebilirsiniz.

KİTAPDOSTUM

Bu mobil uygulama kullanıcılarla ücretsiz kitap takası yapabilme olanağı sağlıyor. Uygulamayı açtığınızda ilgi alanlarınızı seçiyorsunuz. Profilden dijital kütüphanenizi oluşturuyorsunuz. Diğer kullanıcıların veya Kitapdostum’un kütüphanesinden okumak istediğiniz kitabı seçip, takas talep ediyorsunuz. Onaydan sonra kitabınızı SMS’le gelen adrese kargoyla ücretsiz gönderiyorsunuz. İstediğiniz kitap da ayağınıza kadar geliyor.

ALSENİNOLSUN.NET

Bir çok konuda paylaşım yapılıyor. Eğer aradığınızı bulduysanız sahibiyle iletişime geçiyor ve ücretsiz alıyorsunuz. Ayrıca siz de paylaşmak istediğiniz ürünler için ilan açarak, ihtiyacı olan birilerine ulaşmasını sağlayabilirsiniz. Kitap, dergi, ev dekorasyon, giyim, elektronik eşya, bilgisayar, hobi-oyun... Her kategoride ilan var.

YARIYO.COM

Kullanmadığınız tüm eşyaları ister ücretsiz, ister takas yöntemiyle doğru kişilere ulaştırmanızı sağlamayı amaçlıyor. Bu yolla eşya dönüşümüne aracılık ediyor. Bu gibi sitelerin geliri sayfa reklamından sağlanıyor. Gelirler de sokak hayvanları için kullanılıyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder